Elfogadták a digitális átállásról szóló törvényt
2007. június 18. hétfő, 19:35
Féléves ötpárti egyeztetési folyamatot követően elfogadta az Országgyűlés a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt hétfőn. 2012-ig szűnik meg a hagyományos sugárzású televíziós műsorszórás.
Digitális átállásnak nevezzük azt a folyamatot, amelynek keretében a különböző műsorterjesztési platformok (földfelszíni, kábeles, műholdas, internet-alapú, mobilos) analóg rendszereit és szolgáltatásait digitális rendszerekre és szolgáltatásokra állítják át. Magyarországon 2012-ig szűnik meg a hagyományos sugárzású televíziós műsorszórás.

A digitális átállás révén minden műsorterjesztési platform kapacitása jelentősen nő. Az digitális televíziós műsorszórás esetében csatornánként akár öt-tíz televízióműsor és számos más kiegészítő szolgáltatás is terjeszthető a jelenlegi egy televízióműsor helyett. A jelenlegi tervek szerint Magyarországon lehetővé válhat akár 30, később pedig akár 80 televízió csatorna digitális földfelszíni sugárzása, a jelenlegi hárommal szemben.

A képviselők egyhangúlag, 325 igen szavazattal fogadták el az audiovizuális média szabályozási reformjáról szóló országgyűlési határozati javaslatot is.

Ebben a frakciók megerősítik azt a szándékukat, hogy a médiaszabályozás alapvető rendelkezéseit tartalmazó törvényt az idei év végéig megalkotják.
forrás: MTI