Átadták az idei Bossányi Katalin-díjakat
2009. április 15. szerda, 13:13
Televíziós riportjaiért Veiszer Alinda (Magyar Televízió), publicisztikai tevékenységéért Tamás Ervin (Népszabadság), gazdasági elemző írásaiért pedig Kocsis Györgyi (HVG) vehette át az idei Bossányi Katalin-díjat.
A díjazottak azt a három területet képviselik, amelyeken az elismerés névadója alkotott – emlékeztetett Lengyel László, a kuratórium elnöke, megjegyezve: a kitüntetettek az autonómiáért, a független véleménynyilvánításért, a szabad szólásért emeltek szót munkáikkal. Munkásságukat Kéri László, Lipovecz Iván és Lengyel László méltatta.

Fotó: Népszava / Kertész Gábor

A díj, amelyet a Bossányi Katalin Emlékalapítvány kuratóriuma ítél oda minden évben, egy törött lábú íróasztalt mintázó, a néhai újságíró arcképét őrző plakett. Zsemlye Ildikó szobrászművész alkotásán kívül a kitüntetettek pénzjutalomban is részesülnek.

Az elismerést azok az újságírók nyerhetik el, akik tevékenységükkel Bossányi Katalin munkásságának szellemiségét őrzik.

Bossányi Katalin (1948-1999) újságíró 1968-tól 1978-ig a Magyar Hírlap munkatársaként, majd a Népszabadság, a Heti Világgazdaság, a Mozgó Világ, 1991-től haláláig pedig ismét a Népszabadság szerkesztőségében dolgozott. Közben közéleti tevékenységet is folytatott: 1990-91-ben a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője volt. Újságírói munkásságát egyebek mellett Rózsa Ferenc-díjjal, Demény Pál Emlékéremmel, Pulitzer-emlékdíjjal és Pethő Sándor-díjjal jutalmazták.

A díj 2002. évi alapítása óta elismerésben részesültek: Ráday Eszter, Várhegyi Éva, Nagy N. Péter, Gömöri Endre, Mihancsik Zsófia, Szántó Anikó, Aczél Endre, Berecz Anna, Krajczár Gyula, Megyesi Gusztáv, Blahó Miklós, Krizsó Szilvia, R. Székely Julianna, Farkas Zoltán, Várkonyi Iván, Mester Ákos, Kálmán Olga. 2008-ban: Friderikusz Sándor, Parászka Boróka és Tóth Levente.
MTI / eMasa