Elkészült az új médiatörvény-javaslat
2008. november 5. szerda, 09:48
Három, részvénytársasági formában működő, a jelenlegitől eltérően finanszírozott közmédiummal, a kereskedelmi adók mostaninál lazább tulajdonosi korlátaival, átalakuló, de a Nemzeti Hírközlési Hatósággal össze nem vont médiahatósággal számol a médiatörvény utódául szánt jogszabály tervezete.
Az új médiatörvény-tervezetet az Országgyűlés honlapján tettek közzé kedden. Mint az anyag felett olvasható: az ötpárti tárgyalások eredményeként született, a médiaszolgáltatásokról szóló törvény tervezete az országgyűlési frakciók által delegált szakpolitikusok és szakértők konszenzusos álláspontját tükrözi. A dokumentumhoz fűzött véleményeket november 21-ig várják a [email protected] e-mail címre.

Az MTI a tagoktól úgy tudja: a testület idén januárban kezdett neki a jogszabálytervezet megalkotásának. Az öt parlamenti frakció egy-egy tagja által jegyzett dokumentum a kuratóriumi rendszernek a jövő év első, az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) 2008 utolsó napjával intene búcsút; utóbbi helyébe – Nemzeti Médiahatóság (NMH) néven – új, piacfelügyeleti jellegű szervezet lépne.

A közmédiában a kuratóriumi rendszer helyébe új struktúra lépne: minden intézmény nonprofit részvénytársaságként működne, az egyetlen – forgalomképtelen – részvény a magyar államé lenne. A cég élén az igazgatóság hatásköreit gyakorló, az Országgyűlés által választott tulajdonosi vagyonkezelő testület áll. Ennek tagjaira a Ptk. közös károkozásra vonatkozó szabályai érvényesek.

Egy öttagú közszolgálati tanács határozná meg a közszolgálati célok érvényesülésének hároméves stratégiáját, valamint szerződne ezek teljesüléséről az egyes intézményekkel. Amennyiben a parlamenti képviselők többsége nem fogadja el e fórum éves beszámolóját, új testületet kell választani – ennek megtörténtéig viszont az előző tagjai hivatalukban maradnak.

A közmédiumok a közszolgálati szerződés keretében nyújtott támogatáson túl – „az államtól vagy költségvetési szervtől egyéb támogatásban nem részesülhet”, és hatástanulmánynak kell „aránytalanul gazdaságtalannak” ítélnie a belső gyártást ahhoz, hogy külső cégtől szerezzenek be műsort, ebben azonban a közmédium munkatársa – szerepvállalásért – javadalmazásban nem részesülhet.
forrás: MTI