Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Gyarmati László blogja
[fordított sorrend][összes bejegyzés]
adott napon:
január 29.
15:42A világ Dubai partjainál hever
Fantasztikus vállalkozásnak lehetünk tanúi Dubai partjainak közelében. 300 mesterséges szigetet alakítanak ki, olyan elrendezésben, hogy az bolygónk térképét és rajta az országokat ábrázolja. A The World elnevezésű területen az első teljesen elkészült szigetet a Dubai-i koronaherceg Michael Schumachernek ajándékozta.
A The World nagyjából 9 x 7 kilométer kiterjedésű és 232 kilométerrel növeli Dubai fürdőzésre használható tengerpartját. A szigetek kialakításához 326 millió köbméter homokot használtak fel. A területet hullámtörőkkel vették körbe, ehhez 32 millió tonna köre volt szükség. A szigeteket 50-100 méter széles, 5 méter mély tengerrészek választják el egymástól.
A Google térképén jól látható a teljes világ térkép és a Forma-1 pilóta 7 millió dolláros szigete is, amelyik a The World északi sarki részén található. A nagy felbontású műholdképen jól kivehető, milyenek lesznek ezek a magán paradicsomok, hatalmas parkokkal, épületekkel és úszómedencével.
Aki a Google Earth-ön szeretné megnézni az építkezést, a következő link elvezeti a helyszínre: http://googlesightseeing.com/gearth/the-world-in-dubai.kml
 
szeptember 17.
10:29Digitális DNA
Az internet egyik legnagyobb és legnépszerűbb fénykép megosztó és tároló rendszere, a Flickr sok más weboldalnak, alkalmazásnak kínál bőséges alapanyagot. Az egyik legújabb ezek közül a BigHugeLabs (bighugelabs.com) nevéhez fűződik. A Flickr DNA oldalon csak be kell írnunk egy Flickr felhasználó azonosítóját, hogy minden fontos adatot megtudjunk róla. Elolvashatjuk, hogy mióta használja a rendszert és hány képet töltött már fel. Egy grafikon mutatja napi bontásban a képfeltöltések számát. Ez a legújabb képek képek bélyegnagyságú albuma követi. Egy másik válogatás azokat a képeknek a kicsinyített változatát mutatja meg, amelyeket a látogatók a legérdekesebbnek találtak. Hasonló összeállítást találhatunk az általunk kedvencnek (Favorite) jelölt képekből. A Flickr DNA legizgalmasabb része összegyűjti azokat a felvételeinket, amelyek bekerültek az úgynevezett Explore válogatásba. Ez minden nap 500 képet jelent, amelyet speciális algoritmus választ ki a feltöltött közel 5 millió fotó közül. Ezek a képek véletlenszerűen megjelennek a Flickr főoldalán is. Ha valamelyik képünk belekerült ebbe a válogatásba, a DNA oldalon megtudhatjuk, hogy melyik napon és hányadik helyezést ért el.
A BigHugeLabs oldalát nemcsak arra használhatjuk, hogy saját digitális DNA adatainkat nézegessük, hanem más felhasználókról is megtudhatunk érdekes információkat. Többek között még azt is, milyen gyűjteményekbe fogta össze felvételeit, vagy milyem címkéket (tag) használt és milyen gyakorisággal.
10:22Miről csicsergünk?
A Twitter-ről már sokszor szóltunk, sokan használják arra, hogy elmondják a világnak,mit csinálnak éppen. Persze ez a kommunikációs forma arra is tökéletes, hogy a tudomásunkra jutott információkat gyorsan megosszunk másokkal, vagy röviden elmondjuk egy-egy témáról mi a véleményünk. A percenként ezernyi új bejegyzésből érdekes adatokat, statisztikákat lehet készíteni. Ezt sokan meg is teszik, és ezeket az alkalmazásokat a weben is lehet érni. Az egyik legújabb ilyen a TweetVolume (www.tweetvolume.com), ahol azt tudjuk megnézni, hogy bizonyos szavak, kifejezések, milyen gyakran fordulnak elő a bejegyzésekben. Egyszerre öt kifejezést adhatunk meg, ezek megjelenését számolja össze a rendszer a legfrissebb hozzászólásokban. A statisztika segítségével nemcsak azt ehet megtudni, hogy például a Microsoft-ot az utóbbi időben hányszor emlegették, hanem például össze lehet vetni azzal, hányan beszéltek ugyanekkor az Apple-ről. Érdekes például az a lekérdezés is, amelyiknél a szomorú (sad) és vidám (happy) szavakat hasonlítottuk össze. Ebből például kiderül, hogy a Twitter-t használók között háromszor annyi vidám van, mint szomorú. Sajnos a rendszer nem tudja kezelni a magyar ékezetes karaktereket, így vagy ékezet nélkül, vagy angolul kell megadnunk a szavakat. A megjelenő grafikont ismerőseinknek is elküldhetjük elektronikus levélben.
10:16Hangadó
Az interneten sok mindent lehet keresni és sok mindent lehet találni. Egyre-másra jelenek meg a különböző speciális kereső szolgáltatások, amelyekkel a szöveges információk mellet képek, videók, zeneszámok után is kutathatunk. Sokszor előfordul azonban, hogy hangokat keresünk. Egy kakas kukorékolást vagy fékcsikorgást már nehezebb találni, ráadásul a hagyományos keresők találati listájából nem derül ki, milyen formátumú, milyen mintavételezésű és milyen időtartamú a hangminta. A www.findsounds.com kizárólag hangminták keresésére specializálódott. Alkalmazhatjuk a szokásos keresési módot, azaz egy mezőbe beírjuk, milyen hangra vagyunk kíváncsiak. Ezen kívül sokat segíthet az oldal tematikus válogatása, ahol egyre mélyebbre juthatunk a témakörökben. Például a Vechiles/car/Porsche útvonalon eljuthatunk az adott gépkocsi márka motorhangjához. A kereséseknél beállíthatjuk. hogy milyen fájl formátumok érdekelnek (AIFF, AU, WAVE), mono vagy sztereó legyen a minta és a felbontásra, méretre is adhatunk korlátokat.
A keresési módtól függetlenül a találati lista minden esetben tartalmazza a hangminta elérési linkjét és megtudhatjuk, milyen fájltípusról van szó, mekkora ennek mérete, időtartama és felbontása. Egy rövid leírás is útmutatást ad, az előző példánál maradva megtudhatjuk, hogy a motor indítási, leállítási vagy éppen menet közbeni hangját tartalmazza a fájl. Rajzon láthatjuk a hullámformát és a hivatkozás mellett található ikonra kattintva meg is hallgathatjuk a fájlt.
 
augusztus 3.
00:39Egy új tudósítási forma
A Twitter rövid üzeneteiben mindenki világgá kürtölheti, mit csinál éppen. A spOtmob-on (www.spotmob.com) meg is mutathatja. Mobillal készült (3GP formátum) legfeljebb 30 másodperces spot-okat lehet emailben küldeni vagy weboldalról feltölteni. A regisztrációkor minden felhasználó kap egy egyedi email címet, erre kell küldeni a videókat, így azonosítja a rendszer, hogy kinek az életéből láthatunk pillanatokat. Hasonlóan más közösségi oldalakhoz, itt is kialakíthatunk baráti kört, így könnyebben tudjuk követni ismerőseink életét. A jelenleg tesztüzemben működő spOtmob érdekes, újfajta tudósítási csatorna is lehet, ha ilyen rövid spot-okon keresztül nézhetjük például egy Párizs-Dakar versenyzőnek, egy Himalája
expedíció tagjának vagy a Cannes-i filmfesztivál egy látogatójának mozgóképes beszámolóját.
Egy próbát mindenképpen megér, hogy megmutassuk életünk egy darabját: Take a spot from your life!
 
június 5.
20:20Szellemes operációs rendszer
Meglehetősen furcsa internetcímen találhatjuk azt a kísérleti szolgáltatást, amelyik web alapú operációs rendszert kínál. A rendszer neve a Global Hosted Operating SysTem kifejezés rövidítéséből származik és egy olyan webkettes alkalmazás, amelyik virtuális számítógépként akár helyettesítheti is a valódi komputereket, működjenek azok akár Windows, akár Macintosh operációs rendszerrel. Egyre többen vannak, akik dokumentumaikat, fényképeiket, levelezésüket már a hálózaton tárolják és kezeli. Most itt a lehetőség, hogy a teljes operáció rendszer környezet is a webre kerülhet. A G.ho.st és egy tetszőleges böngésző segítségével a világ minden pontjáról elérhetjük saját munkaasztalunkat és elvégezhetünk minden internethez kapcsolódó tevékenységet. Az ingyenes G-ho.st-hoz látványos kezelő felület, adatmegosztás, csoportmunka támogatás és biztonsági mentés tartozik.
 
május 30.
18:39Rövidre vágva
Egy újság cikkeinek írása közben sokszor találkozunk azzal a nehézséggel, hogy egy-egy weboldal hivatkozás címe rendkívül hosszú, és esetenként csak több sorban fér el. Egy ilyen címet azután az olvasónak sem egyszerű beírni a böngészőbe, hiszen könnyű eltéveszteni és gyakran olyan speciális karaktereket is tartalmaz, amelyeket nehéz megtalálni a billentyűzeten. Az ingyenes dwarfURL szolgáltatással azonban megoldódnak az ilyen gondok. Az oldalon található nagyméretű beviteli mezőbe kell beírni vagy bemásolni a hosszú, bonyolult és megjegyezhetetlen címet, majd a \"dwarf it baby!\" gombra kattintva megjelenik az a rövid URL, amivel ettől kezdve el tudjuk érni az adott oldalt. Az új cím eleje mindig dwarurl.com lesz, amit egy 5-6 karakterből álló kód követ. Egy ilyen hivatkozást sokkal egyszerűbb például egy leírásban megadni. Például egy érdekes videó található a http://www.metacafe.com/watch/575488/
how_to_make_a_free_mobile_call_without_sim_card/ címen. Mivel azonban generáltunk egy rövidített elérést, ezért mostantól elegendő a http://dwarfurl.com/999ec címre hivatkozni.
Ha a rövidítés készítésekor megadunk egy jelszót is, akkor később ennek felhasználásával lekérdezhetünk egy statisztikát és megnézhetjük, hányan használták az általunk generált rövid címet.
A szolgáltatás oldaláról letölthető egy Firefox kiegészítő is. Ennek hatására egy kis ikon fog megjelenni a böngésző menüsorában. Amikor egy olyan oldalra tévedünk, aminek címét le szeretnénk rövidíteni, elegendő erre kattintani.
 
május 27.
16:26Online konverzió


Hiába próbálják a fejlesztők egységesíteni, szabványosítani a digitális formátumokat, a legtöbb multimédia fajtához tucatnyi kódolást alkalmazhatunk. A legelterjedtebbek mindegyikének vannak előnyei és hátrányai, így a közeli jövőben nem is várható az egységesítésük. A felhasználóknak nem marad más választásuk, mint konvertálni egyik formátumról a másikra, hogy nagyjából egységesen tudják tárolni adataikat. Ehhez az átalakításhoz különböző ingyenes vagy fizetős programot lehet találni, azonban létezik egy olyan weboldal, a Zamzar, ahol online konvertálhatjuk fájljainakt. Négy egyszerű lépésre van csak szükség. Meg kell adni a konvertálandó fájl, ki kell választani, milyen formátumra szeretnénk alakítani, illetve egy elektronikus levélcímet, majd indíthatjuk a műveletet.
A konvertált állomány elkészültéről egy válaszlevelet kapunk, amely tartalmazni fogja azt az internetcímet, ahonnan letölthetjük a fájlt. A szolgáltatás ingyenes, a kötöttség csupán annyi, hogy az átalakítandó állomány mérete legfeljebb 100 Mbájt lehet. Arra is van lehetőség, hogy olyan állományokat konvertáljunk, amelyek nem a saját gépükön vannak, hanem valahol az interneten. Ilyenkor a pontos URL címet kell beírni. A rendszer tudja kezelni a legnépszerűbb videó megosztókon található adatokat is, így egy kattintással tetszőleges formátumban tudjuk elmenteni azokat a videókat, amelyek megtetszettek.
A Zamzar szöveges állományokat, képeket, zenéket és videókat tud konvertálni. Így például gyorsan és ingyen tudunk többek között MS Word dokumentumból PDF-et, TIFF képből JPEG-et, WMA-ból MP3-at vagy AVI-ból MOV-ot készíteni.
 
május 23.
16:35Saját térkép
A Google térkép szolgáltatása már eddig sokak fantáziáját megmozgatta, de csak főként csak programozók tudtak olyan alkalmazásokat, kiegészítőket készíteni, amelyek külső adatokat jelenítettek meg a térképen. Most azonban megjelent egy új fül a Google Maps oldalán, My Maps felirattal. Itt mindenki létrehozhatja saját térképét (akár többet is), amelyen tetszés szerint helyezhet el pontokat. Térképeinknek nevet adhatunk, azokhoz később is hozzáférhetünk az interneten keresztül. A Privat jelzésűekhez természetesen csak azok, akik rendelkeznek a megfelelő jogosultságokkal, a Public jelűek pedig bekerülnek a mindenki által kereshetők közé. Minden ponthoz rendelhetünk szöveges információkat, fényképeket, internet hivatkozásokat. Ezen kívül a térképre vonalakat és színezett területeket is rajzolhatunk. Minden saját térkép önálló URL címmel rendelkezik, így azt belinkelhetjük más weboldalakra. A megosztásnak másik módja, hogy elektronikus levélben küldjük el a hivatkozást. Ezen kívül láthatunk egy KML ikont is a térképünk tetején. Ha erre kattintunk, akkor a térkép adatai (pontok, útvonalak, képek) átkerülnek a számítógépen futó Google Earth alkamazásba.
 
május 22.
08:11Ál/arc
A számítógépes programokkal sok érdekes vagy mulatságos fotótrükköt lehet készíteni. Ilyen például, amikor egy képet egy másikba alakíunk. A Face Transformer oldalon saját fotóinkkal is kipróbálhatjuk ezeket az átalakításokat. Ehhez fel kell tölteni egy arcképet és meg kell adni, hogy férfi vagy nő az illető és nagyjából milyen korú. A kép egy Java alkalmazásban fog megjelenni, ahol első lépésként pontosan körül kell határolni az arcot. Ezután három kis zöld karikával kell megjelölni, hol vannak a képen a szemek és a száj. Most már következhet az átalakítás kiválasztása. Egy listából határozhatjuk meg, hogy csecsemőnek, öregnek, ázsiainak vagy éppen színes bőrűnek szeretnénk-e látni a fotó alanyát. Olyan átalakítást is választhatunk, aminek végeredménye olyan lesz, mintha Botticelli vagy Modigliani festette volna a portrét. Ha megtetszik valamelyik átalakítás, akkor a képet számítógépünkre is menthetjük.
 
május 20.
11:30Háttér
A számítógépünkön alkalmazott háttérképeknek nincs gyakorlati jelentősége vagy haszna, mindössze saját magunk vagy ismerőseink szórakoztatására, gyönyörködtetésére szolgál. Sokan saját fényképeikkel díszítik az operációs rendszer kezelőfelületét, mások az internetet kutatják fantasztikus képek után. Kifejezetten háttérképekből álló gyűjteményt találhatunk a Flickr-en, a Wallpapers csoportban. A szabvány képernyő felbontásokhoz igazított képek között címkékkel ellátva találjuk meg a leggyakoribb méreteket, így például az 1024x768 vagy az 1280x1024 pixelből álló fotókat. Azonban azok is találnak háttérképeket, akik extra méretű desktop-on dolgoznak, így például léteznek dual szélesvásznú rendszerre készített, 3360x1050 képpontos ábrák is.
A csoportnak jelenleg több, mint 300 tagja van és a feltöltött háttérképek száma meghaladja a 15 ezret.
 
május 17.
00:37Méretes küldemények
Biztosan előfordult már minden internet használóval, hogy meg szeretet volna osztani ismerősivel egy zeneszámot, egy videó részletet vagy egy nagyobb képet, azonban elektronikus levél mellékleteként nem tudta a nagy méretű állományt elküldeni. A legtöbb levelező rendszer nem tudja kezelni, fogadni a 10 Mbájtnál nagyobb csatolt állományokat. A média fájlok azonban a legtöbbször meghaladják ezt a méretet. Persze lehet FTP szervert használni, azonban ehhez már egy kis informatikai képzettségre is szükség lehet. A Senduit elegánsan megoldja minden gondunkat. A felesleges látványelemektől mentes, egyszerű weboldalon csak ki kell választani az állományt, amit másokkal meg szeretnénk osztani, illetve meg kell adni, hogy mennyi ideig legyen ez a fájl majd elérhető. Ez az időtartam 30 perctől egy hétig terjedhet. Ezután már csak egy hatalmas Upload gombra kell kattintani. Amikor kész a feltöltés, a fájlhoz egy egyedi URL címet rendel a szolgáltatás, amit azonnal elküldhetünk elektronikus levélben. Aki megkapja a levelet és benne a címet, annak csak egy kattintásába kerül az állomány letöltése. Az elérési címet természetesen több ismerősünknek is elküldhetjük, így egyszerre többen is hozzájuthatnak az állományhoz.
A senduit ingyenes és legfeljebb 100 Mbájtos állományokat tud kezelni.
 
május 16.
08:58Jelszó adatbázis
Egyre több olyan weboldallal lehet találkozni, ahol csak regisztráció után tudunk bizonyos tartalmakhoz hozzáférni vagy egyes műveletek elvégezni. A legnagyobb site-ok közül ilyen például a The New York Times, a The Washington Post de az iMDB és a Youtube is több szolgáltatást nyújt a regisztrált látogatóknak. A regisztráció általában ingyenes, de abban biztosak lehetünk, hogy ettől kezdve újabb hírlevelekkel fog nőni emailjeink száma. Aki nem szeretné minden fontos oldalon regisztráltatni magát, felhasználó nevet és jelszót megadni, ezekre mindig emlékezni, és újabb hírleveleket kapni, nézzen körül a Bugmenot oldalon. Itt egy óriási adatbázisban összegyűjtötték a legnépszerűbb weboldalakhoz tartozó, úgynevezett szabad felhasználású user-neveket és jelszavakat. Csak meg kell adni a kereső mezőben, melyik oldalra szeretnénk belépni, azonnal megjelenik néhány odatartozó felhasználó-név/jelszó páros. Azt is láthatjuk, hogy ezeket milyen arányban tudták sikerrel alkalmazni a korábbi látogatók. Néhány próbálkozás után biztosan találunk olyat a listában, amelyik működik. Fontos azt hangsúlyozni, hogy ezek nem olyan adatok, amelyekkel fizetős vagy személyes tartalmakhoz lehet jutni, csupán olyan szolgáltatásokat érhetünk el velük, amelyek ingyenes regisztrációhoz kötöttek.
 
május 13.
19:22SIM kártya nélküli mobiltelefonálás
Az alábbi linken található videó bemutatja, hogyan lehet SIM kártya nélkül, ingyen mobiltelefonálni.
Mindössze egy megfelelő Nokia telefon, például az új N95 kell hozzá. Ezután már csak egy programot kell telepíteni a mobilra és ha találunk egy ingyenes hotspot-ot, már telefonálhatunk is.
 
október 6.
21:0024 órás kívánságműsor
Megvalósult álmaink rádiója: mindig kedvünkre való zenét sugároz és nincs benne semmi fecsegés vagy reklám. Ráadásul mindenhol lehet fogni, legalábbis ahol van internet. A Pandora.com címen elérhető szolgálatatásnál csak be kell írni egy előadónak vagy egy zeneszámnak a címét, és azonnal hallhatjuk a hozzátartozó számot. Ez azonban csak a kívánság-rádiónk indulása. Utána következik a műfajban, stílusban, hangulatban hasonló számok végtelen sorban. Egy ingyenes regisztráció után a böngészőben futó lejátszó tárolni is tudja választásunkat, sőt egyszerre több adást is meg tud jegyezni, így azután már csak kattintanunk kell a hangulatunknak éppen leginkább megfelelőre. Az egyes adások jellemzőit folyamatosan bővíthetjük újabb előadókkal és szám címekkel. A dalok jó minőségben (128 kbps) szólalnak meg és közben láthatjuk a lemezborítót, az előadó, az album és a szám adatait. Persze előfordulhat, hogy olyan zeneszámokat is beválogat a rendszer, amelyek nem nyerik el tetszésünket. Ilyenkor egy kis ikonra kattintva jelezhetjük ezt, de azt is, ha valamelyik dal nagyon tetszik. Ezekből a jelzésekből tanul a rendszer és egyre jobban igazodik ízlésünkhöz.
A Pandora szerzői jogi okokból csak amerikaiknak szól. azonban a regisztrációnál az általunk beírt címet nem ellenőrzi, így itthonról is hallgathatjuk az adásokat, amelyeket magunk állítottunk össze.
 
szeptember 16.
20:54Virtuális iPod
Az elmúlt héten bejelentett iPod modellek mellett egy virtuálisat is találhatunk az interneten, bár ennek semmi köze az Apple-höz. Ráadásul egy olyat, amelynek határtalan a tároló kapacítása. A BlogMusik egyszerű oldalán egy iPodra hasonlító kinézető lejátszó programot látható, amelynek az alján van a kereső mező. Ide kell beírni kedvenc együttesünk, énekesünk nevét vagy a dal címét. A rendszer azonnal megmutatja a találati eredmények listáját, ahol a számcímekre kattintva már hallgathatjuk is azokat. A szolgáltatás az interneten keresi meg az MP3 állományokat, amelyek közül pillanatnyilag több, mint 125 ezer érhető el a BlogMusik lejátszóján keresztül. A számokat egy műfajok alapján összaállított listából is kiválogathatjuk. Egy gyors és ingyenes regisztráció után összeállíthatunk lejátszási listákat is és ezeket később, akár másik számítógépről is meghallgathatjuk.
 
szeptember 8.
18:25Az ügyfél visszavág
A telefonos ügyintézés legelviselhetetlenebb része, amikor hosszan kell várakozni a kapcsolásra, majd egy automata válaszol. A gép számokkal ellátva felsorolja a választási lehetőségeinket, majd amikor sikerül ezek közül eltalálni a megfelelőt, újabb és újabb felsorolások következnek. Egy internetes szolgáltatás ettől kíméli meg az amerikaiakat. A Bringo segítségével azonnal élö ügyintézővel beszélhetünk. A weboldalon szolgáltatási területek alapján lehet kiválasztani, hogy melyik cég ügyfélszolgálatával szeretnénk beszélni. Ezután meg kell adni a telefonszámunkat (csak amerikaival működik), amit a rendszer első alkalommal egy visszahívással ellenőriz. Ha ez sikeres volt, akkor már nincs más dolgunk, mint várni, mikor csörög a telefon. A Bringo a GetHuman adatbázisát használja, amiben megtalálható, hogy a nagy cégek telefonos ügyfélszolgálainál milyen gombnyomásokkal lehet közvetlenül az ügyintézőt elérni. Amikor már nem az automata van a vonal túlsó felén, a Bringo tárcsázza a számunkat és összeköt az ügyintézővel.
Egy ilyen szolgáltatás bizonnyal itthon is nagyon keresett lenne, addig azonban, amíg megvalósul, érdemes megfogadni és kipróbálni a GeHuman oldalain található tanácsokat, hogyan szabaduljunk gyorsan az automatától és érjük el az ügyintézőt. Íme néhány ötlet: nyomjuk meg a 0-t , a 0#-t, a #0-t, a 0*-t vagy a *0-t. Ekkor a legtöbb automata az ügyintézőt kapcsolja. Ha gyorsan egymás után nyomjuk meg többször valamelyik gombot, ez az automata számára hibás választást fog jelenteni és ilyenkor is az ügyintézőhöz kapcsol. Minden bizonnyal idehaza is használható az a trükk, hogy ha felkínálja az automata, akkor válasszunk valamilyen idegen nyelvű ügyintézőt. Magyarországon angol vagy német nyelven jóval kevesebben fordulnak az ügyfélszolgálatokhoz, így hamarabb fognak kapcsolni. Az pedig szinte biztos, hogy az ügyintéző magyarul is tud:-)
 
augusztus 24.
16:45Arcfelismerés
A legújabb internetes képtároló szolgáltatás arra is képes, hogy felismerje, hol vannak a fotón arcok és azonosítsa azokat. A Riya már a feltöltéskor elő-feldolgozást végez a képeken és megjelöli azokat a területeket, ahol arcokat vél felfedezni. Amikor a felvételek bekerülnek az online albumba, kezdődhet a tanítás, azaz meg kell mondanunk, kik vannak a képeken. Később a rendszer már nagy pontossággal, önállóan is el tudja a neveket tartalmazó címkékkel látni a képeket. A fotó akár csoportkép is lehet, ilyenkor több nevet is hozzá fog rendelni a Riya. Ezek után már könnyű dolgunk lesz, ha például több ezer kép közül azokat szeretnénk kiválogatni és megnézni, amelyiken valamelyik családtagunk vagy ismerősünk szerepel.
 
augusztus 21.
18:21Nyomozzunk!
Az interneten bolyongva, az egyes weboldalak tartalma sokszor kíváncsivá tesz, hol és ki üzemelteti azt. Vannak olyan szolgáltatások és adatbázisok, ahonnan ezeket az információkat le lehet kérdezni, azonban egy új Firefox kiegészítővel, a Shazou-val, mindez csak egyetlen mozdulatunkba kerül. Ráadásul, megjelenik egy új böngészőablak is, ahol a Google Map-on láthatjuk is, hol található a weboldalt tároló szerver. A kiegészítő egy kis ikont helyez el a böngésző státusz sorának jobb szélén. Rákattintva az éppen aktuális webhely adataihoz és térképéhez juthatunk.
 
augusztus 19.
14:39Gyorsolvasás
Egyre több információt kell, egyre rövidebb idő alatt befogadnunk. Ehhez a megszokott olvasási sebesség már kevés. Ráadásul, főleg internetes oldalaknál, gyakran első pillantásra csak annyit kell felismernünk, tartalmazza-e a keresett információt, és ha igen, hol.
Az olvasás gyorsítására már sok módszert kidolgoztak, könyvek tucatjai foglalkoznak a témával. Most egy kísérleti weboldalon, a Zap Reader-en (www.zapreader.com/) ingyen fejleszthetjük olvasási képességeinket. A weboldal megfelelő mezőjébe tetszőleges szöveget bemásolhatunk, amit azután az ott futó alkalmazás szavanként, a beállított sebességnek megfelelően jelenít meg a képernyőn. Az ismertető szerint, rendszeres gyakorlással, akár háromszorosára is növelhetjük olvasási sebességünket. Az alap beállítás percenként 300 szót jelenít meg. Első próbálkozáskor ezt az értéket addig csökkenthetjük, amíg már képesek vagyunk minden szót felismerni. Idővel azután folyamatosan növelhetjük ezt a sebességet.
A Zap Reader teljesen ingyenes, nem kell hozzá semmit telepíteni a számítógépünkön, mert webböngészőn belül fut.
 
május 20.
10:21Szalaggyakorlat
Az interneten egyre jobban terjedő új fogalom a photocsat. Ennek segítségével úgy lehet fényképeket közzétenni, hogy a nem kell email-t írni, weboldalt szerkeszteni. A FilmLoop segítségével kényelmesen meg lehet osztani barátainkkal, ismerőseinkkel a fényképeinket. Ráadásul a rendszer arról is gondoskodik, hogy amikor új felvétellel bővítjük a virtuális filmszalagot, azt azonnal látja mindenki a saját számítógépén futó alkalmazásban. A FilmLoop segítségével a személyes photocast-ok mellett állandóan friss hírügynökségi és dokumentum felvételeket is láthatunk.
 
március 29.
16:08Kísért a múlt
Április 26-án lesz 20 éve, hogy a bekövetkezett a csernobili tragédia. Akkor nehéz volt pontos és a valóságnak megfelelő információkat megtudni a történtekről. A katasztrófa részletei csak nagyon lassan kerültek napvilágra és sok minden még mindig titok. A Csernobil környékén élők még húsz év után is érzik és látják a sugárzás következményei. Az évforduló jó alkalom az emlékezésre és arra, hogy megnézzük Robert Knoth döbbenetes képriportját a mai napig tartó rémálomról.
 
március 19.
16:57Árulkodó fog
A Catholic University of Leuven kutatói elkészítették az első olyan azonosító chip-et, amely beültethető egy fogba. Az RFID technológiát használó megoldás még nem tökéletes, mert a fogat gyakorta érő nagy hőingadozás működési zavarokat okozhat. A tudósok szerint elsődleges felhasználási terület lehet a tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítása, hiszen az áramkör tartalmazza viselőjének nevét, állampolgárságát, születési idejét, nemét és az országában használt azonosító kódját.
 
február 27.
15:23Csillogó csillagok
A Földről készült csillagászati felvételeknél a légköri zavarok sok értékes információtól megfosztják a kutatókat. Egy mesterséges csillag fényének segítségével ki lehet szűrni ezt a zavaró hatást. A Chilében található Cerro Paranal csillagvizsgálónál egy lézerrel, 90 km magasságban hozzák létre a mesterséges csillagot, aminek fényét elemzi a távcső optikai rendszere és az adatok segítségével kompenzálja a földi légkörből eredő zajokat. Ezzel a megoldással olyan tiszta és éles felvételeket tudnak készíteni az égboltról, amilyeneket eddig csak a világűrből sikerült.
 
február 24.
12:50Színes tintákról álmodom
A két-három évtizednél régebbi fotóknál még ritkaság számba ment a színes kép. Egy számítógépes programmal azonban ezekből a felvételekből is színes képeket lehet varázsolni. Nincs szükség aprólékos festegetésre, csak meg kell adni a kép hangulatához illő alapszíneket, ki kell jelölni a főbb formákat és többit elvégzi a Recolored.com oldalról letölthető, és 21 napig ingyenesen kipróbálható program.
 
február 21.
21:51Járjuk körbe a témát!
A fényképek általában egyoldalúan mutatják a rajtuk szereplő személyeket, tárgyakat. Az egyoldalúságot úgy tudjuk megszüntetni, ha körbejárva, több felvételt készítünk. A picturecloud.com weboldalon található online szolgáltatás ezekből a képekből készít olyan mozgóképet, amelyikkel körbeforgathatjuk a kép tárgyát és amelyiket beszerkeszthetjük tetszőleges weboldalba. Kisebb tárgyakról, személyekről 10-15, épületekről akár 50-70 felvételt is kell készíteni, hogy akadás mentesen tudjuk forgatnia képet.
 
február 9.
19:30Valahol Oroszországban
A címbéli \"valahol\" kifejezés nem fedi a valóságot, mert akár pontos földrajzi koordinátákat is írhattam volna, hogy meg lehessen találni ezt a bizonyos helyet. A kérdés valójában az, hogy mi van ezen a területen. A Google térképén ugyanis egy nagy fekete téglalap rejt valami titkot. Az mindenesetre biztos, hogy meglehetősen nagy kiterjedésű objektumról van szó, ami valószínűleg jól kivehető műholdfelvételről is és aminek formája sokat elárulna róla. Így csak a találgatások maradnak. A rejtélyt tovább fokozza, hogy egy méretre és formára hasonló letakart területet találhatunk az Egyesült Államok és Kanada határának egy szakaszán is.
 
február 5.
14:33Klasszikus filmek ingyen
A Public Domain Torrents oldalán olyan régi mozifilmeket találhatunk, amelyeket ingyenesen és legálisan lehet letölteni. A múlt évszázad első felében készült filmek között műfajok alapján is válogathatunk. A jelenleg 555 alkotást tartalmazó gyűjtemény több változatban tartalmazza az egyes filmeket. Mindegyiknek megtalálható a számítógépen vagy asztali Divx lejátszón megtekinthető változata, de sok elérhető iPod-ra, Portable Playstation-re és PDA-ra optimalizálv is. A jórészt fekete-fehér filmek között olyan különlegességeket is találhatunk, mint a Metropolis, a Nosferatu vagy a Flash Gordon. Természetesen a Buster Keaton vagy Bruce Lee filmek sem hiányoznak az oldalról és találkozhatunk korai Popey kalandokkal is.
 
február 4.
21:43Googlefight
A Google találati eredményeit sokféle módon lehet értékelni, elemezni. Egy érdekes megközelítési módot találhatunk a Googlefight oldalon. Csak be kell írni két kereső kifejezést és rövid idő után grafikonon is láthatjuk, melyik kerül ki győztesen. Az a nyerő, amelyik több találatot eredményez. Az oldalon nemcsak saját küzdő feleinket figyelhetjük, hanem megnézhetjük az utóbbi idők legnépszerűbb, legviccesebb vagy klasszikus összecsapásait is.
 
február 3.
16:13Sajtból van a Hold!
Eddig csak sejtettük, de most végre itt a bizonyíték: valóban sajtból van a Hold. A Google szülőbolygónk után elkészítette a Hold nagyítható térképének egy részét, ahol megnézhetjük, pontosan hol értek talajt az Apollo leszálló egységei. A hat helyszínre kattintva azt is megtudhatjuk, kik voltak az egyes expedíciók résztvevői. A Google Moon térképet lehet kicsinyíteni, nagyítani. Az igazi meglepetést nem szeretném elárulni, nézze meg mindenki saját maga, mit látni, ha a maximális felbontást választjuk.
 
február 2.
17:01Ingyenes adatmentés 2 Gbájton
A közmondás szerint mindenki a saját kárán tanul. A számítógépes adatok biztonsági mentésére ez fokozottan igaz. Addig senki sem veszi komolyan a rendszeres mentést, amíg egy hardver vagy szoftver hiba vagy egyszerű figyelmetlenség miatt el nem vesznek olyan adatok, amiket nem vagy csak nagy munkával lehet pótolni. Persze az is igaz, hogy nehézkes és időigényes a rendszeres backup készítés CD-re vagy DVD-re. A Berkely Data Systems Inc. elindított egy ingyenes szolgáltatást, amellyel 2 Gbájtnyi adatot tudunk biztonságosan tárolni a szerverükön. Ehhez mindössze egy gyors regisztrációra és a biztonsági mentést végző program letöltésére van szükség. És természetesen széles sávú internet kapcsolatra, ha valóban nagy mennyiségű adatot szeretnénk rendszeresen menteni. A Mozy névre keresztelt szolgáltatás szoftverében be lehet állítani, milyen könyvtárakat és milyen fájlokat akarunk biztonságban tudni. Az adatátvitel is és az adatok tárolása is titkosított. A mentés havonta legfeljebb négyszer lehet elvégezni, de az időpontok kiválasztásához automatikus ütemezést is használhatunk.
 
január 31.
16:32Ablak a világra
Egy különleges videót láthatunk a pleix.net oldalán, amelyik a világ webkameráinak egy részét mutatja be egy térképen. A videó készítői 1609 webkamera képét rögzítették 24 órán keresztül, tíz perces időközönként. Az állóképekből készült kis videoklipeket a térképnek azon a pontjaira helyezték, ahol a webkamera található. A távoli képen csak a földrészek vibráló körvonalai látszanak, de amint közelítünk, kivehetők lesznek a kamerák által közvetített képek is.
 
január 29.
11:40Ne kattints ide!
Egyre nő az egereken található gombok száma, pedig akár gomb, illetve kattintás nélkül is kiválóan lehet navigálni a képernyőn. Erre bizonyíték az a weboldal , amit az Institute for Interactive Research készített. A bevezető oldalról megtudhatjuk, hogy egy kísérlet részesei lehetünk, ha tovább lépünk. Arra azonban vigyázni kell, hogy ettől kezdve nem szabad használni az egér gombjait. Ezt persze elég nehéz megállni, mert mindenki önkéntelenül is kattint, ha meglát egy gombot. A büntetés nem marad el ilyenkor, néhány másodpercig nem léphetünk tovább. Érdemes kipróbálni, milyen lehet a számítógép vezérlése a jövőben
 
január 19.
21:4230 Gbájtos email tárhely
Akinek nagy az elektronikus levél forgalma, azzal már biztosan előfordult, hogy megtelt a postafiókja. Ezt okozhatja az egyre több kéretlen, szemét levél, de akkor is bajban lehetünk, ha munkánkhoz lenne szükségünk egy több Mbájtos mellékletre. A 30gigs.com minden gondunkat megoldja. Az ingyenes, web felületről elérhető levelező szolgáltatás 30 Gbájtos tárhelyet és spam szűrést kínál. Ráadásul a leveleket a könnyebb keresés érdekében tetszőleges mappákba csoportosíthatjuk és címjegyzéket s használhatunk. A szolgáltatás érdekessége, hogy egy térképen azonnal láthatjuk, hol található az az IP cím, ahonnan a levelet feladták. Pillanatnyilag csak meghívásos alapon lehet ingyenes, 30gigs.com-ra végződő email címet regisztrálni. Ehhez egy olyan ismerősre van szükség, aki már rendelkezik ilyen címmel. Aki elég gyors, az a http://38.98.129.131/%7Ejim/30gigs.php oldalon szerezhet magának meghívót.
 
január 18.
12:48 Számítógép a konnektorban
A Chip PC Technologies legújabb számítógépe a JackPC egyszerűen beszerelhető egy konnektor helyére. A falba szerelhető PC minden vállalati rendszergazda álma: maximális biztonság lopás és sérülése ellen, tökéletes távfelügyelet, alacsony üzemeltetési költség. A Power over Ethernet megoldással ez a világon az első desktop számítógép, amelyikhez egyetlen kábelen keresztül érkeznek az adatok és a tápellátás. A falból kilátszó oldalon található a bekapcsolást jelző LED, a Restart gomb, a monitor csatlakozó, a hang ki- és bemenet, valamint négy USB port.
 
január 16.
21:26Körkép
A Virtual Parks oldalain Erik Goetze csodálatos panoráma képeiben gyönyörködhetünk. Egy-egy 360 fokos QuickTime kép elkészítéséhez 10-18 egyedi felvételt használt fel. A fotók Kanada, USA, Svájc, Franciaország és Olaszország nemzeti parkjaiban készültek. A képeket teljes képernyős változatban is megnézhetjük, és természetesen a forgáson kívül ráközelíthetünk egyes részletekre.
08:47Csevegés a térképen
Úgy látszik, a Google Map rendkívül népszerű és sokak fantáziáját megmozgatja, milyen új alkalmazásokat lehet köré építeni. A legújabb, még csak próba üzemben működő szolgáltatás olyan csevegést tesz lehetővé, ahol egy térképen azt is láthatjuk, hol tartózkodnak beszélgető partnereink. A The Midnight Coders oldalán kipróbálható chat egyik részében egy hagyományos csevegő ablak található, alatta pedig a Google Map térképén láthatjuk, hogy a Föld melyik pontján vannak a beszélgetés további résztvevői. Amikor valaki \"megszólal\", egy buborék jelenik meg a térkép adott pontján, amiben elolvashatjuk a hozzászólást és azt, hogy melyik ország, melyik városában van az illető. Ha jobban kinagyítjuk a térképet, rendkívül látványos, ahogy pillanatonként változik annak középpontja, annak megfelelően, hogy éppen honnan szóltak hozzá a beszélgetéshez.
 
január 12.
22:50Egyetemi előadások podcast-en
Elaludtál és nem értél be az elméleti fizika előadásra vagy nem akartál lemaradni a kupadöntőről és otthagytad a művészettörténet órát? Ilyen esetekben vagy ha betegség miatt mulasztottál, elkérheted csoporttársad jegyzeteit, de van egy sokkal jobb megoldás: hallgasd meg az előadást iPod-on! Már számos amerikai egyetemen elérhetők az előadások podcast változatai. Ha valaki nem tudott részt venni az órán, elég ha besétál a könyvtárba vagy felkeresi az iskola weboldalát és onnan letölti az előadás MP3 változatát. Például a North Carolina\'s Duke University hatvan professzora rögzíti az előadásait és azokat a befejezés után 10 perccel már le is lehet tölteni. A szeptember óta működő rendszerben már 34 000 letöltést regisztráltak és miután az előadások az iTunes-on keresztül is elérhetők, az előfizetők száma 100-ról 750-re nőtt. A visszajelzések szerint az előfizetők között már végzett hallgatók és külföldi érdeklődők is vannak.
 
január 11.
21:16Útkereszteződések
Aki már megunta a sok pasziánszt és valami újdonsággal szeretné szabadidejét a számítógép előtt eltölteni, próbálja ki a www.planarity.net oldalon található logikai játékot. Az ötlet nagyon egyszerű, a játék annál bonyolultabb. Mindössze a képernyőn megjelenő pontokat úgy kell elrendezni, hogy az azokat összekötő utak ne keresztezzék egymást. A játékban egyre nehezednek a feladatok, egyre több pontot kell kibogozni. Mindenkinek tudom ajánlani, aki bővelkedik logikában, kitartásban és szabadidőben.
 
január 5.
20:37Az utolsó email
Még egy megrögzött hálójárót is érheti meglepetés. Ilyen például az a meglehetősen morbid szolgáltatás, amit bizonyára sokan fognak használni: küldjünk utolsó üzenetet elektronikus levélben. A myLastEmail arra vállalkozik, hogy halálunk után eljuttatja utolsó email-ünket rokonainknak, ismerőseinknek. A többszörös biztonsági és ellenőrző mechanizmussal felépített rendszerben szöveges dokumentumokat, képeket, hang- és videó-állományokat tárolhatunk. Ezeknek az állományoknak az URL címét fogják halálunk után azonnal, vagy egy megadott időpontban megkapni hozzátartozóink. A szolgáltatás 5 értesítendő címig ingyenes, ha ennél több személytől szeretnénk elbúcsúzni, az évente 1 fontba kerül. A szolgáltatás abszurd esetben arra is alkalmas, hogy váratlan és esetleg nem természetes halál esetén bizalmas dokumentumokat juttasson el adott email címekre.

 
december 27.
12:16Elérkezett 1984
Legalábbis az angolok számára. Anglia lesz ugyanis az első ország, ahol 2006-tól minden gépjármű, minden mozgását követik és rögzítik. Ehhez több ezer már meglévő kamerát alakítottak át úgy, hogy éjjel-nappal alkalmasak legyenek a rendszámtáblák automatikus felismerésére. A hálózat lefedi az autópályákat, fő utakat, városokat, falvakat, kikötőket és üzemanyagtöltő állomásokat. Naponta 35 millió rendszámtáblát olvas le, és rögzíti a pontos időpontot, helyszínt is. A sok kritikát kiváltó rendszert elsősorban a bűnözés és terrorizmus ellen akarják felhasználni. A megfigyelést még tovább fogják fokozni, mert már kísérleti módban olyan rendszer is működik, amelyik képes az emberi arc felismerésre és az utcai gyalogosforgalmat ellenőrzi.
 
december 14.
15:46Mézeskalács házikó
A karácsonyi ünnepekkel elérkezik a finom sütemények ideje is. A kötelező bejgli mellett az apró mézeskalácsok is elengedhetetlenek. Aki érez elég vállalkozó kedvet magában és valami igazán egyedi meglepetéssel szeretné megörvendeztetni ismerőseit, készítsen mézeskalács házat. Egy képes receptből megismerhetjük, milyen alapelemekből és milyen lépésekkel készül a házikó. A díszítéshez is kapunk tanácsokat, de itt jöhetnek az egyéni ötletek, hiszen ahány ház, annyi szokás...
 
december 10.
16:24A betlehemi csillag nyomában
A csillagos eget mindenki csodálattal nézi és sokan próbálják a különböző csillagképeket is hozzáképzelni. A Stellarium nevű programmal különleges élményben lehet részünk: a képernyőre varázsolhatjuk az égboltot. A szoftver képes valós időben mutatni a bolygók és csillagok járását, de ezt gyorsíthatjuk, lassíthatjuk is. Egyetlen kattintással elugorhatunk a Föld tetszőleges pontjára, hogy megnézzük, mit lát, aki ott kémleli az eget. Az adatbázis több, mint 120 000 objektumot tartalmaz, így több száz fényévnyi távolságra lévő galaxisokra is ráközelíthetünk. Egy égi tárgy kijelölésekor megtudhatjuk annak pontos adatait és láthatjuk fényképét is. A Stellarium program Windows, Linux és MacOSX változata ingyenesen letölthető.
10:39Legyél Photoshop szakértő!
A Photoshop program lehetőségei végtelenek. Akik munkájukhoz használják, azok sem ismerik minden funkcióját, így nekik sem szégyen, ha jó paphoz hasonlóan, holtig tanulnak. Ehhez a tanuláshoz kiválóan használhatók a Pagecurve oldalán elérhető ingyenes leckék. Külön csoportokban találhatjuk a szövegekre és fényképekre alkalmazható hatások tanfolyamait, illetve a texturák és web grafikák kezelésére vonatkozó leckéket. Az angol nyelvű, sok ábrával tarkított leírások könnyen érthetőek, egyszerűek és számuk folyamatosan bővül.
 
december 9.
22:58Tévedni emberi dolog...
... de nem szégyen a tévedést kihasználni, főleg ha senkinek sem ártunk vele. Az eBay-en a sok-sok termék között bizony akad, aminek a nevét véletlenül elírja az eladó. Például Palm One helyett Plam One, vagy Disney helyett Diney vagy Dinsey jelenik meg a leírásban. A szokásos kereséseknél ezek a cikkek nem jelennek meg, ezért kevés lesz a licitáló és várhatóan igen alacsony marad a végső ár. A kérdés csak az, hogyan tudjuk megtalálni ezeket a cikkeket. A Misspelled Auction Search pontosan ebben segít. Csak be kell írnunk, hogy egy Palm One-t keresünk, a rendszer ebből generálja az \"elírt\" kereső szavakat (alm+one, plm+one, plam+one, pal+one, palmone, palm+ne, palm+oe, palm+on, ppalm+one, paalm+one, pallm+one, palmm+one) és elindítja az eBay-en a keresést. Ha szerencsénk van, gyorsan lebonyolíthatjuk életünk nagy üzletét.
 
november 28.
21:31Mit tud a böngésződ?
Általában sok mindent, a web-en található oldalak legnagyobb részét a népszerű böngészők mindegyikével meg lehet nézni. Azonban gyakori, hogy olyan oldalra tévedünk, ami csak az Internet Explorer-rel hajlandó helyesen megjelenni. Úgy tűnik, megelégelték ezt a konkurens böngészők fejlesztői és elkészítettek egy olyan oldalt, ami még a legújabb IE-nek is gondot okoz. Az átlátszó PNG képeket tartalmazó lapon az egér segítségével mozgathatjuk a napot és a madarat, miközben annak árnyéka is mozog. Aki látni szeretné a csodát, próbálkozzon Firefox, Opera vagy Safari böngészővel.
 
november 23.
22:53Keresni tudni kell
Amikor keresünk valamit az interneten, csaknem mindig a Google az első oldal, amit meglátogatunk. Azt azonban nem sokan tudják és használják ki, hogy a Google-nak számos mutációja, speciális változata létezik. Az xtragoogle abban segít, hogy megtaláljuk ezeket a kereső változatokat és így gyorsan elérjük az érdeklődésünknek legjobban megfelelő találatokat. Nincs más dolgunk, mint a beírni a kereső kifejezést és kiválasztani a Google változat ikonját. Az xtragoogle oldaláról elérhető a Google Images, Groups, News, Local, Answers, Maps, Directory, Government, Scholar, Weather, MP3, Clips, Video, Catalog, Print, Stocks, Windows, Mac, Linux, BSD és a Froogle.
 
november 20.
20:28Széles-e a szélessáv?
Naponta találkozhatunk újabb és újabb hirdetésekkel, amelyekben egyre szélesebb sávú adatforgalmat ígérnek az internet szolgáltatók. A le- és feltöltés valódi maximális sebességét általában nehéz lemérni, mert legtöbbször a küldő illetve fogadó oldalon szűk a keresztmetszet. Az InternetFrog oldalain sok más hálózati információs szolgáltatás mellett egy látványos sebességmérőt is találunk. A Java alkalmazás rövid adatforgalom után grafikonon és táblázatban mutatja meg, milyen sebes az internetünk és a kapott mérési eredmény hol helyezkedik el a különböző csatlakozások átlagos értékei között.
 
november 15.
20:53Változnak az idők
Idővel mindenki változik. Testileg, lelkileg, külsőleg és belsőleg egyaránt. Erre az örök igazságra mostanában a legjobb példa Arnold Schwarzenegger. A filmszínészből lett kormányzó nem is olyan régen a legerőszakosabb hőst játszotta, ma pedig arra készül, hogy rendeletben szabályozza, milyen számítógépes játékokkal játszhatnak a fiatalkorúak. Ennyit a belső változásokról. A külsőkről pedig beszéljen a mellékelt kép.
20:28Nosztalgia PC-k
Akik velem egy időben kezdtek ismerkedni a számítógépekkel, azoknak kellemes látogatás lesz, ha felkeresik a Home Computer Museum-ot. Itt van egy külön kelet-európai tárlat, ahol a végignézhetjük a volt KGST országokban (Bulgária, Csehszlovákia, NDK, Magyarország, Lengyelország, Szovjetunió, Jugoszlávia, Románia) gyártott otthoni számítógépeket. A gazdag magyar szekcióban megtalálhatjuk a BRG (Budapesti Rádiótechnikai Gyár), a Híradástechnika, a Videoton és a SZTAKI modelljeit. Minden géptípusról részletes műszaki leírást és fényképet is tartalmaz az oldal.
 
november 10.
20:10Eldobható e-mail cím
Internet oldalakat böngészve sokszor előfordul, hogy bizonyos információk eléréséhez meg kell adni egy e-mail címet. Erre a címre kapunk azután egy visszaigazolást vagy kódot, amivel használhatjuk az oldalt. Sajnos azonban az esetek többségében ezzel nincs vége a levelezésnek, sőt. Az így megadott e-mail címre egyre másra érkeznek a kéretlen levelek és a szemét lassan ellepi a fontos üzeneteket. A magyar Internet Fejlesztési Alapítvány ingyenes szolgáltatása nagy segítséget jelent az ilyen esetekben. Az eldobható e-mail cím csak az általunk beállított ideig (1 órától 45 napig) él és csak ez idő alatt továbbítja leveleinket a megadott címre.
 
november 7.
17:19Vigyázat, csalok!
A számítógépes grafika csodáival naponta találkozhatunk. Elég egy moziba beülni, vagy reklámokat, hirdetéseket nézni. Mi valódi és mi nem, nehéz eldönteni. A Fake or Foto oldalon egy játék keretében tíz képről kell megmondani, fényképek vagy komputer grafikák. Jó szórakozást!
 
november 5.
20:00Időutazás
Egy amerikai alapítvány elhatározta, hogy összegyűjti és közkinccsé teszi az interneten fellelhető és ingyenesen terjeszthető digitális tartalmakat. A hatalmas gyűjteményben a szöveges, hang-, és mozgókép dokumentumok mellett weboldalak is vannak. A Wayback Machine segítségével 40 milliárd (!) korabeli weboldal között böngészhetünk. Az archívum 1996-tól gyűjti és tárolja az interneten található web tartalmakat. Elég beírnunk egy URL címet, máris kiválaszthatjuk egy táblázatból, hogy melyik év, melyik hónapjában szeretnénk látni az oldalt. Kicsit megdöbbentő, hogy mi mindent tárolnak az interneten, de ebben az esetben ez az időbeli kalandozás nagyon izgalmas. Az archívum érdekessége, hogy a régi oldalakon általában a hivatkozások is élnek, így ha egy ilyenre kattintunk, akkor a következő oldalon is az adott dátumhoz tartozó tartalmat érjük el.
 
november 3.
14:28A méret a lényeg
Nem tudni, szüksége van-e nagy hírverésre az ausztrál Carlton Draught sörnek, az azonban biztos, hogy gyártói nem fukarkodtak a reklámköltségekkel. Carl Orff Carmina Buranájának zenéjére készült a statiszták ezreit megmozgató, látványos videó. Kihagyhatatlan!
11:02 Séta a fellegekben
A Grand Canyonban jövő év elején adják át azt az U alakú, átlátszó üvegből készült sétautat, amely 1200 méter magasban, 20 méterrel nyúlik ki a Colorado folyó medre fölé. A tervek szerint 25 dolláros belépővel, egyszerre 120 látogató küzdheti le tériszonyát.
A Grand Canyon Skywalk több, mint háromszor olyan magasan vezet majd, mint az Empire State Building.
10:57Kezdődik a kaland
Informatikai újságíróként naponta sok órát bolyongok az interneten. Eközben sok olyan érdekességre bukkanok, amelyek talán másokat, a a hozzám hasonló érdeklődésű körű olvasókat is érdeklik. Ebben a blog-ban ezeket az információkat szeretném megosztani a látogatókkal.
Ez a napló nem egy informatikai hír válogatás, nem szerepelnek benne a nagy portálokon amúgy is megtalálható hírek. A szubjektív válogatás speciális fórumok információi, illetve véletlen böngészés eredményeként születik.
Jó szórakozást, izgalmas kalandozást kívánok.
 
Programtervező matematikusként diplomáztam, vezettem egy nagyvállalat számítóközpontját, dolgoztam kutató intézetben, tanítottam informatikát és több, mint egy évtizede újságot írok. Napi 6-8 órát barangolok a neten. Eközben olyan különleges dolgokra bukkanok, amiket valakinek el kell mondanom.
kommunikációs partnereink
T-Home
T-Mobile
T-System
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek