Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 18.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Ambrus Attila blogja
[fordított sorrend][összes bejegyzés]
adott napon:
április 12.
11:03Gyurcsány, a revizionista
Az Adevarul (Igazság) című román lap azt írja, hogy „a magyar
szocialisták megígérték Nagy Magyarország visszaállítását.\"
A bukaresti újság budapesti tudósítója feltételezhetően azt értette félre (vagy akarta félre érteni), hogy a magyar miniszterelnök kifejezte a reményét, ha Románia a jelenlegi
kormánykoalíció minden balfogása ellenére bekerül az EU-ba,
akkor a két ország közötti határ értelmét veszti. A tudósító
szerzője szerint viszont Gyurcsány a kampány során azt az ígéretet tette, hogy visszaállítja Nagy-Magyarországot, tézisét pedig felkarolták a konzervatívok és a nacionalisták is.
A román olvasót a hazudós tudósító megerősíti abban, amit
amúgy régen „tud\": a magyarok egyébre sem gondolnak, mint arra, hogyan lophatnák vissza Erdélyt. A román olvasó szeme elõtt lebeg a - magyarok számára is - borzasztó kép: Gyurcsány Ferenc, a fõ revizionista mögé felsorakoznak Dávid Ibolya, Orbán Viktor, Csurka István hívei...
 
április 11.
11:04Ki nyer itt?
Az erdélyi magyar sajtó meglepően érzelemmentesen kommentálja a magyarországi választások eredményeit. A négy évvel ezelőtti hisztériának, világvégi hangulatnak ma nyoma sincs. A jobboldali lapok, a Háromszék és az Erdélyi Napló Dávid Ibolyára haragszik, amiért nem akar Orbán Viktor mellé állni. Úgy tűnik, az erdélyi jobboldali sajtó szerint
a félidőben mért kudarcért nem a Fidesz a felelős, hanem az MDF.
A nem elkötelezett megyei napilapok kommentárjaiban az irónia is tetten érhetõ.
Balló Áron írja a Szabadságban: „Irigyelem a magyarországi parlamenti pártokat. Az országos választások elsõ fordulója eredményeinek mindannyian úgy tudtak örvendeni, mintha külön-külön õk maguk nyerték volna meg a választásokat.”
 
április 7.
10:080,018
Rengeteg legenda kering arról, hogy az RMDSZ a Communitas Alapítvány és az Illyés Közalapítvány pénzeit osztva eltartja a hozzá hû erdélyi magyar lapokat. A támogatás életfontossága egy-két lap esetében nyilvánvaló, de a piacvezető megyei napilapok és hetilapok esetében a támogatási összeg a médiavállalkozások éves költségvetésének 0,4-0,6 százaléka.
Az Erdélyi Naplóban Pomogáts Béla, az IKA elnöke beszél arról, hogy az alapítvány be tudta-e tölteni azt a nemzetstratégiai feladatát, amelyet az alapítók annak idején neki szántak. Amit Illyés Gyula neve is fémjelez.
„Sajnos nem tudta igazán betölteni. Az Illyés Közalapítvány - de általában a határon túli magyarság támogatása - a Magyar Köztársaság költségvetésében rendkívül alacsony összeggel szerepel! Ez a költségvetésben, úgy emlékszem, 0,018 százalék.\"
Brassó megye önkormányzata a magyar lapot 30-szor nagyobb összeggel támogatja, mint Magyarország. És ez így van rendjén.
Az lenne a jó, ha a magyarországi támogatások egyre inkább az életképes és hasznos tervek - nem szeretem a projekt szót - és egyre kevésbé a mûködési költségek fedezésére érkeznének.
08:42Távcsövemet hozzá vágom
Olvasom az egyik erdélyi magyar napilapban az egyik legszebb szavú társunk - Ferencz Imre - könyvének recenzióját. Ezt írja a kritikus: „Néha az íróember távcsõként is használhatja írásait. A múltra irányítva őket visszatekinthet az alkotás pillanatára, az akkor és ott benyomásokra, indítékokra. A jövõ felé tekintve viszont elõrejelzésekbe bocsátkozhat arra vonatkozóan, hogy írásai milyen hatásokat váltanak majd ki az olvasókból...\"
Én például hozzávágnám a távcsövemet a kritikushoz.
07:45Szeméttelepi Dallas
Ma este az alkotók jelenlétében mutatják be Kolozsvárt a romániai forgatása közben politikai botrányt
kavart Dallas Pashamende című filmet. A színes, magyar-német-osztrák koprodukcióban filmdráma egy
szeméttelepen élő zárt közösség életét mutatja be.
A szeméttelepen való forgatás miatt a stáb a román hatóságokkal került összetuzésbe, kiutasítás, rágalmak,
évig tartó pereskedés után a romániai gyártási igazgatót, Weszerle Tibort egy év nem letöltendő
börtönbüntetésre ítélték.
A „szeméttelepet” a Brassó megyei Alsórákos közelében, egy felhagyott kőbányában rendezték be. Adrian
Nastase akkori miniszterelnök utasítására a Brassó Megyei Környezetvédelmi Hivatal környezetszennyezés
címén indított eljárást a filmesek ellen.
Olvasom a filmben szereplő Nyári Oszkár színművész érrtékelését: A hatóságok zaklatása a
szégyenérzetből fakadt. Ennek - és más, hasonló témájú filmalkotásoknak - tükröt kell tartaniuk, a
társadalomnak pedig szembe kell néznie a mutatott képpel.”
Remélem, a filmet Brassóban és Alsórákoson is bemutatják, a Környezetvédelmi Hivatal munkatársainak
és a törvénybíráknak küldenek majd meghívót a Berlinben is díjazott filmre.
 
április 6.
11:57Önök tessék választani!
Megnéztem a Gyurcsány-Orbán vitát.
Elõbbi agresszívnek, arrogánsnak tűnt, utóbbi színtelennek,
rezignáltnak.
Jó hogy nekünk, hátéemmeknek nem kell, szabad, lehet stb.
választani.
Szilágyi Domokos jut eszembe: Mit ér a választójog, ha egyik jelölt rosszabb, mint a másik?
A hátéemmek nem kerültek szóba a vita során. Jól van.
Azt meg egészen üdvösnek tartom, hogy az erdélyi magyar sajtó megfigyelőként, kritikusként vett részt a magyarországi választási kampányban és nem kortesként, partizánkodva.
 
március 28.
11:48Meddig tart a sajtó?
Régi dilemmámat fogalmazza meg Székedi Ferenc az Új Magyar Szóban:
Vajon a romániai magyar újságokban leírt vagy az ilyen-olyan időszakos kiadványokba begyömöszölt, a helyi kereskedelmi rádiókban és a helyi tévékben elhangzó, az internetes újságokban leközölt minden szöveg valóban médiaszövegnek nevezhető?
Vagy elképzelhető egy olyan, a nyelvhelyességgel, a szóhasználattal, a fogalmazással, a gondolatisággal, a szellemi, az erkölcsi és általában az emberi értékekkel kapcsolatos határvonal, amelyre nyugodtan és félreérthetetlenül azt mondhatja az újságírói szakma: eddig tart a mi területünk, ami ezen túl van, azt nevezhetjük szólásszabadságnak, szabad véleménynyilvánításnak, Hyde parknak vagy bármi másnak, de semmi közünk hozzá?”
A kérdés a románellenesség és antiszemitizmus kapcsán merült fel. Románellenes, antiszemita az erdélyi magyar sajtó?
Nem!
Vannak románellenességre és antiszemitizmusra hajlamos aláírók. Szerencsére kevesen. És valóban nem tartja őket a szakma újságíróknak.
11:25Sapka
Fehéroroszországban 17 újságírót vettek őrizetbe a hatóságok az elnökválasztást követő ellenzéki tüntetések feloszlatásakor -tudatta a Riporterek Határok Nélkül. A tudósítókat megalázó körülmények között tartják fogva egy Minszkhez közeli fegyintézetben. A fehérorosz belügyminisztérium ezzel ellentétben azt közölte: „csak néhány lengyel, grúz és orosz
újságírót vettek őrizetbe, akiket nem akkreditáltak az elnökválasztásra.”
Idegen állam újságíróit őrizetbe venni Lukasenko szerint nem a sajtószabadság ellen elkövetett bűn és különben sem volt rajtuk sapka...


11:22Emberrablás a jó viszony érdekében
Az egy évvel ezelőtt Bagdadban elrabolt román újságírók ügye jól tükrözi a román igazságszolgáltatás működését.
Az értelmi szerzőnek tartott Omar Hayssam rossz egészségügyi állapota és Mohammad Munaf kihallgatása körüli bizonytalanság miatt a vizsgálatok ugyanis holtpontra jutottak.
Hayssamot januárban vastagbélrákkal műtötték meg. Jelenlegi állapota feltűnően rossz, a börtönből a mentő hozta ki. Munafról azt sem lehet tudni, hol tartják fogva az amerikaiak.
Egy évvel a három román újságíró - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci és Ovidiu Ohanesian - elrablása után azzal a válasszal kell beérnünk, amit Traian Basescu államfo adott 2005. május 25-én: az elrabolt újságírók kiszabadításának mikéntja titkos dosszié tárgyát képezi, amelyre csak 50 év múlva derülhet fény.
A tavaly áprilisban Bagdadban letartóztatott kilenc emberrabló vallomásából az derül ki, hogy az emberrablás oka a román-muzulmán kapcsolatok javítása volt. Munafnak és
Hayssamnak a kiszabadításkor „nyújtott segítsége\" ugyanis kedvezően befolyásolta volna a muzulmánok romániai megítélését.
Hayssamot és Munafot terrorista csoport megszervezésével vádolták, amelyért 10-15 évig terjedo börtönbüntetés róható ki. Amennyiben elítélik, Munaf büntetése a felére csökkenhet az általa szolgáltatott adatok miatt. A felületes és egyoldalú vizsgálat Hayssamot nevezte ki bűnbaknak, akit viszont egészségi állapota miatt nem fognak elítélni, s így
várhatóan lezárják az ügyet.
50 év múlva kiderülhet az igazság, ha valaki még kiváncsi lesz rá.
11:14Legyünk maximalisták
Tegnap Cselényi László filmjét láttam a lendvai magyar televízióról. Halász Albert, akit a Külhoni magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának alakuló ülésén ismertem meg igen helyesen a legyünk maximalisták elv híve. Cselényi László kérdésére: nagylelkűségnek tartja-e, hogy a szlovén többségi nemzet a 8 000 lelket számláló magyar közösségnek magyar nyelvű adás sugárzását biztosítja, Halász Albert azt válaszolta, a még kisebbszámú olasz kisebbségnek Szlovéniában egész napos televíziója van.
Az egész napos erdélyi magyar rádió is csak álom. Noha másfél millió embernek szólna.
 
március 24.
11:21Koprodukció
A román és magyar közszolgálati televízió közötti információcsere élénkítését, az együttműködés elmélyítését, akár az európai uniós pénzek jövőbeni közös felhasználását is lehetővé teszi az a keret-megállapodás, amelyet Bukarestben írt alá Rudi Zoltán, a Magyar Televízió (MTV) elnöke és Tudor Giurgiu, a Román Televízió (TVR) elnök-vezérigazgatója.
A megállapodásnak az a lényege, hogy több információ érkezzen Romániába Magyarországról, illetve Magyarországra Romániából. Románia hamarosan az Európai Unió tagja lesz, koprodukciókra nyílik lehetőség, amelyek számára akár az Unió forrásait is igénybe veheti a két intézmény.
A megállapodás csupán a kereteket biztosítja, a feleknek a jövőben kell megtölteniük azt tartalommal.
Eddig mindig a tartalommal volt baj.
Van egy román közmondás, amely Kelet-Európára igaz: A gyakorlat a szép tervek halála.
11:04Blogolni veszélyes
A Newsweek mai száma arról tudósít, hogy Kínában az elmúlt hónapban 39 újságírót idéztek be a bíróságra. Az újságírók nem a Kínában nyomtatott sajtóban követtek el elővigyázatlanságot. Az interneten, blogjaikban fogalmazták meg kritikai észrevételüket a Kommunista Párttal és a pártvezetéssel szemben. Az Internetrendőrség aktívabb mint valaha a távolkeleti országban. De egyre többen blogolnak is.
10:55Markó Béla lábujjhegyen
Markó Béla lábujjhegyre áll
Aki politikussá lesz, az rögtön kezdi azt hinni, hogy a legjobban ért mindenhez. Holott a politikus általában semmihez sem ért igazán...
Ezt a szentenciát nem a Markó Béla román miniszterelnökkel
beszélgetõ újságíró, Ágoston Hugó mondja ki, hanem az RMDSZ
elnöke.
Markó Béla interjúkötetét ma mutatják be Brassóban.
A lábujjhegyre állt ország címmel megjelent kötet be nem vallott, ám tetten érhetõ célja, hogy az RMDSZ-elnök, a vezér helyett az értelmiségi státus iránt még mindig vonzódó vezetõt mutassa be.
És Markónak Bélának valóban sikerül megnyernie az olvasót.
Ágoston Hugó kérdésére, hogy hova vonul majd vissza, ha befejezi politikusi pályafutását ezt válaszolja: Mindenképen értelmiségiek közt képzelem el magam, nem mintha a politikusok nem lennének elvben értelmiségiek, csak nem úgy viselkednek... Az értelmiségiek közt lennék majd szívesen.\"

 
március 22.
12:54A sajtó célkeresztben
A Riporterek Határok Nélkül szervezet az iraki háború harmadik évfordulóján megdöbbentő adatokat közölt: a háború alatt nyolcvannégy újságírót gyilkoltak meg Irakban, azaz többet, mint bármelyik más konfliktusban a második világháború óta.
Az Irakban meggyilkolt újságíróknak több mint a fele szándékos
támadások célpontja volt.
Az újságírók – akárcsak a katonák – hivatásos újságírók voltak. Meg kell szoknunk, hogy a hivatáshoz hozzátartozik a halál kockázata is. Nem könnyű megszokni.
12:48A jó elégedetlenség
A MÚOSZ idei Aranytoll-díjasával, Csép Sándorral készített beszélgetést a Szabadság. Csép Sanyi, a nyugalmat árasztó, a megfontolt, a sohasem izgága, sohasem hűbelebalázs ember vall elégedetlenségéről: „Nem vagyok elégedett (...), sokszor rossz a közérzetem. Sok barátom van, és minden napra összejönne egy vacsora-meghívásom, ezért mondogattam is, hogy két szempontból kezdek hasonlítani egyik eszményképemhez, Széchenyihez - anélkül, hogy hozzá
hasonlítanám magam - az egyik az, hogy vendégeskedésbol meg tudnék élni - Széchenyi is ezzel magyarázta, hogy lemond a jövedelméről az Akadémia alapítására - a másik meg az, hogy - amint a naplójában olvasom - nem emlékszik vissza egy
olyan napra, amikor jó lett volna a közérzete, amikor ne háborgott volna valamiért. Többre, másra vágyott, és ez nálam is így van. Viszont az elégedetlenség arra jó, hogy az embert tovább lendíti.”
Lehet kell az elégedetlenség ahhoz, hogy valaki Csép Sanyi méretű újságíróvá váljon.
Belőlem sohasem lesz Csép Sanyihoz mérhető újságíró. Túl fiatalon kibékültem magammal. Most már csak az segít rajtam, hogy még mindig túl alacsony az ingerküszöböm, a felháborodás szintem, írásra késztet az embertelenség, a hazugság, az igazságtalanság.
12:39Szemetes Tündérkert
Természet, katasztrófák, ökológia a témája a kolozsvári korunk márciusi számának. Árvíz, földrengés, szökőár, tömeges halpusztulás, madárelhullás, bányaomlás, hó- és sárlavina – sokkolnak a szalagcímek újságok címoldalain, illetve a rádió- és tévéhírekben. Vajon a történelem elotti idoktol kísérnek ezek a
jelenségek, csak épp most váltak oly feltűnőekké a globális hírközlés felgyorsulásával? Vajon az önsorsrontó emberi magatartás, a jövőt felélő rablógazdálkodás nem okozója/előidézoje-e némely katasztrófának?
Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Korunk.
Egyvalami biztos: a Tündérkertnek nevezett Erdélyben Európa szerte a legnagyobb a hozama a mezőn termő pillepalacknak.
Az emberek Székelyföldön is egyre inkább hasonlítanak a vírusra: felélik, tönkreteszik természetes környezetüket.
 
március 17.
10:00Hősfaragás
A Vajdasági Független Újságírók Egyesülete szerint a Milosevic
egykori diktátor halálával foglalkozó sajtójelentések nélkülöznek
minden szakmai követelményt, sértik a jó ízlést, a morbiditás és a nekrofília propagandájának nevezhetőek. Az egyesület felrója egyes szerb lapoknak, hogy ha ilyen részletesen foglalkoztak volna Milo evic rendszerének gaztetteivel is, akkor ma Szerbia jó úton haladna a rombolás őrült politikájának övetkezményeivel való szembesülés felé.
A szerb lapok többségénél még mindig azok a szerkesztõk és
újságírók vannak vezetõ tisztségben, akik a kilencvenes években háborús uszítók voltak, mindenekelõtt ők próbálnak mártírhőst faragni Milosevic-ből, aki tönkretette Szerbiát.
09:58A próféta védelmében
A próféta védelmére kelt ismeretlen ismerősöm. Mohhamed al-
Assadi jemeni újságíró is tagja annak a levelezõlistának,
amelyet az amerikai Delphi International nyitott azoknak az
újságíróknak, akik az Egyesült Államokban médiatréningen vettek részt.
Al-Assadi angol nyelven megjelenõ lapjában, a Yemen Observerben tiltakozott a Mohamed-karikatúrák megjelentetése ellen. Illusztrációként a lap az ominózus karikatúrákat fekete kereszttel a felismerhetetlenségig áthúzva közölte.
A lapot betiltották, al-Assadit letartóztatták, az újságíró ma az ítéletre vár. Egy év börtönbüntetésre számít.
Levelezõlista-társunk küldte el azt az interjút, amelyet egy amerikai újságíró készített az elõzetes letartóztatásban az ítéletre váró al-Assadival.
Al-Assadi elmondja, hogy egy újságírók számára fenntartott
börtönben tartják fogva. „15-en vagyunk egy zárkában, egy
mellékhelyiségen osztozunk, de társaim nem köztörvényes bűnözõk, zömükben újságírók, akik sajtóvétséget követtek el - mondja al-Assadi.
Arra a kérdésre, hogy fél-e a jövőtől, al-Assadi nem a várható
börtönbüntetéséről beszél: „Természetesen félek. Ezentúl, ha kijlépek a szerkesztõség ajtaján, szét kell néznem, nem
akar-e valaki megtámadni. Ám amit tettem, a próféta védelmében cselekedtem, Isten tudja ezt, és talán nem hagy el.”
 
március 16.
12:59Petőfi szelleme pihegve jő
Március 15-én ismét eszembe jutott Petőfi Sándor.
Hallgattam a rádióban, a tévében, a nézőtéren az ünnepi beszédeket, amikor hirtelen megjelent Petőfi Sándor szelleme - Illés-koncerteken is fel-feltűnt néha -, és a fülembe súgta: „Megint beszélünk s csak beszélünk,/ A nyelv mozog s a kéz pihen!” Még Petõfi Sándor szelleme is pallérozódott egy kicsit az elmúlt 158 évben, nem úgy, mint március 15. mindenkori és mindenholi díszszónokainak nyelve, ezért az utolsó sort így hallottam: „A nyelv mozog s az ész pihen...”
Aztán a szellem folytatta: „Sokat beszéltek, szépet is beszéltek,/ Jót is, de ebbül a hon még nem él meg,/ Mert nincs rendében eljárásotok,/ Ti a dolog végébe kaptatok,/ És így tevétek már régóta mindig;/ Látják, kik a múltat végigtekintik!/ Ki képzel olyan templomépítőt,/ Ki a tornyot csinálja meg előbb?/ És azt a levegőbe tolja, hogy/ Ott fönn maradjon, míg majd valahogy/ Alája rakja szépen a falat,/ S legeslegvégül jőne az alap...”
Elmúlt lassan március idusa, vége lett a szép beszélynek, hazamentek a legények...
Az éjféli óra közeledtén, az ünnep végén Petőfi Sándor szelleme pihegve még szólt: „Hiába minden szép és jó beszéd,/ Ha meg nem fogjátok az elejét,/ Ha a kezdetnél el nem kezditek...”
 
március 15.
12:53Író Deák
A Székelyföld márciusi száma közli Deák László budapesti költõ
versét:
„Végsõ soron az írás éppolyan homályos mezõnek tekinthetõ,
Mint az élõbeszéd, tények, hazugságok, vélemények zagyvaléka\"
Az írás is, akárcsak a beszéd, a félreértések forrása.
12:53A fekete kenyér
Olvasom a Hargita Népében, hogy a székelykeresztúri múzeumban õriznek egy 1988-ban sütött kenyeret. A múzeumlátogató gyerekek el sem hiszik, hogy a diktatúra utolsó éveiben szüleik ilyen 80 dekás kenyéradagokért taposták egymást a sorban. Mi, akik ettük, viszont mindenki másnál jobban értjük a Miatyánk mindennapi kenyérre vonatkozó sorát.
12:52A mint ö
A Heti hetes múlt vasárnapi kiadásában mulattak a résztvevõk a román államelnök nevén. Ha most azt mondom, hogy kultúrember más ember nevével nem szórakozik, azt hihetnék, hogy a magyar vámosok irányomba tett gúnyoros megjegyzéseit kifogásolom. Nem teszem.
Ám illene a televizióban, rádióban beszélőknek megtanulniuk helyesen kiejteni a közéleti szereplők neveit. Basescu nem Baszeszku, hanem Böszeszku, a románban a kalapos a ugyanis ö.
12:49Március idusa
Egyre több erdélyi magyar újságíró ismeri fel a közélet
túlpolitizálásnak káros voltát. Borbély László írja a Hargita Népében: „A politikacsinálók váltig meg vannak győződve a maguk igazáról. Ilyen tekintetben a romániai, erdélyi magyar politikusok - hatalmon lévők és hatalom után sóvárgók - sem számítanak kivételnek. Autonómiát, önrendelkezést akarnak, de lehetőleg a másik mellőzésével. Konok egymásnak feszülésükkel a politikai tőkecsinálás eszközévé silányítják március 15-ét, félős, hogy kiürül, elveszíti valódi jelentéstartalmát ezáltal legszebb nemzeti ünnepünk.”
A Háromszék vezércikkében idézi a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének munkatársát, Vizi Balázst, aki arra figyelmeztet: „Nincs egységes politikai stratégia a határon túli magyar közösségekben, amely következetesen felépítené, hogy milyen feltételeket próbálnak szabni a többségi politikai elitnek, illetve hogy milyen lépéseket tennének, ha a politikai elit nem teljesíti ezeket a követeléseiket. Igazából az tűnik elő, hogy a belső
rivalizálások áldozata az, hogy ilyen stratégia kialakuljon.\"
Az Antena 3 hírcsatorna idézi Tőkés László keddi nyilatkozatát,
amelynek lényege, ha Traian Basescu államelnök elmegy
Udvarhelyre, kegyelemdöfést kap az RMDSZ.
 
március 14.
11:31A távirányító szükséges voltáról
Életünk három évével fizetünk szórakozottságunkért. Átlagosan
ennyi időt vesztegetünk arra, hogy megtaláljuk elveszett kulcsainkat, mobiltelefonunkat, egyéb apró, ám nélkülözhetetlen tárgyaikat - olvasható a MIGnews címû orosz nyelvû hírportálon.
Átlagosan napi húsz percet rabol el az emberek életéből a tévé távkapcsolójának keresése, évente öt teljes napot, életünkből egy teljes évet.
Többet, mint amennyit olvasással töltünk.
11:30Komolyan...
Rodica Culcer, a Román Televízió hírigazgatója szerint a
közszolgálati televízió megengedheti magának azt a fényűzést, hogy komoly és jól dokumentált híradót ajánljon a tévénézők figyelmébe.
Az RTV tavaly jelentős nyereséggel zárt, a neyerségből még egy kulturális csatorna üzemeltetésére is futja. A TVR Cultural
filmajánlatában a hollywoodi és bollywoodi produkciók helyett
európai, elsősorban kelet-európai (köztük magyar) remekművek szerepelnek.

11:28Ahogy tetszik
Olvasom az Új Magyar Képes Újságban, hogy Olaszország olasz
állampolgárságot adna a Horvátországban élő olaszoknak. Ez
nem tetszik a horvátoknak, akik állampolgárságot adtak az
anyaország határain kívül élõ horvátoknak. A horvát parlament
elnöke kijelentette, a horvátországi olaszoknak nincs szüksége olasz állampolgárságra, hiszen teljes jogú horvát állampolgárokként mindennemű joguk megvan.
Hogyan is mondta Bajor Andor: nem értem, miért akarnak kurdok lenni a kurdok, amikor lehetnek törökök, perzsák, amerikaiak vagy bármilyen más népek a kurdok.
Az olasz kormány kitart döntése mellett. Mint ahogy a horvátok is kitartanak amellett, hogy boszniai testvéreiknek horvát állampolgárság kell, noha a daytoni egyezmény szerint a kettõs állampolgároknak 2012-ig el kell dönteniük, melyik ország állampolgárai szeretnének maradni.
A kettős állampolgárság esetében kettős a mérce.
11:26Milosevic győzelme
Milosevic Hágában elérte célját: szerb mártírrá lett a nyugat elleni kilátástalan harcában. Transzcendens győzelmet aratott halálával az életében inkasszált sorozatos vereségek után.
Lehangolóan igaz, amit a Neues Deutschland ír: a balkáni válság bebizonyította, hogy az Európai Unió képtelen konfliktusokat megoldani. Milosevic bűneit sem sikerült a
szerb elnökre rábizonyítani, a balkáni konfliktusokban játszott szerepét sohasem lehet majd teljes egészében feltárni.
Slobodan Milosevic ítélet előtt bekövetkezett halála manna a szerb nacionalistáknak. Szerbia továbbra sem lesz kénytelen szembesülni a nevében elkövetett bűnökkel, és a szerb nép a történelem áldozatának tekintheti magát. Az önsajnálat pedig öndestruktív energiákat szabadít fel. Erdélyi magyarként ezt tudom.
Milosevic vereséget szenvedett a horvátoktól, a bosnyákoktól,
halálában pedig még egyszer legyõzte a szerbeket.
11:23Web és halál
Hétfőn nem tudtam rákapcsolódni a világhálóra. Leveleket kellett volna küldenem a tervezett
szatmárnémeti újságíró konferencia meghívottjainak. Szerettem volna elolvasni, mit ír a vajdasági magyar
sajtó Milosevics haláláról.
Annyira nyugtalanul éreztem magam, mint diákkoromban, amikor este hattól reggel hétig áramszünet volt.
Ez lenne a hálófüggõség?
 
március 10.
10:32Kertész Imre megúszta
Nem pereli be a Nobel-díjas Kertész Imre írót Andrei Marga, a
kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem akadémiai tanácsának elnöke egy németországi lapban megjelent cikk miatt.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung tájékoztatta az európai rangú
kultúrembert, aki a magyar kultúrától idegenkedő román
multikulturalizmus elkötelezett híve, hogy Kertész Imre nem közölt cikket a lapban a kolozsvári egyetemrõl.
Így esett el Marga attól a soha vissza nem térõ lehetõségtõl, hogy egy Nobel-díjast perelve a világ elõtt lejárassa magát. Mert az ország elõtt már tanügyminiszter korában lejáratta.
10:30A szállítás forradalma
Olvasom a kolozsvári Szabadságban, hogy „a Malév sűríti romániai járatait.”
Bizonyára Budapesten „zippelik” a Boeingokat utasaikkal,
legénységükkel együtt, majd Bukarestben kicsomagolják.
Mielőtt lelkesülhetnék az új magyar technikai csodáért, tovább
olvasom a hírt, és kiderül, csupán sűrűbben indít járatokat a Malév „a hét öt napján napi kettõrõl napi négyre növeli bukaresti menetrend szerinti járatainak számát.”
10:28Gyergyó legyõzte Romániát
A hírre felkaphatják a fejüket az udvarhelyi radikálisok. A székely anyaváros Udvarhely, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós közt évszázados a rivalizálás.
Lám, Gyergyószentmiklósnak sikerült, ami Udvarhelynek nem!
Barátságos jégkorongmérkõzésen: Gyergyói Progym - Románia
5-3!
10:27Hej, hej, Udvarhely (2.)
A ma megjelent erdélyi lapokból:
Az ünnepi rendezvényekrõl való távolmaradás már az idősebb
generációk körében is évről évre egyre nagyobb méreteket ölt. Nem is csoda, hiszen az etnikai petárdákkal túlfűtött közhangulatba belefáradtunk. Egyre többen vannak azok az erdélyi magyarok, akiknek elegük van a szimbolikus, tartalmatlan politizálásból, és sokkal inkább az ésszerű kompromisszumok révén elérhetõ pragmatikus eredményeket tekintik fontosnak. Ez a jövőbe vezető út, még csak politikusainknak kell ezt felismerniük - írja a Szabadságban Borbély Tamás.
Nem tartok igényt a Tiszteletbeli Székely címre. Sokunkhoz
hasonlóan, nem tiszteletbeli, hanem tisztességes székely magyarnak szeretnék megmaradni - jelenti ki Borbély László a Hargita Népében.
A karikatúra vajdasági barátom, Léphaft Pál elme munkája.
10:2180 éves erdélyi fiatalok
Az erdélyi magyarság csak akkor őrizheti meg önmagát, ha átértékeli történelmét, társadalmi és gazdasági szerepét, nemzettudatát, és alulról építkezve, együttműködve felépíti a saját életét - ezeket a gondolatokat már a múlt század húszas-harmincas éveiben megfogalmazta az Erdélyi Fiatalság című folyóirat. Az erdélyi magyar sajtó nehéz, útkereső időszakáról számol be legújabb, Jöjjön el a mi időnk című könyvében dr. Cseke Péter kolozsvári egyetemi tanár. A kolozsvári egyetem újságíró szakának vezetője a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron Teremben összegyűlt, zömmel főiskolás közönségének felhívta a figyelmét, hogy az EU-csatlakozással nem csak az erdélyi, hanem az egész magyarság kisebbségbe kerül(t), és ezzel zárta előadását: „Legyen eszünk, ha már volt.\"
 
március 9.
11:55Nem zörög Haraszti, ha...
A BBC nyomán a román kereskedelmi rádiók arról tudósítottak a tegnap este, hogy az EBESZ sajtószabadság-képviselője felszólította a román hatóságokat: szüntessék be az eljárást két újságíróval szemben, akiket titkos információk birtoklásának vádja miatt börtönbüntetés fenyeget. Haraszti Miklós Mihai Razvan Ungureanu román külügyminiszterhez címzett levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzetközileg elfogadott
normák szerint a kormányzati titkok megtartásának a kötelezettsége kizárólag az ilyen jellegű információkkal foglalkozó tisztségviselőkre hárul.
Ismeretlen forrásból katonai jellegű dokumentumok jutottak el Romániáról, valamint az afganisztáni és iraki amerikai csapatokról a Ziua és a Romania Libera napilapokhoz. A lapok nem közölték az információkat, hanem átadták azokat a hatóságoknak. Ennek ellenére két újságírót megvádoltak
minõsített jellegű információk birtoklásával, egyiküket még őrizetben is tartották két napig, és mindkét újságíró irodáját, lakását átkutatták. Lefoglalták számítógépes lemezeit.
Haraszti Miklós leszögezte, hogy a demokráciákban az állampolgárokat – köztük az újságírókat – nem lehet bűnözőként kezelni csak azért, mert államtitokhoz jutottak hozzá.
A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete már korábban kijelentette, hogy román kollégáinkat egy sztálinista korszakot idéző, elavult törvény alapján vették őrizetbe, zaklatják. Egyetértek Haraszti Miklóssal, aki arra sürgeti a hazai
hatóságokat, hogy szüntessék meg azokat az anakronisztikus törvényeket, amelyek ellentmondanak a korszerű demokrácia elveinek.

11:51Ablak
A Magyar Televízió hivatalosan is elküldte felajánlását az Erdélyi Magyar Televízió ügyével foglalkozó Janovics Jenő Alapítványnak.
Rudi Zoltán elnök megerősítette, hogy az m2-n kész műsorsávot, úgynevezett ablakot nyitni a most szerveződő erdélyi csatornának.
Ismételten hangsúlyozta, hogy javaslatától anyagi hasznot nem
remél, sőt, 151 ezer órányi anyagot tartalmazó archívumával és
szakemberek képzésével támogatná a nemes kezdeményezést.
A Magyar Televízió ráfigyelése az erdélyi magyarságra Csermák
Zoltánnak is köszönhető, aki a Magyar Újságírók Romániai
Egyesületének is tagja.
Szurkolok, hogy az ablaknyitás minél hamarabb megtörténjen. Kintrõl is érdemes bepillantani a valós Erdélybe!
11:49Mi politizálunk, nem gondolkodunk
Amerikai kutatók rájöttek, hogy politizálás közben nem nő azoknak az agyterületeknek az aktivitása, amelyek a tudatos gondolkodás során működnek, inkább az érzelmek megzabolázásával és a konfliktusok megoldásával összefüggõ agyterületek léptek működésbe.
Amint megtaláljuk a módját, hogyan hagyjuk figyelmen kívül azokat az információkat, amelyek nyilvánvalóan meggyõzõdéseink ellen szólnak, nem csupán a negatív érzelmeket közvetítő agyterületek kapcsolódtak ki, hanem az agy jutalmazó rendszere is aktiválódik.
Akárcsak a kábítószerezőknél, akik megkapják drogadagjukat! Úgy tűnik, politikai kérdésekben addig csűrjük-csavarjuk gondolatainkat, amíg arra a következtetésre nem jutunk, amire akarunk.
Megírtam az Új Magyar Szónak.
Ágoston Hugó hív telefonon, hogy ha ez igaz, akkor borzasztó.
Az!
11:47Európai zord idõ
Marosvásárhelyen a megyei rendőrség nemzetbiztonságot
veszélyeztető okokra hivatkozva összeszedte a sajtóbódékból az Európai Idő, a sepsiszentgyörgyi magyar hetilap február 26-i
számának összes példányát. A rendőrök állítólag arra hivatkoztak, hogy a lap a Székelyföld autonómiájára vonatkozó kiáltványt tett közzé, melyet a március 15-i székelyudvarhelyi székely népgyűlés fogad el.
Nem egy tényleges elkobzásról van szó, csak egy megelőző
begyűjtésről, a Büntetõ Törvénykönyv 166. paragrafusának
értelmében” - nyilatkozta Vasile Cabulea Maros megyei
rendőrfőkapitány. Az ügyben az Európai Idő szerkesztősége
nemzetközi jogvédő szervezetekhez fordul.
Nem szeretem az Európai Idő harcias nemzetféltését. A rendőrség akcióját azonban még kevésbé szeretem. A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnökeként javasoltam az Igazgató Tanács tagjainak, juttassuk el a sajtószabadság megsértése miatti tiltakozásunkat a Maros megyei rendőrségnek.
Ami meg a rendőrfőkapitány nyilatkozatát illeti: Ivan Ivanovics jelenti Sztálin elvtársnak, hogy a rendszer ellen tiltakozó értelmiségieket valójában nem lõtték le, csak golyóval óvták meg a szibériai megfázástól.
11:46Hej, hej, Udvarhely!
Viharfelhők Székelyföld felett! Tankok állomásoznak
Székelyudvarhely állomásán - olvashatjuk magyarországi lapokban, halljuk a tévéből. Mit számít, hogy azok a tankok nem jönnek, hanem mennek? Nem bevetik, hanem kivonják Udvarhelyről.
Paramilitáris magyarországi szervezet áll bevetésre készen - írja a román-magyar párbeszéd érdekében kifejtett tevékenységéért Pro Amicitia (Barátság) díjjal kitüntetett Sorin Rosca Stanescu lapja, a Ziua. Érdekel az egyáltalán valakit, hogy a Székely Légióról Székelyföldön senki sem hallott...
A sajtó felelőssége óriási. A sajtó sajnos sokszor felelőtlen.
11:45Nem vagyok Ambrus Attila
Mindjárt az elején szögezzük le: nem vagyok a viszkis rabló, így
elektronikus naplómban nem olvashatnak börtönbéli víg napokról. És jégre sem viszem az olvasót.
Az újságírók egyre ritkább fajtájához tartozom: az újságolvasó
sajtóshoz.
Érdemes-e újraírni a romániai magyar, a román, a magyarországi, az egyesült államokbeli stb. lapokban olvasottakat? Borges szerint még a Don Quijottét is érdemes újraírni, természetesen egy vesszõ változtatása nélkül.
Észrevételeiket, megjegyzéseiket küldjék el az [email protected]
címre!
Köszönöm érdeklődésüket!
 
A legrégebbi ma is megjelenő magyar újság, a Brassói Lapok főszerkesztője. A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke. Újságíró és újságolvasó. (A róla készült rajz Penovácz Endre munkája.)
kommunikációs partnereink
T-Home
T-Mobile
T-System
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek