Milliós bírság az Indexnek Vásárhelyi Mária ledominázásáért
2011. április 20. szerda, 11:40
Dominának nevezte egy beszámolójában az Index két munkatársa, Szily László és Bede Márton Vásárhelyi Máriát. A szociológus hárommillió forintot követelt a laptól a metaforáért, amiből a bíróság egymilliót meg is ítélt neki. A Magyar Hírlappal szemben ugyanakkor pert vesztett.
„Talán nem szégyen bevallani, de mindketten alapvetően Vásárhelyi miatt döntöttünk úgy, hogy péntek délutánunkat erre a rendezvényre áldozzuk. Egészen pontosan azért, mert biztosak voltunk benne, hogy mond valamit az Indexről is. Mint a dominához befizető férfiak, azért szenvedtünk, hogy Vásárhelyi egy utolsó, jól irányzott ostorcsapással megrántsa a ravaszt elektromos árammal már eleve felajzott hímvesszőnkön. »A magyar internetes portálok közül a kétségtelenül legprofibb, legjobb infrastruktúrával rendelkező Index jobboldalisága rendkívül rafinált. « Lucskosan, elaléltan pillantottunk egymásra. Megszorítottuk egymás kezét. Megkaptuk, amire vágytunk. Rafináltak vagyunk. Mi is megadjuk hát, amire Vásárhelyi vágyik. Következő célunk a Magyar Nemzet és a HírTV szintjének elérése, ők ugyanis már »rafináltan kirekesztők«. Földet rengető orgazmus lehetne” – fogalmazott Szily és Bede a Magyar Demokratikus Charta által szervezett konferenciáról szóló, „Hány halálos áldozatuk lesz a Fidesz-lágereknek?” címmel 2009. október 31-én az Indexen megjelent tudósításukban.

A bíróság ítélete szerint azzal, hogy „a felperesnek egy konferencián való fellépését egy dominaként fellépő személy szexuális szolgáltatásához hasonlították, megsértették a felperes emberi méltóság védelméhez fűződő személyiségi jogait”, ezért „a bíróság az alpereseket eltiltja a további jogsértéstől”, továbbá „kötelezi az I.-II.-III. rendű alpereseket (az Indexet, Szily Lászlót és Bede Mártont - a szerk.), hogy elégtétel adásaként saját költségükön az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül az ítélet rendelkező részét azonos elérhetőségen jelenítsék meg legalább 15 napra - ha a közlemény fennmarad, egészen annak fennmaradásáig.”

Emellett az Indexnek 15 napon belül egymillió forintot kell fizetnie Vásárhelyi Máriának.

Az indoklás szerint nem elég, hogy a cikk szerzői kritikával illették Vásárhelyi előadásmódját, „a cikk következményeként a felperes és családja számos gúnyolódó megjegyzéssel volt kénytelen szembenézni, főként a felperes „dominaként” való megjelölése kapcsán. A felperes rossz idegállapotba került, személye elleni otromba támadásként élte meg a megjelenteket. A cikk a felperes közvetlen környezetében, családjában is feszültséget keltett, amely a felperes számára ugyancsak idegi megterhelést jelentett. A felperes eredménytelenül kérte az alperesektől az általa állított jogsértés reparálását, ezt követően keresetet nyújtott be a bíróságnál.”

Vásárhelyi Mária 3 millió forint nem vagyoni kártérítést követelt az Indextől, ebből ítélt meg 1 milliót a bíróság.

„Az Andrássy út fáira aggatott szégyenketrecben...”
– a Magyar Hírlapnak az első fokú ítélet szerint nem kell fizetnie
Vásárhelyi Mária egy 2010. január 8-án megjelent publicisztika miatt a Magyar Hírlap ellen is keresetet nyújtott be. Vámos György írásában a Fidesz választási győzelme esetén az előző kormány tagjainak és kiszolgálóinak elszámoltatását követelte, és azt a képet vizionálta – közli mai számában a Magyar Hírlap –, hogy ezeket az embereket, így „az értelmiségi árulók élén” Vásárhelyit is, az Andrássy út fáira aggatott szégyenketrecben állítják ki. „A szociológus szerint ezzel Vámos megsértette emberi méltóságát és becsületét. Ezért a jogsértés megállapításán túl a cikk számára sértő részeinek töröltetését akarta elérni a Magyar Hírlap internetes oldaláról, és összesen egymillió forint kártérítést követelt Vámostól és lapunktól – írja a Magyar Hírlap. – A bíróság szerint egyértelmű, hogy a cikk véleménynyilvánítás, a Vásárhelyi által hivatkozott fizikai megsemmisítésre irányuló felhívást pedig nem tartalmaz. A cikk összességében nem lépi túl a szabad véleménynyilvánítás tágabb, közszereplővel szemben megengedett lehetőségeit és korlátait. A bíróság összesen 110 ezer forint perköltség és illeték megfizetésére kötelezte Vásárhelyit.” „Le kell számolni a ködös múlttal, és azoknak kell végre a vádlottak padjára kerülniük, akik az ország eladósodását és szégyenét okozták, nem pedig azoknak, akik kritizálják vagy kiírják magukból az elmúlt évtizedek igazságát és szégyenét” – idézte a nem jogerős ítéletet értékelő Vámos Györgyöt a Magyar Hírlap.
eMasa