SZDSZ: nincs esély további tárgyalásokra a médiatörvényről
2008. november 19. szerda, 11:17
Pető Iván szerint az MSZP egyoldalú döntésével elzárta a további tárgyalások és az átfogó szabályozás létrejöttének lehetőségét, az így kialakult helyzet pedig árt a hazai médiapiacnak.
Az MSZP azzal, hogy bejelentette, nem engedi az Országgyűlés elé a médiatörvény-javaslatot, elzárta a további tárgyalások lehetőségét, hiszen egyoldalú döntésével felrúgta azt a bizalmi légkört, amelyekre az eddigi munka épülhetett — közölte Pető Iván (SZDSZ) szerdán az MTI-vel. A médiatörvény-javaslatról szóló tárgyalássorozaton részt vett liberális képviselő, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke szerint az átfogó szabályozás lehetősége hosszú időre ismét elszállt, s ebben rendkívül súlyos az MSZP felelőssége. A kialakult helyzet biztosan árt a magyar médiapiacnak — hangsúlyozta közleményében Pető Iván.

Az SZDSZ képviselője szerint a kidolgozók azt tervezték, hogy a beérkező észrevételek alapján még érdemben változik a szöveg, ám a kialakult körülmények között értelmetlenné váltak a csak igen nehezen, és csakis egy átfogó szabályozás reményében elfogadott, és tárgyalási alapnak tekintett kompromisszumok.

„Nem sok esélyét látom a hatályos médiatörvényt módosító indítványoknak sem, mert az elkészült tervezet komplexitásra törekvő javaslatával szemben minden ilyen kísérlet tovább rontja az átfogó szabályozás esélyét, ráadásul önkényesen emel ki a számtalan megoldandó feladatból egyet vagy néhányat” — áll a szabad demokrata politikus közleményében.

Az MSZP országos elnökségének kedd esti ülésén született egyhangú döntés arról, hogy a testület nem támogatja a médiatörvény jelenlegi tervezetének parlament elé terjesztését. A szocialisták szerint az új jogszabálytervezet jövő tavasszal, szakmai vita után kerülhet az Országgyűlés elé.

A Fidesz a szocialisták józan eszében bízik
A Fidesz meglepetéssel értesült arról, hogy az MSZP elnöksége nem támogatja az öt párt szakértői által készített új médiatörvény szakmai anyagát — közölte Varga Mihály, a Fidesz alelnöke egy keddi sajtótájékoztatón. Mint elmondta, az ötpárti tárgyalások fontos eleme volt, hogy olcsóbbá tegyék a rendszer működését, a Fidesz ezért vállalt kompromisszumokat az egyeztetéseken. Szomorúan tapasztalják – tette hozzá –, hogy ezek szerint az MSZP nem érdekelt a magyarországi médiarendszer olcsóbbá tételében, ugyanakkor jelezte: bíznak abban, hogy a józan ész felülkerekedik az MSZP-ben, és a szocialisták számára is fontos, hogy az elöregedetté vált médiatörvényt megújítsák.
forrás: MTI