A rendőrség szerint nem illeti meg az újságírót a forrásvédelem
2011. július 28. csütörtök, 17:02
A rendőrség elutasította Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu portál vezetőjének hivatkozását: Bodoky úgy érvelt, hogy újságíróként a magyar törvényekben és a nemzetközi emberi jogi egyezményekben biztosított jogánál fogva nem köteles információforrását felfedni. A rendőrség azután szólította fel forrásainak felfedésére az újságírót, hogy az Átlátszó.hu beszámolt a Brokernet egyik szerverének feltöréséről.
Az Átlátszó.hu nevű portál – amelynek Bodoky Tamás a főszerkesztője – júlus 6-án jelentetett meg egy hírt, amelyben beszámolt arról, hogy feltörték a Brokernet Csoport egyik szerverét, és a letöltött fájlokkal ismeretlen hackerek keresték meg a pénzügyi tanácsadót. A portálhoz egy meg nem nevezett forrás juttatta el az erről szóló fájlokat.

A BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya már másnap beállított Bodoky lakására, és beidézte tanúként a Brokernet-ügyről közölt hír miatt. „Megismételjük. Az oldal nem adja ki a forrásait. A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 6. § (1) bekezdése szerint a médiatartalom-szolgáltató jogosult a számára információt átadó személy kilétét titokban tartani. A (3) bekezdés szerint bíróság vagy hatóság – a nemzetbiztonság és a közrend védelme vagy bűncselekmények elkövetésének felderítése vagy megelőzése érdekében – kivételesen indokolt esetben az információforrás felfedésére kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót” – írta akkor az Átlátszó.hu.

A tanúmeghallgatáson Bodoky nem fedte fel a forrását; a rendőrség lefoglalta az újságíró egy adathordozóját. Bodoky panaszt nyújtott be az információforrás felfedésére kötelezés ellen. A rendőrség a panaszt a napokban írásbeli határozatában elutasította. „A határozat az indokolásban nem támasztja alá, hogy miért különösen indokolt a jelen esetben az információforrás felfedésére kötelezni az újságírót – írja az Átlátszó.hu –, noha ez a nyomozó hatóságnak a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 6. § (3) bekezdése alapján kötelessége lenne”.

A rendőrség állítja, hogy az újságírót a büntetőeljárások során nem illeti meg tanúzási mentesség. Bodoky panaszt nyújtott be a határozat ellen, és várja az ügyészség döntését.

MÚOSZ: az újságíró és az informátora közötti bizalmi viszony védendő
Az újságíró és az információ-forrása közötti bizalmi viszony nélkülözhetetlen eleme a demokratikus nyilvánosságnak. Érvényesüléséhez főszabály szerint magasabb érdek fűződik, mint a forrás felfedéséhez – hangsúlyozza a MÚOSZ jogásza. Az újságíró-szervezet elnökségének felkérésére készített – „Az újságíró forrásának felfedése büntetőeljárásokban” címmel a muosz.hu-n teljes terjedelmében olvasható – háttéranyagban Nehéz-Posony Márton a releváns jogszabályokat összefoglalva kiemeli: „annak a bizalmi viszonynak a védelme, amely a titokgazda és a foglalkozásánál fogva a titok birtokába jutott titokőrző között fennáll, megelőzi a büntető ügyekben eljáró hatóságoknak azt a jogát, hogy meghatározott kérdésekre vonatkozóan tanúkat hallgassanak meg, tekintettel arra, hogy ezen hatóságok számos egyéb eszközzel is rendelkeznek a tényállás felderítéséhez”.
eMasa