Százötvenmillió eurós alappal támogatja a Google a digitális hírek kiadóit
2015. október 27. kedd, 15:44
Az internet óriáscége azt ígéri, nem várja el, hogy cserébe az ő termékeit használják a kiadók – írja a Guardian.
A Google az európai kiadók digitális hírközlésre irányuló projektjeit támogatja az alappal. A nagyobb összegű támogatások egy bizottság jóváhagyását igénylik, melynek tagja többek közt Murdoch MacLennan, a Telegraph vezetője.

A vállalat még áprilisban jelentette be, hogy partnerkapcsolatot kezdeményez a digitális hírcsatornákkal, létrehozva a Digital News Initiative (Digitális Hírek Kezdeményezés) nevű vállalkozását, miután megvádolták, hogy torzítja az internetes keresések találatait. A mostani kezdeményezés ennek a része; három évig tart, évente ötvenmillió eurót fordítanak különböző stádiumú digitalizációs projektek támogatására: a korai stádiumban lévők fejlődését ötvenezer eurós segéllyel gyorsítanák fel, a közepes méretű projekteket, melyek költségvetése háromszázezer euró körüli, akár 70%-ban finanszírozza a Google. A milliós nagyságrendű óriásprojektek költségeit szintén 70%-ban állja a vállalat.

A pénzalap támogatásai fölött egy 13 tagú tanács rendelkezik. Ennek tagjai kiadói vezetők (köztük MacLennan), továbbá a Google csapatából három fő. A Google hangsúlyozta, hogy a rivális szervezetek vezetői közt nincs érdekellentét, szoros irányítással dolgoznak.
A cég világossá tette, hogy célja nem a befektetés vagy önmaga bevásárolása bármelyik fejlesztett projektbe, csupán szorosabb együttműködést szeretnének a kiadókkal.

A Digital News Initiative ezen kívül termékfejlesztést és tréningeket, kutatásokat foglal magában a Google és a kiadói partnerek részvételével.
Gyöngyösi Lilla / Bálint György Akadémia