Murdoch: vége az online média ingyenes korszakának
2009. augusztus 6. csütörtök, 12:24
A többek között a Wall Street Journal, a Times, a Sun és a News of the World lapokat tulajdonló Rupert Murdoch bejelentette: médiabirodalmának híroldalai jövő nyártól már csak pénzért lesznek hozzáférhetőek.
A The Guardian beszámolója szerint Rupert Murdochot valósággal „megalázta” globális médiavállalata, a News Corporation által az elmúlt időszakban produkált veszteség, ezért azonnal reformokat helyezett kilátásba. Tervei szerint jövő nyártól az összes, a News Corporationhoz tartozó weboldal – jelenleg ingyenes – tartalma csak pénzért lesz elérhető. „A minőségi újságírás nem olcsó” – fogalmazott Murdoch, hozzátéve: „A digitális forradalom rengeteg új és olcsó disztribúciós csatornát nyitott meg, de nem tette a tartalmat ingyenessé”.

A nyilvánosságra került eredmények szerint a News Corporation holding nettó 3,4 milliárd dollárt bukott a júniusig tartó üzleti évben. A globális hírlap-divízió profitja 786 millió dollárról 466 millió dollárra olvadt, a cég brit lapjainak reklámbevételei pedig év végén 14 százalékkal estek vissza.

Murdoch állítása szerint vállalja az online lappiac fizetős modell felé való terelésének kockázatát: „hiszem, hogy ha sikeresek leszünk, gyorsan követni fognak bennünket mások is” – mondta. Hozzátette: az olvasók elvándorlását a jobb és eredetibb tartalommal próbálják majd megakadályozni. A médiamogul elismerte, hogy ez minden bizonnyal kitartó pereskedésekkel fog járni, de hogy megakadályozzák a cikkek és a fotók másolását, kiállnak majd a szerzői jogokért „minden egyes esetben.”
eMasa