Hírszerző: tiszta politika
Nem ülünk senkinek a zsebében!
2005. július 15. péntek, 14:28
"Tiszta politika" szlogennel jelent meg a Hírszerző nevű új hírportál július 4-én a világhálón. Létrehozója, a Capital Group üzleti megfontolásból indította a site-ot, mert fantáziát látott a magyar internetes politikai újságírásban.
Akár „PC (itt: politically clean) site”-nak is nevezhetnénk, és az már csak puszta véletlen egybeesés, hogy éppen ez az egyik legfőbb anyagbeszállítójuknak, a Political Capitalnek a monogramja.

A függetlenség

– Tisztázzuk: nem a Political Capital a Hírszerző tulajdonosa, nincs is szoros összefüggés a kettő között! A tulajdonos önálló menedzsmenttel rendelkezik – mondja Somogyi Zoltán, a Capital Group vezérigazgatója, egyben a Political Capital igazgatója. – Én sem vagyok semmilyen szempontból tagja a szerkesztőségnek!

Capital Group média-portfóliójának kibővítése mögött Somogyi szerint egyetlen cél volt: a reklámbevételekből nyert üzleti siker. – A kiindulópontunk az volt, hogy amit a magyar politikai online újságírás területén amúgy is volt egy űr, amit úgy gondoltunk, a Hírszerző be tud tölteni.

Arra, hogy némileg ellentmondásos lehet: a Political Capital pénzért is készít elemzéseket és tanácsot ad politikai megrendelőknek, például pártoknak, ugyanakkor munkatársai független dolgozatokat, véleményeket írnak (immár a Hírszerző rovataiba is), Somogyi a frissen indult portál újságíróinak presztízsét hozza fel: – A szerkesztőség tagjai mind ismert és elismert, független újságírók, akik nem keveredhetnek semmilyen befolyás gyanújába!

A szabadság

A Capital Group szabad kezet adott Elek János főszerkesztőnek a csapat összeállításához, aki olyan "hír-szerzőket" válogatott, mint az ex-népszabadságos Varró Szilvia és Seres László, a Z+, később az MTV képenrnyőjéről ismert Gyárfás Dóra, vagy a Magyar Narancstól átigazolt Gavra Gábor. A nyolcfős szerkesztőség tagjai között van egy „médiaiskolás” és egy politológus gyakornok is, s Elek János nem zárja ki azt sem, hogy a Hírszerző nyári „próbaidejének” letelte után bővítik a létszámot, külsősöket is foglalkoztatnak majd.
Az újságírók egyébként (egyelőre) teljes szabadságot élveznek a témák megválasztásában és kidolgozásában.

A főszerkesztő azt ígéri, a Hírszerző olvasói nem maradnak le semmiről – kivéve persze mindent, ami nem politika. Vannak olyan ügyek, amelyeket itt dolgoznak fel először (ilyen például a meddőség, abortusz és fogamzásgátlás állami támogatása, vagy a miskolci iskolai diszkrimináció), s már előfordult, hogy napilapok és egy tévéműsor is hivatkozott a Hírszerző egyes információira.

Értse meg mindenki!

A szerkesztőség tagjai a nálunk megszokott napilapok stílusától eltérően a magas műveltséget nem igénylő, közérthetőségre alapozó angolszász modellt tartják követendőnek, de nem használtak konkrét mintát a site megalkotásához.
– A közérthetőség fő szempont. Nem szégyellünk körbejárni, megmagyarázni fogalmakat, jelenségeket, így egy nem rendszeres napilap-olvasó is megértheti, sőt élvezheti a cikkeket. A másik: nagyon sok interjúalanyt megszólaltatunk, körbejárunk egy-egy témát. Nem mi mondjuk meg a frankót, csak teret adunk neki. Nem ülünk egyetlen párt zsebében sem, nem akarunk senkinek a kedvében járni. Tisztességes, mértéktartó, de nagyon kritikus hangú cikkeket írunk – bontja ki Elek János a „tiszta politika” szlogent.

Elek osztja Somogyi Zoltán elképzelését, miszerint ezzel a könnyedebb, mégis minőségi és egyedi stílussal űrt töltenek be a hazai politikai újságírásban. Ez persze még a főszerkesztő szerint sem lesz elég a konkurencia-harcban, ezért igyekeznek olyan extrákkal is szolgálni, mint a felhasználó-barát program, amely vakok és gyengén látók számára is olvashatóvá (hallgathatóvá) teszi a Hírszerzőt.

– Egyre többen fognak kísérletezni ezzel, nem maradunk sokáig egyedül a pályán: mindenki arra hajt, hogy „gyere, és engem olvass” – mondja Elek János – A „nagy” portálokkal, mint az Index és az Origo, nem akarunk versenyezni, mi egy egész kicsi, céhes alapon működő site vagyunk. De nem titkolt szándékunk, hogy sok internetezőnél mi legyünk a kezdő oldal…
-dk-