A MÚOSZ elnöksége visszautasítja Kövér László szavait
2012. május 3. csütörtök, 12:10
utolsó frissítés: 2012. május 3. csütörtök, 12:34
A kormánypártok médiapolitikája, a magyar nyilvánosság megrendszabályozásának kísérlete törvényszerűen vezetett a Freedom House leminősítéséhez – állapítja meg a MÚOSZ vezető testülete a Sajtószabadság Világnapján kiadott közleményében, mely elutasítva azt emlékeztet a házelnök „nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terrorista” újságírókat említő nyilatkozatára is.
A Freedom House legújabb sajtószabadság-jelentésében Magyarország sajtója a szabadból a részben szabad kategóriába került – emlékeztet mai állásfoglalásában a legnagyobb hazai újságírószervezet elnöksége, hozzátéve, hogy „a kormánypártok médiapolitikája, a magyar nyilvánosság megrendszabályozásának kísérlete törvényszerűen vezetett ehhez a leminősítéshez”.

A közlemény emlékeztet „a házelnök minapi goromba, az egész szakmát arcul csapó megnyilvánulására”, amikor Kövér László a Hír TV-ben Schmitt Pál lemondása kapcsán „nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terrorista” újságírókról beszélt. A MÚOSZ elnöksége hangsúlyozza: Kövér László szavait visszautasítja, s valamennyi politikai tényezőtől elvárja, hogy tartsa tiszteletben a hivatásukat gyakorló újságírók emberi méltóságát.

Egyúttal megerősítik 2010 óta hangoztatott álláspontjukat: az elhibázott médiaszabályozás visszavonása után a szakmai és a jogvédő szervezetek bevonásával a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát garantáló új médiatörvény-csomagot kell alkotni.

Végül megjegyzik: az európai értelemben vett minőségi közmédiában nem fordulhatna elő az a botrányos eset, hogy az MTI egy aznap bejegyzett blogot megbízható hírforrásként idéz.
eMasa