Titkosszolgákat küldene Pintér a szerkesztőségekbe?
2015. november 4. szerda, 14:15
Minden tartalomszolgáltató köteles foglalkoztatni a nemzetbiztonság munkatársait, ha erre felkérés érkezik, így alakítaná át a nemzetbiztonsági törvényt Pintér Sándor belügyminiszter – írja az Index. A módosító javaslatokról jövő héten dönt a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság.
A portál cikke emlékeztet: Pintér Sándor belügyminiszter múlt héten indoklással együtt 34 oldalas módosítócsomagot nyújtott be a rendvédelmi szervek jogviszonyáról szóló törvényhez. A 38. paragrafus határozza meg, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok milyen szervezetekbe küldhetnek munkatársakat, akikkel a szervezetek kötelesek munkaviszonyt létesíteni. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a módosítás olyan rendkívül tág értelmezésre is lehetőséget ad, ami alapján hírportálokat, rádiókat, televíziókat üzemeltető cégeket is titkosszolgák alkalmazására kényszeríthetnek.

Az Index megkérdezte a Belügyminisztériumot, amely nem cáfolta, hogy a módosítást így lehet értelmezni, ugyanakkor konkrétumok megnevezése nélkül jelezték, hogy „a törvényjavaslathoz kapcsolódóan módosító javaslatok benyújtására kerül sor, melyekről a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság várhatóan jövő heti ülésén fog dönteni”.
Forrás: Index