Elhunyt Gömöri Endre
2007. május 8. kedd, 14:55
Hosszú betegség után ma hajnalban nyolcvanöt éves korában elhunyt Gömöri Endre publicista, külpolitikai elemző, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Gömöri Endrét a MÚOSZ és a Figyelő saját halottjának tekinti.
Rédei Ferenc felvétele
Gyerekkora óta újságírónak készült. Első cikkét 1945-ben Churchill „detronizálásáról” írta, az anyagot Boldizsár Iván, az Új Magyarország főszerkesztője közölte. A több nyelven beszélő fiatalember Boldizsár ajánlásával a Jövendőhöz kerül, majd 1948-ban Haraszti Sándor hívására a Szabadság szerkesztőségében folytatja. A következő évben újabb felkérést kap: Horváth Márton, a Szabad Nép főszerkesztője a külpolitikai rovat vezetését bízza rá. Az ígéretes karrier íve azonban hamar megtörik.

Az ENSZ párizsi közgyűléséről tudósít, amikor egy ártatlannak tűnő nyilatkozat miatt haza akarják rendelni. – „Abban a szituációban minden, kicsit is normális ember az emigrációt választotta volna. Bennem azonban az 1945 előtti munkaszolgálatos és egyéb szörnyűségek elmúltával akkor még olyan szabadságtudat működött, amely a félelemérzet hiányával társult” – mesélte a Magyar Médiában 2001 nyarán megjelent életrajzi interjúban.

Hazatérése után szigorú megrovást kap, majd 1949 elején távoznia kell a párt lapjától. A sajtóban nem tud elhelyezkedni, kenyerét műfordítással keresi. Néhány hónap múlva váratlanul felkérik, hogy vegyen részt a Magyar Rádió külpolitikai rovatának megszervezésében. A Sztálin halála utáni években a Szabad Nép mellett a Magyar Rádió is az állandó politikai viták, csatározások színhelye lett. Gömöri Nagy Imre táborához csatlakozik, 1956-ban a Szabad Kossuth Rádió szerkesztőbizottsági tagjává választják. November 4-re virradó éjszaka a New York Times tudósítójának a forradalmi kormány miniszterelnökének beszédét fordítja, majd haza indul a parlamenti stúdióból. A szovjet katonák azonban útját állják.

A börtönbüntetést elkerülte, de négy évig nem kap újságírói állást. Az írástól nem tiltják el, betűjelzéssel publikálhat, Pethő Tibor jóvoltából főként a Magyar Nemzetben. 1960-tól újra saját nevén jelenhettek meg írásai. Négy éven át a Figyelő nemzetközi anyagait gondozza, majd 1964-től rovatvezetőként az akkor induló külpolitikai hetilap, a Magyarország meghatározó munkatársa lesz. Míg a rádióba húsz éven át be sem teheti a lábát, itt kivételes szellemi pozíciót vív ki magának munkásságával.

A rendszerváltás után több rangos hazai és nemzetközi elismerésben részesült, 1992-ben a MÚOSZ tiszteletbeli elnökévé választották. Különös tény, hogy a magyar Ki kicsodából évek óta hiányzik a róla szóló szócikk.

A pályatársak elismerő figyelmét ugyanakkor nem kell nélkülöznie. A Figyelő és a Népszabadság publicistájaként olvasóit lenyűgözi tájékozottságával, elemző- és íráskészségével. A világ hívságait sem megvető, a szép nőket és csinos zakókat kedvelő Gömörit köszöntve 2002 októberében Aczél Endre úgy fogalmazott: - „Ha Gömöri írásait kézbe veszem, pontosan olyan orrcimpa mozgatóizgalmat érzek, mint az átlag francia, amikor Zidane először ér a labdához egy válogatott meccsen. Az én, most nyolcvanéves barátom nem cikkeket, hanem esszéremekműveket ír manapság: bennük van egy aszúsodott, de virgoncan kölykedző elme esszenciája.”

Fenti írásunk részlet a Magyar Sajtó 2004. januári számában megjelent, a Prima Primissima-díjjal kitüntetett Gömöri Endrét köszöntő írásából.
Gyurcsány: a magyar újságírás egyik legnagyobb alakja volt
A magyar újságírás egyik legnagyobb alakjának nevezte Gömöri Endrét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint Gömöri az újságíróknak ahhoz a nemzedékéhez tartozott, akik nem egyszerűen követték a politikát, hanem benne éltek. „Nagy műgonddal, kifinomult stílussal és páratlan éleslátással megírt cikkei sokak számára iránytűt jelentettek a világpolitikában – áll a miniszterelnök közleményében. – Nemcsak információt írt le, hanem a köztük lévő összefüggéseket is.” Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy Gömöri Endre magyarként is világpolgár volt, aki nemcsak megismerni akarta a világot, hanem megérteni is. „Ez a tehetség, stílus és tudás az, amiért újságírók és olvasók egyformán tisztelték, szerették őt és az írásait – állapítja meg a kormányfő. – Mi, mindannyian – legyünk bár újságolvasók vagy újságírók – a szakmai alaposság, a többszempontú elemzés, a tradíció és a kedély nagymestereként fogunk Gömöri Endrére emlékezni.”
eMasa