Elindult a Millamédia
2012. augusztus 30. csütörtök, 15:42
A Facebookon alakult, Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű csoporthoz kötődő független média projekt gondolata még tavaly vetődött fel, mostanra pedig elindult a millamedia.hu is – adta hírül a Népszabadság.
A tavaly október 23-i tüntetésen a Milla újságíró-igazolványokat osztogatott, mondván: „Ti mind újságírók vagytok!”. A kezdeményezés nyomán mostanra elkészült a Millamedia.hu, amelynek csak főszerkesztője hivatásos újságíró (Para-Kovács Imre), a többi munkatárs civil aktivista – írja a Népszabadság.

Juhász Péter millás szervező beszámolója szerint a Facebook-oldaluk százezres tagságára építve próbálnak egy független platformot létrehozni; egy olyan kommunikációs csatornát, amellyel a civilek hangját fel tudják erősíteni, tematizálni, mozgósítani tudnak az általuk felkarolt ügyekkel. A Facebookon erre legfeljebb napi három bejegyzés erejéig volt lehetőségük, ezt a csatornát próbálják most kitágítani saját honlappal. A kereskedelmi médiában hírértékkel nem bíró, de a társadalmilag releváns írásokat, véleményeket fogják megjelentetni a millamedia.hu-n – írja a napilap. Az oldal nem száll be a hírversenybe, főleg blogokból szemléznek rajta, de önálló tartalmakat is készítenek, és terveik között szerepel egy rendszeresen jelentkező vitaműsor elkészítése.

A munkában 15-20 millás, civil aktivista vesz részt, négy rovatba tagozódva: szabadság, egyenlőség, testvériség, és magyar igazság – utóbbi rovatban a vélemény-cikkeket gyűjtik. Mindezt egyelőre ingyen, lelkesedésből csinálják, „de tudjuk, hogy ez így nem fenntartható. Alapítottunk egy nonprofit kft.-t az anyagi háttér megteremtésére; államtól, egyházaktól és pártoktól nem fogadunk el támogatásokat, csak magánszemélyektől és nem állami gazdasági szereplőktől” – mondta a Népszabadságnak Juhász Péter.

A Millamédián futnak majd a közösség tüntetéseinek és más akcióinak kampányai is; részt vesznek például egy uniós civil kampányban a média szabadságáért, befolyás-mentes működéséért.
Forrás: Népszabadság