Rádiósok elemzik az MR adásait
2008. február 18. hétfő, 16:08
A Magyar Rádió egykori és jelenlegi munkatársai elemzik a közszolgálati adó e heti adását. A résztvevők hiánypótlónak szánják a vizsgálatot, és kételkednek a tavaly nyár óta használt műsorstruktúra sikerét igazoló felmérésekben.
„Ki vizsgálta azt, hogy a 2007. június 4-e után bevezetett új műsorrend óta mennyire racionális mindaz, ami a Magyar Rádióban, az MR-1, -2, -3-on történt, illetve történik?” Gecse Géza, a rádió Határok nélkül című műsorának szerkesztője (korábbi felelős szerkesztője) szerint senki, ezért segítőivel elemzi a közszolgálati csatornák február 18-a és 24-e közti adását.

„Divat arra hivatkozni, hogy a rádiós vezetés nem a humánumnak megfelelően dönt el kérdéseket. De ennél sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy racionálisak-e a döntések, és ezt még nem tették kritika tárgyává. Senki nem foglalkozott még azzal, hogy például mitől volt ésszerű, amikor tavaly június és október között eltörölték, majd visszaállították a Határok nélkül hajnali műsorsávját. Ha nem volt racionális, miért vezették be, ha racionális volt, miért állították vissza? Vannak önellentmondások” – magyarázta a vizsgálat okait a kezdeményező az eMasának.

Gecse szerint a műsorszerkezetet és az egyes műsorok elemeit egyaránt értékelni kívánják szakmai szempontok szerint. „Ezek szubjektív elemek, de ha nagyon sok ember nézi, azért a szubjektivitás háttérbe szorítható” – tartja az egykori szerkesztő, aki mások mellett Haeffler Andrást, a Vasárnapi Újság egykori felelős szerkesztőjét, Bánkuti Gábort, a Krónika munkatársát, Durkó Katalint, az MR volt zenei rendezőjét, Faragó Judit egykori szerkesztőt, Cs. Kádár Pétert, az MR korábbi munkatársát és Kerekes Andrást, a Budapest Média Intézet (BMI) oktatóját kérte fel a vizsgálatban való részvételre. A műsorok figyelése az utóbbi segítő BMI-s és Gecse eltés diákjainak is feladata lesz, a szerkesztő honlapján keresztül pedig mások észrevételeit is fogadja.

A vizsgálat kezdeményezője úgy tartja, a struktúraváltás után készült hallgatottsági felmérések nehezen vethetők össze a korábbiakkal, azokat ugyanis új közvélemény-kutató cég készíti, a korábbitól némileg eltérő módszerrel és mintával. Ettől függetlenül az új adatokból is igyekeznek majd következtetéseket levonni a vizsgálat eredményeit összegző anyagban. Ez borítékolhatóan erősen kritikus lesz majd: az eMasa tudósítója nemigen hallott dicsérő szavakat a vizsgálatban résztvevők múlt pénteki, nyilvános megbeszélésén. A tucatnyi megjelent közül a legmegengedőbb is jószándékúnak, de szakmailag elhibázottnak tartotta például az MR-2 Petőfi új zenei kínálatát, de többségük alapállásként leszögezte: ami a rádióban jelenleg folyik, az „nem rádiózás”.

A szakszervezeti vezetőségi tag Gecse egyéni jelöltként indul a közmédium üzemi tanácsának csütörtöki pótválasztásán.
eMasa