Pulitzer-emlékdíj – a Magyar Telekom támogatásával
2008. március 9. vasárnap, 22:28
Vasárnap délelőtt tizennyolcadik alkalommal adták át a Pultizer-emlékdíjakat Budapesten. A legjobb alkotóközösségnek az Inforádiót választották.
A Pulitzer-emlékdíjat a magyar származású Paul A. Fabry és a Magyar Hitelbank Rt. alapította a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselői számára. A díjakért hat kategóriában lehetett pályázni. A kuratórium értékelte a beérkezett pályaműveket és fenntartotta magának a jogot nem pályázók kitüntetésére is.

„Életmű kategória”: Rapcsányi László

Ebben az évben életművéért Rapcsányi László egykori rádiós újságíró, szerkesztő vehette át az elismerést. A méltatás szerint a több mint egy évtizede nyugdíjba vonult műsorkészítő három évtizeden át volt a közrádió „jellegadó hangja”, aki a sportújságíráson kívül minden műfajban kipróbálta magát, feladatának a BBC elveit vallva: a rádiónak tanítania és felemelnie kell.

Cikksorozat és oknyomozás

A Kóka János cégügyeiről szóló cikksorozatáért januárban Göbőlyös Soma-díjjal kitüntetett Bódis András, a Heti Válasz belpolitikai rovatvezetője 2007-es teljesítményét a „Cikk, cikksorozat” kategória díjával jutalmazták.
(Az eMasa korábbi irása Bódis Andrásról >>>)

Tényfeltáró cikkeiért Rajnai Attila, az Élet és Irodalom munkatársa kapta meg a kitüntetést.
(Az eMasa korábbi interjúja Rajnai Attilával >>>)

Egy fotós, két rádiós díj

Képi megjelenítés kategóriában Gárdi Balázs „nemzetközi szabadúszóként” méltatott fotóriporter munkáját tüntették ki, a jelenleg is külföldön dolgozó fotós plakettjét a fotóit rendszeresen közzétevő Földgömb magazin főszerkesztője, Nagy Balázs vette át.

Rádiós újságírói tevékenységéért Zentai Pétert, a Magyar Rádió berlini tudósítóját díjazta a kuratórium. A legjobb alkotóközsségnek az Inforádió szerkesztőségét választották, a díjat Módos Márton főszerkesztő vette át Sipos Lajostól, a díjat odaítélő alapítvány kuratóriumának elnökétől.

Kizárólagos támogató
Az ünnepélyes díjkiosztón a Kuratórium bejelentette, hogy a Pulitzer-emlékdíj kiosztása 2008-tól a Magyar Telekom kizárólagos támogatásával folytatódik az Alapítvány és a piacvezető hazai távközlési szolgáltató közötti megállapodás értelmében.
A legrangosabb hazai újságírói elismerés működését a Magyar Telekom egyedüli támogatóként 2008-tól három éven át, összesen 21 millió forintos összeggel segíti. Az erről szóló megállapodást a Magyar Telekom részéről Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató, a Joseph Pulitzer-emlékdíj Alapítvány részéről Sipos Lajos elnök írta alá.
eMasa / MTI