Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. szeptember 19.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
RSS csatorna az eMasán
2006. augusztus 16. szerda, 15:21
Az eMasa cikkei ezentúl RSS-en keresztül is elérhetőek. A szolgáltatás és egy megfelelő olvasó vagy böngésző segítségével gyorsan és könnyen értesülhetnek legfrissebb híreinkről.
RSS ikonok
Az RSS (Really Simply Syndication – ami magyarul körülbelül nagyon egyszerű információ-megosztást jelent) segítségével könnyen nyomon követhetjük a hírportálok, blogok friss bejegyzéseit, híreit anélkül, hogy sorra látogatnánk ezeket az oldalakat. Az RSS egy megfelelő program segítségével azonnal jelzi a számunkra, ha új anyag kerül fel a kedvelt oldalra, mégpedig anélkül, hogy az oldalt megnyitnánk. Ezentúl az eMasán is elérhető ez a szolgáltatás. Az RSS nem a teljes cikket, hanem csak a címet, a cikk linkjét és összefoglalóját továbbítja.

Hogyan használjuk az RSS-t

Azokon a portálokon és blogokon, ahol a híreket, bejegyzéseket RSS-ben is olvashatjuk, általában megtaláljuk az oldalon az RSS-t jelző narancssárga ikonok egyikét (lásd képünket). Az eMasán a bal oszlopban, a kereső alatt található ez az ikon.

Ahhoz, hogy a hírekhez gyorsan hozzájussunk, telepítenünk kell egy RSS-olvasó programot. Számos ilyen alkalmazás létezik, nagy részük ingyenesen letölthető az internetről. A választáshoz jó kiindulópont lehet az rss.lap.hu gyűjteménye.

Egyes böngészők – például a Firefox és az Opera – felismerik, ha az oldalon van rss-csatorna, és a böngésző jobb sarkában vagy a címsorban meg is jelenítik a fenti ikonok egyikét.

Ezek a böngészők kiegészítő program nélkül is értik az RSS-t. Ahhoz, hogy feliratkozzunk a szolgáltatásra, csak rá kell kattintani az oldalon elhelyezett, vagy a böngésző címsorában található rss-ikonra, és az eMasa csatornáját hozzáadni a könyvjelzőkhöz. Számos levelezőprogram – például a Mozilla Thunderbird – is képes olvasni az rss-csatornákat, a friss hírek úgy érkeznek meg postaládánkba, mint az emailek.

Azok, akik Internet Explorert használnak, mindenképpen le kell tölteniük egy rss-olvasót – a Microsoft az ezen az oldalon felsorolt programokat ajánlja. Miután választottak, letöltötték és telepítették a szoftvert, be kell másolni a megfelelő helyre (erről a szoftver leírásában olvashatnak) a kiválasztott portál rss-címét. Az eMasa esetében ez a következő:

http://www.emasa.hu/rss/

Az RSS címeket legkönnyebben úgy adhatják hozzá az RSS-olvasóhoz, ha a portálon található narancssárga ikonra kattintanak, majd az oldal url-jét (a teljes elérési útvonalat) kimásolják a címsorból, és beillesztik az olvasóba.

Az eMasa választása

Minden rss-olvasó más formában jeleníti meg a híreket. Szerkesztőségünkben Firefoxot és az ehhez ingyenesen letölthető Sage RSS-olvasót használjuk és ezt ajánljuk olvasóinknak is. A működését az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk:

Az RSS-olvasó a képernyő bal szélén nyílik meg, és az összes „begyűjtött” rss-csatorna címét mutatja.


Ha megnyomjuk a frissítés gombot, az olvasó végigellenőrzi a csatornákat, és ha új hírt talál, a csatorna címformátuma – az alábbi illusztráció szerint – félkövérre vált.


Ha rákattintunk a portál címére, akkor jobbra, a főablakban megjelenik a legfrissebb hírek címe, linkje és rövid leírása. Végül a címre kattintva az egész cikket elolvashatjuk.


Az rss-olvasókat természetesen úgy is be lehet állítani, hogy bizonyos időközönként automatikusan ellenőrizzék, van-e friss hír az összegyűjtött portálokon. Ha további segítségre van szükségük, kérjük, írjanak az [email protected] címre.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek