A Médiatanács nem foglalkozik az önkormányzati lapok kiegyensúlyozatlanságával
2011. március 4. péntek, 14:08
Azonnali vizsgálat elrendelésére kérte fel a médiahatóság elnökét a fővárosi önkormányzati lapok kiegyensúlyozatlansága ügyében az MSZP fővárosi szervezetének ügyvezető alelnöke, a Médiatanács azonban nem kíván foglalkozni az üggyel. A helyi média végletes kiszolgáltatottságára a MÚOSZ és az Eötvös Károly Intézet a kormány médiatörvény-csomagjának beterjesztésekor felhívta a jogalkotók figyelmét.
Molnár Zsolt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság épülete előtt azt mondta, hogy a Fidesz a kerületi önkormányzati lapokat „propagandaújságokká zülleszti” vagy meg is szünteti. A képviselő közölte: levélben arra kéri Szalai Annamáriát és az általa vezetett Médiatanácsot, hogy indítson vizsgálatot, amelyből kiderül, milyen folyamatok zajlanak a kerületekben, és „ezek mennyire felelnek meg a kiegyensúlyozott, pártatlan és objektív tájékoztatásnak”.

Hozzátette: Országgyűlési képviselőként azt kéri Szalai Annamáriától, hogy rendeljen el azonnali vizsgálatot, amely feltárja, milyen fideszes pártérdekeket szolgál a közpénzből finanszírozott helyi újságok átalakítása. A politikus közölte: Újpest jelenlegi vezetése eltüntette a helyi honlapról az archívumot, és a kerületi fideszes polgármester „magánújsággá züllesztette” a lapot.

A VII. kerületben a teljes szerkesztőséggel „számoltak le”, kizárólag a helyi Fidesz érdekeit szolgálja a lap. A VIII. kerületben csak kormánypárti politikusok szerepelnek az újságban, Csepelen pedig egyszerűen megszüntették a helyi lapot - mondta Molnár Zsolt.

A szocialista politikus szerint a „helyi tomboló hatalom” a XVIII. kerületben is száműzte az ellenzéki véleményeket az újságból, a XIX. kerületben pedig „a nép által választott polgármestert száműzték az újságból”. „Lassan egyéves az együtt nem működés és a fülkeforradalom kormánya” - fogalmazott Molnár Zsolt, aki szerint a „fülkeforradalom” fölfalta a sajtószabadságot Magyarországon.

A médiatanács nem kívánja vizsgálni az önkormányzati sajtó kiegyensúlyozottságát

A médiatanács még aznap válaszolt a képviselőnek, azt állítva, hogy a kiegyensúlyozott objektív tájékoztatás követelménye kizárólag a televíziók, a rádiók hír- és közéleti műsoraira vonatkozik, ezért azt a médiatanács egyetlen sajtótermék esetében sem vizsgálhatja sem most sem a jövőben.

„Fontos kiemelni, hogy a médiatanács az új törvény alapján csak július 1. napjától vizsgálhat majd írott sajtótermékekben megjelent tartalmakat, és csak olyan fontos alapjogokra vonatkozóan, mint az emberi méltóság tiszteletben tartása, a gyűlöletkeltés tilalma, vagy a kiskorúak védelme. A médiatanács a törvény írott sajtóra vonatkozó szakaszainak életbe lépése után sem ellenőrizheti majd a sajtótermékek tartalmát a kiegyensúlyozottság szempontjából” – írják.

A Médiatanács válasza ugyanakkor nem említi meg, hogy az önkormányzati lapok az önkormányzatok - így az adófizetők - pénzéből készülnek, tehát ha elfogultak az egyik párt irányába, akkor nem teljesítik közszolgálati funkciójukat; az üzleti céllal készült közéleti sajtótermékekkel ezért nem lehet egy kategóriában kezelni a helyi, közpénzből fenntartott sajtót.

Civil szervezetek a helyi közszolgálati média kiszolgáltatottságáról
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a kormány médiatörvény-csomagjának beterjesztését követően felhívta a figyelmet arra, hogy az átfogó szabályozás nem tér ki „az úgynevezett helyi, pontosabban az önkormányzati vagy részben önkormányzati finanszírozású” médiumokra. „A tervezet a médiának ezt az igen jelentős szeletét nem érinti, noha a részben vagy egészen adókból finanszírozott médiára a közszolgálati kritériumoknak ki kellene terjedniük, azok függetlenségét a közszolgálati keretek között lenne szükséges szabályozni ” – emelte ki a legnagyobb hazai újságíró-szervezet elnöksége. Júliusi jogállamfigyelőjében az Eötvös Károly Intézet is szóvá tette, hogy a helyi közszolgálati műsorszolgáltatók „teljesen kiszolgáltatottak a helyi hatalomnak”, hozzátéve, hogy „a helyi és közösségi médiumok működését jelentős részben olyan közpénzek fedezik, amelyek forrása médiapiaci változások miatt igen rövid időn belül teljesen elapadnak”.
eMasa / MTI