„A Subbacultcha nem is létezett”
2006. október 18. szerda, 18:28
Az Index hivatalos blogjává alakult át a Subbacultcha, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb internetes hírlevele. A blogot a 2002 óta – több-kevesebb rendszerességgel – hetente jelentkező hírlevél egyik szerzője jegyzi, a többiek háborognak, de hiába. Uj Péter szerint a subba blog az Index bővülésének és új politikájának legkisebb gyermeke.
„Ebből elegem van – Bede Márton”. Ezzel az idézettel kezdődött a Subbacultcha utolsó, szeptember 19-én megjelent száma. A Subbacultcha az utóbbi évek egyik legnépszerűbb, öndefiníciója szerint heti popkulturális megmondó mailje, Bede Márton pedig a Subbacultcha egyik szerkesztője. Volt. Bede Márton ma már az Index hivatalos bloggere, a Subbacultcha pedig nem létezik, sőt, Uj Péter szerint nem is létezett. De kezdjük az elején.

Pop, pina, pálinka

2002 novemberében jelent meg a Subbacultcha című hírlevél első száma – az, hogy mi volt benne, ma már nehezen rekonstruálható, a korábban a Matula Magazin oldaláról elérhető, ma már onnan is eltávolított (de a keresőmotorokkal azért még előbányászható) archívum ugyanis a második, november 19-i számmal kezdődik. A szerkesztők definíciója szerint a Subbacultcha budapesti hírlevél popkultúráról és az életről, nevét a Pixies zenekar egyik számából kölcsönözték, mottója pedig csak ennyi volt: pop, pina, pálinka.

A Subbacultcha álnéven publikáló szerzői sokat köszönhetnek az angol nyelvű Popbitch című hírlevélnek, ugyanis nemcsak tematikájában, stílusában, de megjelenésében is kísértetiesen hasonlított a 2000 óta jelentkező angol hírlevélre. A Subbacultcha éppúgy egy idézettel kezdődött, mint a két angol újságíró hírlevele, és több „rovatot” is átvettek a Popbitchből. Idővel persze újabbak is születtek: ma már klasszikusnak számítanak a Kínzó kérdések, a Mulat a hatalom – amiben politikusokról szóló pletykákat közöltek – vagy a Jöhet a faszkorbács. Ez utóbbi a Subbacultcha népszerű „citromdíja” volt, az utolsó számban például az V. kerületi önkormányzat és Lenkovics Barnabás kapta meg azok után, hogy elrendelték, éjfél után nem lehetnek nyitva a szórakozóhelyek teraszai.

A Subbacultcha közeli rokona a 2002-ben már évek óta létező Matula Magazinnak, aminek linkje már az első számtól kezdve szerepelt a hírlevél alján, a barátaink felirat alatt, és vélhetően több szerző is volt, aki mindkét helyre írt – a fent idézett, a Subba végét bejelentő Bede Márton biztosan.

Egy jó és egy rossz hír

„Olvasók! A Subbacultcha általatok eddig ismert formájában megszűnt. Van egy jó és egy rossz hírünk. A jó: Heteken belül máshol, máshogy visszatérünk. Értesítve lesztek. A rossz: Sokan sírni fogtok. Csók Subba” – mindössze ennyi állt a Bedétől vett idézet alatt a Subbacultcha V. évfolyamának 18., utolsó számban.

Október 3-án kiderült a jó hír: a Subba az Index hivatalos blogja lett, és korábbi öndefiníciója is megváltozott: most „az Index popkulturális dzsuvablogja”. „Bővül az Index, ez a tendencia valóban megfigyelhető” – mondta az eMasának Uj Péter főszerkesztő. „De az Index egyelőre egy folyamat elején tart. Éppen most vásároltuk meg a blog.hu-t, ami egy blogmotor, és most érkezett el annak az ideje is, hogy az Index közelébe tereljük azokat az embereket, akik képesek megjeleníteni azt a szellemiséget, amit ez a lap képvisel” – tette hozzá.

„Ennek a politikának legújabb gyermeke a Subba blog, ami tükröt tart az emberek elé, ahogy az Index is. Mi elfogadjuk, hogy fogyasztói társadalomban élünk, és nagyon jól tudjuk, hogy az olvasók igénylik a bulvárt, a sikamlós és az odamondogatós mondatokat” – indokolta a főszerkesztő, hogy miért fogadták be a Subbát.

Ez a Subba nem az a Subba

Hogy az utolsó hírlevélben kire gondolt az a szerző, aki leírta, hogy sokan sírni fogtok, nem tudni, de igaza lett. Sírnak az olvasók, és sír a „Subbacultcha szerkesztősége, kivéve azt, akinek elege van ebből” is. Utóbbiak az idézett aláírással október 13-án – ezen a napon jelent meg hivatalosan a Subba blog az Index címlapján – a regisztrált olvasóknak elküldték a Subbacultcha hírlevelet. A szokásos tartalom helyett ebben csak „sírás” volt, azaz elpanaszolták a kedves olvasóknak, hogy „fordulóponthoz ért busongó létetek, fősodros média lettetek, köszönhető mindez Bede "elegem van ebből" Mártonnak, aki amúgy Hamrák Jánosként értékesített benneteket volt szerkesztőtársai és a ti tudomásotok nélkül az Index.hu Rt-nek”.

A hírlevél szerzői közölték azt a levelet is, amit Uj Péternek küldtek az aláírás tanúsága szerint szeptember 28-án. Ebben többek között azt panaszolják, hogy Bede a tudtuk nélkül adta el a hírlevelet az Indexnek, „minderről utólag, kész tények elé állítva értesített bennünket, a pénzbeli juttatásból némi részesedést, illetve szerkesztői munkát kínálva néhányunknak”. A levélben közlik a főszerkesztővel, hogy nem járulnak hozzá a hírlevél „Indexbe olvasztásához”, továbbá a Subbacultcha név engedély nélküli használatához.

„Az alternatív hírlevelet és az indexes blogot Bede Márton személye köti össze, a kettő között más kapcsolat nincs” – mondta el az eMasának Uj Péter, aki szerint jogfolytonosságról sem beszélhetünk. „Talán kissé megtévesztő elnevezés lehet a Subba blog, de ez egészen más, mint a hírlevél. Az Index nem fizetett egy fillért sem a Subbacultcháért, csupán a szerkesztőjét, Bede Mártont kértük fel a blog írására. Hiába próbálnak a korábbi szerző-, illetve szerkesztőtársak jogi elégtétellel fenyegetőzni, a Subbacultcha önálló kiadványként nem jelent meg sehol, nem is létezett” – szögezte le Uj Péter.

Az Index blogján Subba Sándor néven publikáló Bede Márton az eMasa megkeresésére azt válaszolta, hogy nem kíván nyilatkozni az ügyről.

Kiherélt utánzat

Az október 13-i levél után több korábbi olvasó felháborodott hozzászólásokat tett közzé az indexes blogban. „Na, a most jött hírlevél után jöhet az igazi faszkorbács. Hírlevél for prezident. Az index hivatalos kis megmondóemberei subba hírlevel nélkül sehol nem lennének. Mindenki a subbát lopja” –kommentált shag néven egyikük, ugyanakkor volt olyan hozzászóló is, aki Bede életrevalóságát dicsérte, a többiek levelét pedig szánalmasnak nevezte.

„Nem lepődtünk meg az olvasói felzúdulásokon sem, mi már csak ilyenek vagyunk, az újat kevesen képesek elfogadni, a régi az mindig jobb volt, ennél a blognál is ez történt. A Subbacultcha volt az igazi, punkos underground, míg a Subba blog egy kiherélt utánzat” – kommentálta Uj Péter a reakciókat.

Az korábbi olvasók egy része ugyanis azt is kifogásolta, hogy a blog sokkal „puhább” és finomkodóbb a hírlevélnél, annak csak halvány utánérzete. „A Subba blognál, ahogy más Indexes blognál, sőt az Indexnél sincs szerkesztési elv, az Index nem egy központosított lap” – próbálja meg eloszlatni azt a gyanút Uj Péter, hogy a hírlevéllel ellentétben a blogban be kell tartani bizonyos korlátokat. „Az újságíróknak a Magyar Köztársaság törvényeinek kell megfelelniük. Bár tény, hogy mind a politikai baloldalról, mind a jobboldalról gyakran fogják perbe az Indexet. Személy szerint bízom benne, hogy elmúlik ez az időszak is, és az újságíró majd leírhatja valamiről azt, hogy fekete, és nem kell azt írnia, hogy nem fehér” – zárta a beszélgetést Uj Péter.

Voltak olyan olvasók is, akik nyugtatni próbálták a felháborodott olvasókat, mondván, „nem kell mindent beszopni elsőre. Az utolsó hírlevél simán lehet akár ügyes, szándékolt reklám az induló subbának”. Nem lehetetlen, hogy így van. Mindenesetre a Bedén kívüli többiek, ha akarják, minden további nélkül folytathatják az eredeti hírlevelet: a címlistájuk megvan, és az Index az eredeti nevet is csak rövidítve vette át.
eMasa