Az ORTT elnöke szerint rossz a médiatörvény módosítása
2008. december 9. kedd, 13:35
Majtényi László rossz döntésnek nevezte kedden a médiatörvény előző este elfogadott módosítását. Az ORTT elnöke a parlament „példás négypárti egyetértésben hozott rossz döntéséről” beszélt, utalva arra, hogy az MDF nem szavazta meg az előterjesztést.
Az ORTT elnöke szerint figyelemre méltó, hogy „a közvélemény teljes közönye” mellett hozták meg a két országos kereskedelmi rádió — a Danubius és a Sláger — frekvenciaengedély-hosszabbítását szabályozó döntést, amely szerinte igen súlyos, a gazdasági és a közjogi alkotmányosságot is érintő kérdéseket vet fel.

Alapvető problémának nevezte, hogy jelenleg mindkét társaság „a frekvencia értékénél lényegesen alacsonyabb” koncessziós díjat fizet, ráadásul — az eredetileg jogszabályba foglalt hét plusz öt év után — úgy nyerhetnek engedélyt egy újabb ciklusra, hogy még az sem világos, pályázott volna-e más cég is erre.

A kérvény elbírálásának módját is bírálta Majtényi László, kiemelve: a médiatörvény „nagyon határozottan” szabályozza az ORTT-tagok függetlenségének kérdését, kimondva például, hogy nem utasíthatóak és nem pártmegbízatást töltenek be. Megjegyezte: ezzel szemben a parlamenti erőviszonyokat leképező szavazatarányrend bevezetése „úgy kezeli őket, mintha pártfrakciók képviselői volnának”, ez pedig nem egyeztethető össze az ORTT alkotmányos státusával.

Az Országgyűlés hétfő este fogadta el a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi törvény módosítását 363 igen, 10 nem és 2 tartózkodás mellett. Az előterjesztő annak a lehetőségét kívánta biztosítani a javaslattal, hogy a műsorszolgáltatók jogosultságuk lejártakor azt egy alkalommal pályázat nélkül is megújíthassák, amennyiben nem szegték meg súlyosan a műsorszolgáltatási szerződést. A meghosszabbításra csak akkor kerülhet sor, ha a műsorszolgáltató szerződéses kötelezettséget vállal arra, hogy közreműködik a digitális átállásban.
forrás: MTI