„Kormánytól, pártoktól és gazdasági érdekcsoportoktól független újság”
2011. szeptember 7. szerda, 11:55
Uj Péter főszerkesztő távozása után Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu portál főszerkesztője és az Index egykori munkatársa nyilvánosságra hozta az Index – 2001-ben készített – szerkesztőségi chartáját, amelyben egyebek mellett a következő áll: „Az Index tulajdonosai elismerik és kinyilvánítják, hogy a hírlap az olvasót és a nagyközönséget szolgálja, nem pedig tulajdonosának vagy támogatóinak közvetlen magánérdekeit”.
A dokumentum – ahogy az akkor a lapnál dolgozó Bodoky írja – egy 2001-es, a menedzsment és a szerkesztőség közötti vita után született meg, és főként a szerkesztőség érdekeit képviselte. „A kihívásokkal küzdő korábbi hírigazgató helyett a népszerű és karizmatikus Uj Péter lett a szerkesztőség vezetője, és felállt egy szerkesztőségi érdekképviselet, amelynek széleskörű jogosítványait a tulajdonos, a menedzsment és a főszerkesztő aláírásával is elismerte” – emlékszik vissza Bodoky, majd hozzáteszi: az azóta eltelt tíz évben az „alapelvektől fényévnyi távolságba került a gyakorlat”.

A charta Elvi nyilatkozat című fejezetében a következő olvasható:

„Az Index hírlap szerkesztésében mindenkor a sajtószabadság, a tájékoztatás objektivitása és az újságírói szuverenitás az irányadó. A lap vezetői és munkatársai a társadalmi, politikai, technikai és kulturális eseményekről a fentiek szellemében kívánnak pontos tájékoztatást adni, a nyílt állásfoglalást és a kritikát természetesnek tekintik. Azon munkálkodnak, hogy a közügyek intézése a nyilvánosság előtt történjen, és a közt érintő dokumentumok nyitva álljanak a nyilvánosság számára.

A lap a mindenkori kormánytól, politikai pártoktól és gazdasági érdekcsoportoktól független újság, önálló szellemi műhely. Tevékenységével a többpártrendszer és a jogállamiság alapján áll, fellép az alapvető emberi és szabadságjogok társadalmi érvényesülése érdekében. Értéknek tartja a természet, a kultúra és az életformák sokszínűségét.

Az Index tulajdonosai elismerik és kinyilvánítják, hogy a hírlap az olvasót és a nagyközönséget szolgálja, nem pedig tulajdonosának vagy támogatóinak közvetlen magánérdekeit, vagyis a tulajdonosi és támogatói érdekek csak a hírlap a nagyközönség általi elfogadottságából, olvasottságából fakadó anyagi sikerességében nyilvánulnak meg.”


A 2001 októberi szignálású, a szerkesztőség részéről többek között Bodoky által is aláírt dokumentum kitér emellett a szerkesztési gyakorlatra, szerkesztői hatáskörökre, a főszerkesztő és más tisztségviselők személyére is. A teljes charta ide kattintva letölthető.
eMasa