Megnyílt a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum
2011. június 26. vasárnap, 22:14
A múzeumok éjszakáján, pénteken megnyílt a magyar közmédia első közös múzeuma: a Pollack Mihály téren található Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum (RTTM) a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Távirati Iroda és a Duna Televízió híradástechnikai emlékeit, technikatörténeti ritkaságait gyűjti egybe.
A Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum korabeli kamerákkal, televíziókkal, lemezjátszókkal és stúdióbelsőkkel, összességében sok száz híradástechnikai berendezéssel mutatja be a hazai tömegkommunikáció és műsorkészítés történetét. Az idősebb generációk számára ismerős bútorokkal és technikai eszközökkel berendezett rádiós és televíziós stúdiók, vezérlőszobák valóságos időutazásra invitálják a látogatókat; ebben egy 1964-es, illetve egy 1984-es szobabelső is segít.

A szekrény méretű zenegéptől a Sokol és Videoton rádiókig, a fémlemezektől a kazettás magnókig a kiállítás anyagában jól nyomon követhető a XX. század technikai fejlődése. Egy monitoron látható például az első emberi arc, amely 1953-ban a magyar éterben megjelent, és az a gép, amely 56 évvel ezelőtt közvetítette a kísérleti műsort. A múltidézést a múzeumban meghallgatható archív felvételek és sajtódokumentumok teszik teljessé.

Az Andrássy Egyetem melletti bejáraton keresztül elérhető kiállítóhelyen külön sarkot kapott az MTI is: itt egy nagyérzékenységű, szekrénybe szerelhető rádióvevő berendezés, egy lyukszalagos távíró, egy mahagónifából és rézből készült, stilizált Morse-jeladó és egy öreg telexgép lesz látható. A legfiatalabb közmédium, a Duna Televízió történetével elsősorban dokumentumokon és díjakon keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók.

A megnyitón részt vett a hazai rádiózás és televíziózás számos legendás alakja. A Magyar Rádió máig egyik legismertebb hangja, Bőzsöny Ferenc például élete első rádióját, egy nagyanyjától örökölt, 1930-as Standard készüléket ajándékozott az RTTM gyűjteményének.
forrás: MTI