Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. szeptember 17.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Róbert László 8o éves
2006. február 7. kedd, 18:31
Róbert Laci február 13-án lesz nyolcvanéves. De ki hiszi ezt el? Szalontai Éva születésnapi portréja.
Ma is friss mozgású, friss észjárású, érdeklődő, kíváncsi ember. Élete sikerekkel teli. – De a kudarcokból is jutott elég – ahogy mondja.
A családfa nem gazdag arisztokratákkal tündöklik, de meghatározó szerepű volt benne a szabósegéd nagyapa, aki emberségre tanította, s Petrovics Ede atya, a latin tanár.
Volt munkaszolgálatos. A Rajk-pert követően csak segédmunkásként tudott elhelyezkedni. Pedig baloldalinak vallotta és vallja magát.
Később bekerült a Magyar Rádió idegen nyelvű szerkesztőségébe.

Pasarét, 2006
1961-66-ig római tudósító. Róma város nemzetközi újságírói díját is elnyerte.
1971-73-ban párizsi tudósító. Ez időben tanított a Strasbourgi Újságíró Főiskolán.
1977-82-ig a MAFILM Híradó és Dokumentum Filmstúdió szerkesztője, dramaturgja – miután a Rádióból elbocsátották.
A 8o-as évek elején tanított a Filmművészeti Főiskolán is. Kedvenc tanítványai voltak:Tarr Béla és Müller Péter Sziámi.
1951-től a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja. 1989-ben a MÚOSZ elnökeként dolgozott, lényegében fizetés nélkül. Minden nap bejárt a Sajtóházba, mint egy hivatalnok. Sokan sajnálták, hogy abba hagyta. Népszerű volt a fiatal újságírók körében.

Jelentősebb tévés dokumentum filmjei: Milyenek az olaszok?; Milyenek a franciák?; Tisztelendők.
Jelentősebb könyvei: Peppino, Whisky bombával, Tisztelendők, Greene kapcsolat (a 2o éves barátság), Zsidónak születtem, Allah nevében (1979-ben és 2ool-ben kibővített kiadásban).
A 9o-es évek elején már nyugdíjasként a pécsi egyetem kommunikációs tanszékén tanítja: hogyan kell rádiós-és tv riportot készíteni.
199o-2oo2-ig a Külügyminisztérium Hungria című spanyol nyelvű folyóiratának főszerkesztője és a Le Monde Diplomatique kiadvány szerkesztője.
2oo3-ban a Baptista Szeretetszolgálattal Bagdadba ment, ahol már járt mint a Népszava munkatársa. S ahová, akár holnap szívesen menne újra dolgozni, folytatni a Tisztelendőket a bagdadi kaldeus vallási közösségnél.

A Pasaréti út végén, Róbert László és felesége lakásán beszélgetünk. Azután, hogy mindhárman kocintottunk a 8o éves jubileumra. A lakás is mozgalmas, színes, mint Róbert László élete.
Az ágya felett Spinoza, a l7.század kiemelkedő holland filozófusának idézete: „Az ember számára nincs semmi más hasznosabb, mint egy másik ember!” Mellette hat unokájának születésnapi dátumai.

– Büszke vagyok a feleségemre, lányomra, fiamra, unokáimra – mondja Róbert László. – Feleségem francia származású orvos, 59 éve élünk együtt. És szinte családtag Marci, öntudatos cicánk is.
–Mi élete ars poeticája?
– Figyeljünk egymásra, figyeljünk a másik emberre. De magunkat is szeretnünk kell ahhoz, hogy szerethessük embertársainkat.
– A Magyar Újságírók Országos Szövetségének aktív elnöke volt. Milyen kapcsolatban van a mai Szövetséggel?
– Ha hívnak, bemegyek. Szívesen járok az Aranytollas Újságírók érdekesebb rendezvényeire. Legutóbb Szabó Istvánt, Bálint Andrást hallgattam.
– Mi a véleménye a Magyar Sajtóról?
– Sajnálatos, hogy mint kézbe vehető újság nem jelenik meg. Az újságírók jelentős része nemcsak a számítógépről szeretne tájékozódni.
–Milyen tanácsot adna a fiatal újságíróknak?
– Hogy tudják honnan jöttek, hová mennek: tanulják meg akár szüleiktől, nagyszüleiktől az elmúlt loo év igaz történelmét. Lehetnének udvariasabbak, szolidárisabbak. Legyenek kíváncsiak: milyen a másik ember, milyen a szomszéd? Nincs jól, hogy pl. a magyar televízió nem mutatja milyenek a szomszéd románok, lengyelek, szerbek, szlovákok. Ehhez is a francia, angol televíziót kell néznem.
– Hogy tudta szellemi, fizikai frissességét a mai napig fenntartani?
– Dr.Weninger Antal orvos, jógatudós baráti tanácsai alapján. Napi fél-fél órát jógázom,amikor csak a lélegzetemre,a belső csendre figyelek. De természetesen jógagyakorlatokat is végzek. És segít Demény Pál példája, embersége munkásmozgalmi múltja.
– Milyen tervei vannak?
– Folytatom a l8 éves koromig megírt, Zsidónak születtem című életrazi könyvemet. Szívesen tanítanék. Szeretném a Tisztelendők sorozatot folytatni. És szívesen utaznék – harmadszorra is – Bagdadba.
dr. Szalontai Éva
vélemények  hozzászólok
hamita | 2006.02.15. 09:49
barabas | 2006.02.14. 20:33
Muzsay | 2006.02.07. 23:54
Muzsay | 2006.02.07. 23:53
masa.portré
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek