Szabad szemmel – május 23-ig látható a Hemző-kiállítás
2015. november 27. péntek, 15:33
utolsó frissítés: 2016. március 17. csütörtök, 09:24
Meghosszabbított határidővel, május 23-ig látható a huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója, a négy éve elhunyt Hemző Károly (1928–2012) életmű-tárlata a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat bemutatja az utóbbi évtizedekben gasztrofotósként milliók által kedvelt művészt mint eredeti sport- és városfotóst, vérbeli riportert, lírai tájképábrázolót és mint a lovas képek megújítóját is.
Ifjú vendég, 1964
Hemző Károly hat évtizedes pályáját sportfotósként kezdte. Az Aranycsapat tagjairól, és a magyar sport egyik aranykorának sok neves szereplőjéről készített bravúros felvételeket. Budapestet több mint hatvan éven át fényképezte sajátos szemlélettel. S a magyar fényképezők közül talán Hemző publikálta a legszebb fotókat a lovak életéről.

Nemcsak sokoldalú alkotóként, hanem képszerkesztőként és a magyar fotográfiai élet aktív alakítójaként is irányt szabott a szakmának. Bár hivatalosan nem tanított, mégis fotós generációkat nevelt föl.

Az idős mester élete végéig dolgozott, dolgozhatott otthoni műterme biztonságában. Nemcsak remek ételfotókat készített, hanem művészi csendéleteket, finom zsánerképeket s rezignált intim önportrékat is.

Albert Flórián, 1961
A tárlat több száz fényképével, kortársai video vallomásaival, dokumentumok tucatjaival és korszakfestő installáció segítségével nemcsak Hemző Károly fotográfiai életműve, hanem az elmúlt hatvan év élményszerű megidézésére is vállalkozik.

A kiállítás kurátora:
Szarka Klára fotótörténész

Társkurátorok:
dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója és Kiscsatári Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa

Rendező intézmények:
Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Hemző Károly Alapítvány

Fő támogatók:
Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Sportközpontok

Telivérek, 1950

A BVSC uszodájában, 1960

Libegő, 1987

Szabad szemmel – Fotó Hemző
Magyar Nemzeti Múzeum
Nyitva: 2015. december 4-től 2016. március 15-ig
eMasa