Újjászülettek az első magyar háromdimenziós felvételek
2009. február 17. kedd, 11:27
A Magyar Televízió Filmarchívuma felújította és digitális formában őrzi meg az utókornak a hazai televíziózás első és máig egyedüli háromdimenziós felvételeit; az 1973-ban, illetve 1988-ban készült két térhatású kisfilmen Szent-Györgyi Albertet és Takács Marit lehet látni. A filmeket elkészülésük óta most lehet először megtekinteni: erre a műveket elkészítő operatőr, Molnár Miklós is 35 éve várt.
„A háromdimenziós televíziózás ma még álom, de meggyőződésem, hogy a jövőben valósággá válik” – mondta az első magyar térhatású felvételek alkotója, Molnár Miklós. Az operatőr még 1973-ban forgatott egy háromdimenziós interjút Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikussal, majd tizenöt évvel később, 1988-ban Takács Mari bemondóval rögzített egy beszélgetést. Molnár Miklóst elmondása szerint gyermekkora óta foglalkoztatta a térhatású filmkészítés, erre azonban csak Szent-Györgyi Albert 36 esztendővel ezelőtti magyarországi látogatása alkalmával nyílt először lehetősége.

Szentgyörgyi Albert két dimenzióban

Az akkor már 80 éves tudóssal ugyan készült egy hagyományos eljárással rögzített portréfilm, de vállalkozott az újszerű interjúra is – emlékezett vissza az operatőr. Mint felidézte, a hetvenes évek elején nem állt rendelkezésre a háromdimenziós felvételeket lehetővé tevő technika, ezért a kisfilmhez rögtönzésre kényszerült: két 16 milliméteres kamerát helyezett el a bal és a jobb szem távolságával megegyező pozícióban. „Akkor még nem létezett megfelelő eszköz ahhoz, hogy a filmet 3D-ben megnézhessem, így nekem is 35 évet kellett erre várnom” – árulta el Molnár Miklós.

Az operatőrnek legközelebb 1988-ban nyílt lehetősége térhatású felvétel készítésére. Tervei szerint rövid interjúkat rögzített volna, melyekben a kor televíziós személyiségei a jövőnek szóló üzeneteiket megfogalmazhatták volna, a sorozatból azonban csak a Takács Marikával felvett első rész készült el, immár színesben, videoszalagra.


Mint Dunavölgyi Péter, az MTV Filmarchívumának vezetője elárulta, Molnár Miklós a felvételek elkészülte után is figyelemmel kísérte azok sorsát, így merült fel az ötlet, hogy a két kisfilmet a modern technika segítségével felújítsák, és digitális formában megőrizzék az utókor számára. Az archívum digitális restauráló stúdiójában Kis Sándor volt az operatőr segítségére. A restaurátor beszámolója szerint a felvételek hibáit 2008 szeptembere és decembere között többlépcsős eljárásban korrigálták, végül számítógép segítségével hangolták össze tökéletesen a két-két filmet. Molnár Miklós térhatású felvételei így a jövőben, a háromdimenziós televíziózás elterjedése után a nézők számára is élvezhetők lesznek – tette hozzá.

Névjegy
Molnár Miklós 1938. február 23-án született Dunavecsén. 1957-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakos hallgatója, Illés György tanítványa; 1961-től az MTV operatőre. Eleinte híradókat készített, majd 1964-től számtalan élő és rögzített szórakoztató műsor, vetélkedő és ismeretterjesztő sorozat, valamint több mint félszáz tévéfilm, tévéjáték vezető operatőre volt. Az 1970-es évek elején új trükk-eljárásokat dolgozott ki, hogy lehetővé tegye az addig megvalósíthatatlan vagy magas költségű jelenetek olcsóbb felvételét.
Az operatőri mesterség mellett a fotó is érdekli. Ezen a területen is újított: az 1980-as évek elején kidolgozta képegyesítési találmányát, az RM-eljárást, amelyet az MTI vásárolt meg. Rendkívüli emberek című háromdimenziós fotóalbumát 2005-ben adták ki, amelyben hazánk híres művészei, tudósai, sportolói szerepelnek térhatású felvételeken. Több könyve mellett csaknem százötven írása, kritikája jelent meg különböző szaklapokban. Az 1990-es évek elején indult oktatói pályafutása, jelenleg a gödöllői Szent István Egyetem kommunikáció-technika szakán tanít. 2005-ben címzetes egyetemi tanárnak nevezték ki. A többek között Balázs Béla-díjjal kitüntetett Molnár Miklós tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Operatőrök Társaságának (HSC).

forrás: MTI