Megvan a 2011-es Média Építészeti Díj előzsűrije
2011. augusztus 18. csütörtök, 16:51
Az idei Média Építészeti Díján a szervezők megváltoztatták a szavazás menetét: mostantól egy úgynevezett előzsűri is részt vesz a pályamunkák értékelésében. Az első csapat tagjai: Beleznay Éva, Kazimierz Kwasek, Mátrai Péter, Jan Kratochvil és Arpad Zachi.
Az előzsűri 2011. augusztus 16-án kezdte el a pályázatok átnézését és értékelését, Döntésük eredménye augusztus 29-re várható. A szakmai előzsűri által kiválasztott 6 tervet és 6 épületet a média képviselőiből álló zsűri fogja kiértékelni a Trafóban, 2011. október 24-én. De a közönséget sem hagyják ki, az előző évekhez hasonlóan egy kétkörös szavazáson választhatják ki az általuk legjobbnak ítélt munkákat. A közönség a beérkezett munkákból 10 tervet és 10 épületet juttathat a második körbe, ahol a legtöbb szavazatot kapott projektek kapják meg a Média Építészeti Díja közönségdíját.

Beleznay Éva urbanista, építész, jelenleg városfejlesztési és városrendezési, önkormányzati, EU pályázati, valamint BREEAM és térinformatikai egyéni szakértő. Szakmai prioritása a városi élhetőség közösségi tervezése, a környezettudatosság közösségi növelése, városmegújítás, fenntarthatóság, amely témákban szakmai egyesületekben önkéntes munkát is végez, kutatásokat is folytat. Budapest főépítészeként, 2006-2010-ig a főváros fejlesztésének és városrendezési feladatainak, az épített környezet minőségének és az építésüggyel kapcsolatos szakmai feladatok szakmai és döntéselőkészítési felelőse volt.

Kazimierz Kwasek lengyel építész 2002-ben alapította a W-A.pl céget mely kezdetben egy nagyon kicsi magánvállalkozásként működött, ma már új weboldalakba történő befektetésekkel foglalkozik. Ezenkívül 5000 könyvet és kiadványt kínál építészek és dizájnerek számára az interneten és a Krakkó belvárosában található könyvesboltban.
Mátrai Péter építész-zeneszerző, egyetemi tanár, habilitált mester (DLA) a MOME-n 2008-ban, 2011-ig a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézeténél volt egyetemi tanár, 2006 óta a MOME Doktori Iskola meghívott mestere. Ezenkívül zeneszerzői és előadói tevékenységet is folytat.

Jan Kratochvíl okleveles építész 2000-2001 között az A plus a.s. Brnói irodában dolgozott építészként, majd 2001-től magántevékenységet folytat. 2004-ben a K4 a.s. és a Kuba, Pilař architekti, Brno cégekkel is együttmüködött. 2007 óta a Brnói Műszaki Egyetem Rajzi Tanszékének segédtanára. 1997 óta tulajdonosa és főszerkesztője az archiweb.cz (Az építészet internetes epicentruma) honlapnak.

Arpad Zachi építészmérnök 1980 óta számtalan helyen és munkakörben dolgozott már, többek között Bukarestben, Gyulafehérváron, Brassóban különböző intézmények építészeként, később várostervezőként. 1990 óta kisebb megszakításokkal az „Arhitext Design” Magazin munkatársa mint szerkesztő, igazgató vagy főszerkesztő. 1991-től az Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetemen előbb tanársegédként, majd egyetemi oktatóként tevékenykedik, szemináriumokat, kurzusokat tart, kutatásokban vesz részt.
eMasa