Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. május 7.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Rekordszámú újságírót öltek meg a világon 2009-ben
2010. január 6. szerda, 10:19
Százhuszonegy újságírót öltek meg 2009-ben a világ 25 országában: ez a szám 33 százalékkal magasabb, mint a 2008-as – közölte kedden a genfi székhelyű Press Embleme Campagne nevű civil szervezet.
„2009 fekete év volt a sajtó számára a világon” – hangsúlyozta közleményében Blaise Lempen, a Press Embleme Campagne (PEC) főtitkára.

„Átlagban havonta 10 újságíró lett 2009-ben fegyveres csoportok, alvilági hálózatok, kormányok, illetve terrorista merényletek áldozata” – áll a közleményben. „Sok újságírót elraboltak, hallgatásra vagy száműzetésbe kényszerítettek, és a tettesek rendszerint büntetlenek maradnak” – tájékoztatott a főtitkár.

Súlyosbítja a képet, hogy 2009-ben egyetlen nap alatt zajlott le az újságírók ellen elkövetett legnagyobb tömegmészárlás. November 23-án, a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanao tartományban 31 újságíró halt meg egy merényletben, melynek célpontja a helyi választás egyik jelöltje volt.

Ez az ország öt másik – Mexikó, Szomália, Pakisztán, Oroszország és Irak – mellett a legveszélyesebb az újságírók számára, ott jegyzik fel az újságírók terhére elkövetett gyilkosságok kétharmadát. „Semmilyen javulás nem érzékelhető Mexikóban, a második legveszélyesebb országban, ahol 13 újságírót öltek meg 12 hónap alatt. Ők a kábítószercsempész hálózatok és a helyi hatóságok közötti harcban veszítették életüket” – írta a PEC.

Szomáliában az újságírók „az iszlám milíciák, eltévedt golyók és terrorista merényletek áldozataivá váltak” ugyanezen forrás szerint. Pakisztán északnyugati részén a radikális iszlám csoportok és a kormányhadsereg közötti összecsapásokban nyolc újságíró vesztette életét tavaly.

Oroszországban a kaukázusi konfliktus a fő okozója újságírók halálának. Irakban a PEC „lassú javulást” érzékel a 2003 és 2007 közötti időszakhoz képest, ám ennek ellenére „ez az ország maradt az egyik legkockázatosabb a média munkatársai számára”.

A PEC, amely egy, az újságírókat a konfliktusövezetekben védő különleges nemzetközi konvenció megalkotásáért küzd, 35 egyesületet és érdekvédelmi szervezetet tömörít a világ mintegy száz országában.

A szövetség nem elsőként hívja fel a figyelmet a véres évre: már a Committee to Protect Journalists (CPJ) és a Nemzetközi Újságíró Szövetség is kifejezte aggodalmát a sajtó képviselői ellen elkövetett merényletek megugró számai miatt.
forrás: MTI
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek