Az Origóé a Soma-díj
2011. január 12. szerda, 11:43
Vorák Anita és Szabó András, az Origo két újságírója kapta a 2010-es év legjobb oknyomozó cikksorozatáért járó Soma-díjat. Vorák Anita, lapunk volt munkatársa a Duna Televízió „pénzszivattyújáról”, Szabó András pedig a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet ingatlanügyleteinek visszásságairól írott cikkeivel érdemelte ki a díjat.
Idén tizedik alkalommal osztotta ki az egymillió forinttal járó Soma-díjat a fiatalon elhunyt Gőbölyös József „Soma” oknyomozó újságíró emlékét gondozó, és nevét viselő alapítvány a Kossuth Klub nagytermében. Mint azt a kuratórium elnöke, Lőke András kiemelte, bár idén az összesen 12 pályázat között sok kiváló munka érkezett be – köztük Galambos Márton és Somlyódi Nóra írásai – az első helyezett kiválasztása különösen nehéz volt; végül úgy döntöttek, megosztva ítélik meg a díjat.

fotó: Kallos Bea

Így az Origo két újságírója, Vorák Anita és Szabó András együtt kapta meg az elismerést. Vorák Anita – aki mielőtt az Origóhoz került volna, az eMasa szerkesztője volt – a Duna Televízió tavalyi 2,3 milliárd forintos többlettámogatásából vásárolt filmekhez kapcsolódó gyanús és/vagy furcsa ügyletekről írt cikksorozatot.

Szabó András a moszkvai Kereskedelmi Képviselet ingatlanának eladásának visszásságairól írt sorozatot már 2009 szeptemberétől, melyért tavaly januárban egy Minőségi Újságírásért Díjat is hazavihetett.

Az eredményhirdetés előtt Wild Judit szociológus bemutatta a Soma Alapítvány legfrissebb, Prés alatt című kutatását, amelyben főszerkesztőket kérdeztek arról, hogy politikai és gazdasági nyomások hogyan befolyásolják az újságírói munkát. (A kutatás eredményeit hamarosan részletesen ismertetjük – a szerk.), Orbán Sándor pedig bemutatta a tavaly létrehozott Soma Központ eddigi eredményeit, és egyben bejelentette, hogy a központ újabb ösztöndíj-pályázatokat ír ki idén is, melyre oknyomozó újságírók jelentkezhetnek.


A Soma Alapítványt Gőbölyös József újságíró – ahogy barátai hívták, Soma – 2000-ben bekövetkezett halála után hozták létre barátai és kollégái, 37 éven aluli újságírók tényfeltáró munkáinak díjazására. Az elismerést 2002-ben Blénessy Gábor (Korridor, TV2) és Rajnai Attila (Élet és Irodalom), 2003-ban Haszán Zoltán (Népszabadság), 2004-ben Mong Attila (Figyelő), 2005-ben Bogád Zoltán (Index), 2006-ban Szabó M. István (Magyar Narancs), 2007-ben Vajda Éva (Manager Magazin), 2008-ban Bodoky Tamás és Bódis András (Index és Heti Válasz), tavalyelőtt Brückner Gergely és Pethő András (Figyelő és Origo), tavaly Magyari Péter (Index) vehette át.


(Az Antagon videós beszámolója a díjátadóról)
eMasa