A MÚOSZ véleménye is lesújtó az új médiatörvény-tervezetről
2008. november 18. kedd, 17:41
„A rendszerváltozás óta a sajtó szabadságával szembeni, akár hasonló támadásra sem volt kísérlet” – olvasható abban a levélben, amit a MÚOSZ Elnöksége ma juttatott el a médiatörvényt előkészítő szakértői testület címére.
A parlament honlapján 2008. november 4-én közzétett szövegváltozat a „Szakmai javaslat a médiaszolgáltatásokról szóló törvény egy lehetséges tervezetéhez” álságos címet viseli – állapítja meg a MÚOSZ elnöksége levelében, hozzátéve, hogy „feltehetően azért is, hogy a várható reakciókra tekintettel az előkészítők jól el tudjanak ugorni előle.”

A tervezetben szereplő „konstrukció a politikai szereplők nyílt és durva rátelepedése a média szóbanforgó részére. Leplezetlen kézi vezérlés” – olvasható a muosz.hu portálon közzétett levélben.

A befolyásszerzés magyarázataként a MÚOSZ Elnöksége nem csekély malíciával megjegyzi, hogy a cél: „el kell zárni annak a lehetőségét is, hogy a közszolgálati média előállhasson – például – azzal a kutakodással, hogy a korrupció miatt krokodilkönnyeket hullató politikai cselekvőknek a pártpénzek körül történők milyen erkölcsi alapot adnak a korrupcióellenes – kétséges őszinteségű – harcra. Vagy: az ismert parlamenti elszámolási fegyelem mellett az egyébként indokolt számlahajszára.”

Az ORTT örökébe lépő, a kereskedelmi média szereplőinek mozgásterét meghatározó médiahatóság koncepcióját is élesen bíráló levél teljes terjedelmében olvasható a MÚOSZ honlapján.

Frissítés:

Az MSZP országos elnöksége nem támogatja a médiatörvény jelenlegi tervezetének parlament elé terjesztését – közölte a testület egyhangú döntését Mandur László elnökségi tag kedden este. A szocialisták szerint az új jogszabálytervezet jövő tavasszal, szakmai vita után kerülhet az Országgyűlés elé. Bővebben >>>
eMasa