1 milliárdot fizetett az MTVA a futballközvetítésekért
2011. október 10. hétfő, 16:50
utolsó frissítés: 2011. október 11. kedd, 09:20
Bő 268 millió forintért kapta meg a közmédiumokat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a magyar Eb-selejtezők és a liga egyes meccseinek közvetítési jogait, a 2014-es futball-világbajnokság mérkőzéseiét pedig 792 millió forintért. Az Átlátszó.hu nyilvánosságra hozta azt is: az MTVA a kereskedelmi tévék dotálására is költött.
268 millió 290 ezer forintot fizetett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a magyar futballválogatott 2011-es Eb-selejzetőinek, valamint a magyar futballbajnokság első osztálya egyes mérkőzéseinek közvetítési jogaiért a korábbi jogtulajdonosnak, a Chello Central Europe-nak – tudta meg az Átlátszó.hu.

A szerződés megkötése után Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője csak annyit mondott, hogy a Chello Central Europe több héten át tartó tárgyalássorozat után biztosította a Magyar Televízió számára, hogy párhuzamos élőben közvetítse a 2011-es Eb-selejtező mérkőzéseit – írja az Origo.

Az MTV-hez az Eb-selejezők és a liga meccseinek részleges jogai az új médiatörvényben foglaltak alapján kerülhettek. A szövegben az áll, hogy audiovizuális médiaszolgáltató nem gyakorolhatja a kizárólagos közvetítési jogot „nagy jelentőséggel bíró események” esetében úgy, ha a hazai közönség legalább nyolcvan százalékát nem éri el (márpedig a Sport TV nem ér el öt tévézőből négyet). A társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményeket a Médiatanács hatósági határozatában állapította meg.

Az Átlátszó.hu kikérte az MTVA által 2011-ben megkötött egyéb szerződések listáját is. A listában közel ezer szerződés adatai szerepelnek, ezekből kiderül, hogy „miközben a közmédiában leépítések zajlanak, a magyar állam a legnagyobb kereskedelmi televíziókat is dotálja, sőt, az adófizetők pénzéből még úszómedence-takarításra is telik” – írja a tényfeltáró portál.

Az European Broadcasting Unióval (EBU) kötött előszerződés szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 792 millió forintot fizet a 2014-es futball-világbajnokság mérkőzéseinek közvetítési jogaiért - áll a dokumentumban. Ennél többe fog kerülni az esemény, mert különféle költségei lesznek az MTVA-nak és az MTV-nek a rendezvény előtt és alatt (utazás, szállás, napidíjak).

A 2011 őszén bemutatott A Kennedy család című nyolcrészes minisorozatért az MTVA 9 millió 516 ezer forintot fizetett a Muse Distribution Intertational nevű cégnek. A szinkron külön 1 millió 254 ezer forintba került, tehát 156 ezer forintért kapta meg az Alap egy-egy epizód magyar hangját. A múlt heti részt az AGB Nielsen mérése szerint 409 ezer tévéző látta, 8,3 százalékkal ment, ami átlagos az MTV-nél. Nemcsak külföldi forgalmazóval, magyar tévétársasággal is szerződött az MTVA tévésorozat átvétele végett: az RTL Klubbal 121 millió 941 ezer forintról szóló dokumentumot írt alá az Alap, amely összeg fejében megkapta a Tudorok című sorozat négy évadjának és a 24 című akciószéria utolsó két évadjának közvetítési jogát. Ez még nem is a teljes ár, mert az IKO-nak ugyanakkor az MTVA 5,5 millió forintot fizetett a 24 című akciósorozat 7. és 8. évadjának csak a szinkronjáért (a szinkronos szerződésben összesen 50 epizódról van szó, mert benne van a csomagban A szabadulás című kétórás, 24-hez köthető tévéfilm is).

A közérdekű listák bekérésére az MTVA kissé értetlen hangú levélben is reagált. „Miközben az MTVA maga is elismeri hogy a magyar törvények szerint az általunk kért információk közérdekből nyilvános adatok, doktor Böröcz nem igazán érti, minek maceráljuk: »Engedje meg, hogy megkérjem arra: avasson be a terveibe és az elképzeléseibe azzal kapcsolatban, hogy mik a szándékai ezzel az újabb listával? A közpénzek felhasználásának transzparenciája számunkra is fontos közérdek, de ezen túlmenően érdekelne, hogy van-e egyéb célja annak, hogy Ön ilyen kiemelt figyelmet fordít az MTVA szerződéseinek, üzleti kapcsolatainak.«” – írja az Átlátszó.hu.
eMasa