„Sokat kell finomítani az új struktúrán” – kritikák az MR-ről
2008. május 16. péntek, 08:40
Nem állítom, hogy a közvéleménykutatásunk teljes mértékben objektív, de a nulla visszajelzéshez képest jelentős előrelépés – fogalmazott Gecse Géza, az MR újságírója a Kossuth Klubban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A közszolgálati adó egykori és mai munkatársai a tavaly nyáron bevezetett műsorstruktúrát boncolgatják.
„Nem szeretek bíróságra járni” – kezdte beszámolóját a mérsékelt médiaérdeklődés kísérte fórumon Gecse Géza, a Rádió Határok nélkül című műsorának szerkesztője (volt felelős szerkesztője). A rádiós ezzel nem csak a Such Györgytől, a közrádió elnökétől kapott levélre utalt, hanem a Fővárosi Bíróság április végén kézbesített jogerős ítéletére is, amely szerint a Magyar Rádiónak vissza kell helyeznie őt a Határok nélkül felelős szerkesztői székébe.

Vélemények 36 oldalon

„Ezt a pert egyébként nem a poszt miatt indítottuk, hanem az ahhoz tartozó funkciókért” – folytatta Gecse, aki szerint épp a Határok nélkül és más műsorok átalakítása, megszüntetése adott okot arra, hogy a Rádió munkatársaival és hallgatóival, valamint egyetemista diákokkal elemezzék a közszolgálati csatornák február 18. és 24. közötti adását. [Az eddig közölt vélemények letölthetők ITT (.doc)]

„Nem állítom, hogy a struktúraváltozásról tartott közvéleménykutatásunk teljes mértékben objektív, de a nulla visszajelzéshez képest jelentős előrelépés. Többségben vannak azok, akiknek fáj, ami a Magyar Rádióban történt, bár van pozitív vélemény is a beérkezettek között” – mondta Gecse Géza a Kossuth Klubban arról a 36 oldalnyi anyagról, amely összegyűlt a vizsgálódásuk során. Az összeállítás ismert és a közvélemény számára ismeretlen rádióhallgatók, a Magyar Rádió munkatársai, valamint a Budapesti Média Intézet és az ELTE hallgatóinak írásait tartalmazza, a műfajok a jegyzettől a levélen át az elemzésig terjednek, legtöbbször élesen kritizálva a közszolgálati adókat, főként az MR1- Kossuth Rádiót.

„Sokat kell finomítani az új struktúrán, néhány elemében radikálisan visszatérni az előzőhöz, és szakmai fórumot biztosítani az ott dolgozóknak is, hogy véleményezzék, vitassák, elemezzék a különbséget” – írja az egyik, talán legvisszafogottabb véleményező, V. Gilbert Edit pécsi egyetemi tanár, műfordító. A véleményezői kör sokrétűségét jelzi, hogy Gecse Gézának éppúgy megírta véleményét egy SZDSZ-szabadcsapatozó kirohanás szerzője, mint a vegyes „emer”-élményét tárgyszerűen vázoló baloldali értelmiségi, Vitányi Iván. „Az egykori Petőfi rádió karakterét vette át a mostani Kossuth, így nincs hiányérzetem” – véli egy hallgató, míg egy másik azt írja: „kb. két éve egyáltalán, egyetlen percre sem kapcsoltam be a rádiómon ezeket az adókat. Próbáljanak már a kút fenekéről valahogy visszamászni.”

Már a határon túl is fogy a hallgató

Gecse Géza ígérete szerint a teljes gyűjtemény hamarosan elérhető lesz a honlapján, mert nagyon sokszor, mint mondta, „nemcsak az nem látszik, hogy melyek a rádiós vezetés céljai, de az sem, hogy milyen törvényeket tartanak be, nekünk pedig nincsenek más eszközeink arra, hogy érzékeltessük annak a veszélyét, hogy a közszolgálati adók hallgatósága a mostani töredékére zsugorodhat.”

A beszélgetéssé alakult sajtótájékoztatón futólag szóba került a Magyar Rádió idegen nyelvű rövidhullámú sugárzásának megszüntetése, az MR1 - Kossuth hallgatottságának csökkenése Erdélyben, valamint az MR2 - Petőfi közszolgálatiságának kérdése is.
Beke Dániel