A nap idézete
Gyurcsány Ferenc és a magyar média
2006. szeptember 18. hétfő, 16:34
A kormányfő a vasárnap nyilvánosságra került öszödi beszédről nyilatkozva hétfőn azt mondta a Napkeltében, hogy a média viselkedjen bátran, autonóm módon, és képviselje a saját álláspontját.
Gyurcsány Ferenc a vasárnap nyilvánosságra került öszödi beszédről nyilatkozott hétfőn a Napkeltének. A közel fél órás interjúban a kormányfő arra is kitért, hogy szerinte mi a média feladata:

„Katartikus ez a szembenézés, e tekintetben nem bánom, hogy ez az anyag nyilvánosságra került. El fogunk azzal számolni, hogy ki mit tett hozzá ehhez a hazugságrengeteghez – talán először lesz hozzá bölcsességünk. Talán ki fog derülni – és ne értse félre –, hogy példának okáért az egész magyar intelligenciának, a média világától az üzletemberekig, nem az a dolga, hogy keresse a sokszor hazug, sokszor igaz álláspontok közötti félutat, hanem, hogy legyen bátorsága autonóm módon viselkedni, hogy ne elégedjen meg annyival, hogy megkérdezi, mit gondolok arról, amit a riválisom mond, hanem legyen álláspontja.”

A kormányfő már az öszödi beszédben is említést tett az újságírók szerepéről:

„Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik a nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt. És egyszerre kell megpróbálni előre vinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit, és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba.”
eMasa