Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. május 7.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
A Politiken bocsánatot kért a Mohamed-karikatúra leközléséért
2010. március 1. hétfő, 09:29
A Politiken című dán napilap bocsánatot kért amiatt, hogy 2008-ban újraközölt egy a Jyllands-Postenben korábban megjelent Mohamed-karikatúrát, megsértve ezzel a muzulmán emberek érzéseit. A bejelentéssel egy időben az is kiderült, hogy a lap egyik volt főszerkesztője Izael államnak kémkedett.
A Politiken egy szaúd-arábiai ügyvéddel kötött megállapodás nyomán követte meg a muzulmán hívőket. A lap pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy a karikatúra másodközlésével nem állt szándékában megsérteni az iszlám vallású embereket.

Egy másik dán lap, a Jyllands-Posten 2005 szeptemberében 12 karikatúrát tett közé Mohamedről, ami az egész muzulmán világ mélységes felháborodását váltotta ki, hiszen a prófétát semmilyen, még előnyös formában sem szabad ábrázolni.

A Politiken másodközlésében megjelent karikatúra a sorozat rajzai közül talán a legsértőbb, hiszen Mohamedet egy pokolgép gyújtózsinórját rejtő turbánnal ábrázolja. A Politiken emlékeztetett arra: azt követően hozta le a rajzot, hogy 2008-ban sikertelen merényletkísérlet hajtottak végre a rajzok egyik szerzője ellen. A lap tulajdonképpen illusztrálásként mellékelte a rajzot a merényletkísérletről szóló beszámolóhoz. Ezért csak azért kéri a muzulmánok bocsánatát, hogy megsértette érzelmeiket, de nem azért, mert megjelentette a rajzot – hangoztatta Toger Seidenfaden, a lap főszerkesztője. Akkoriban Dánia számos további újságja is lehozta az ominózus karikatúrát.

A Politiken egy olyan szaúdi ügyvéddel állapodott meg a nyilvános bocsánatkérésről, aki nyolc közel-keleti, illetve ausztrál muszlim közösséget képvisel. Seidenfaden reményei szerint a bocsánatkéréssel esély nyílik arra, hogy enyhüljön a karikatúrasorozat miatt Dánia és a muzulmán világ között kialakult feszültség, és megkezdődjék közöttük a párbeszéd.

A Politiken bocsánatkérését azonban az észak-európai országban sokam megalázkodásnak, a szólásszabadságnak, mint a dániai demokratikus rendszer egyik sarokkövének a feláldozásként értelmezik. A karikatúrákat elsőként közlő Jyllands-Posten főszerkesztője, Jorn Mikkelsen szerint a Politiken „patetikus földre borulása kiérdemelte az ostobaság fődíját”.

Izraelnek kémkedett a főszerkesztő

A bocsánatkéréssel párhuzamosan az utóbbi napokban egy másik ügy is foglalkoztatja a közvéleményt a Politikennel kapcsolatban: a lap egyik volt főszerkesztője beismerte, hogy fiatal korában Izraelnek kémkedett.

Az 1927-es születésű Herbert Pundik 1970-től 1993-ig állt a lap élén. Mint azt az Information.dk internetes lapnak elmesélte a szombaton megjelent interjúban, az 50-es években Afrikába utazott mint újságíró, de az izraeli nagykövetségnek írt jelentéseket. „Igen, kémkedés volt..., de hol húzódik a határ a kémkedés és az újságírás között?” – tette fel a kérdést. Tíz éven át írt jelentéseket az izraelieknek, mert, mint mondta, zsidóként elkötelezettnek érezte magát Izrael felé.

A szóban forgó időszakban a dán közszolgálati rádió tudósítója volt. 1965-ben lett a Politiken munkatársa, és állítása szerint 1970-ben beszüntette a kémtevékenységet.

Palle Weis, az Information.dk főszerkesztője szerint „teljesen összeegyeztethetetlen” az újságírói hivatás és a titkosszolgálatoknak végzett munka. Töger Seidenfaden, a Politiken jelenlegi főszerkesztője ugyanakkor azt mondta, megérti Pundikot, hogy izraeli állampolgárként segíteni akarta az akkoriban fiatal és törékeny Izrael Államot.
forrás: MTI
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek