„Az újságíró szerepe a népirtás megelőzésében és a szélsőségek elleni fellépésben”
2015. október 26. hétfő, 18:28
A fenti címen tart rendezvényt a Budapest Központ a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért 2015. november 11-én a Külügyi és Külgazdasági Intézetben. A rendezvény témája a média és az újságírók lehetőségei a tömeges atrocitásokkal járó helyzetek megelőzése terén.
A Központ 2012-ben már tartott egy előadássorozatot az „új média” szerepéről az ilyen helyzetek és népirtások megelőzése érdekében, akkor a hangsúly a gyűlöletbeszéd elleni fellépésen volt. Az idei rendezvény központjában az a gondolat lesz, hogy mit tehet a válságövezetben, tehát a helyszínen dolgozó újságíró, tudósító a népirtás, vagy egyéb humanitárius válság megelőzése érdekében.

A rendezvényen többek közt Trom András, a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztályának elnöke mond köszöntőt. Az előadás alapgondolata, hogy a válságövezetekben dolgozó médiamunkások első kézből jutnak hozzá elfogulatlan, objektív információkhoz. Ők tudnak leginkább felületet, hangot adni a kisebbségeknek, veszélyben lévő csoportoknak és egyéb potenciális áldozatoknak, így a közvélemény tudtára adni az esetleges túlkapásoknak. Munkájuk révén tehát kulcsszerepük van a megelőzésben és az áldozatok segítésében.

Az előadássorozat interaktív helyet biztosít a megjelenő újságíróknak, kormányzati, tudományos és civil szereplőknek, továbbá nemzetközi szervezeteknek, hogy véleményeiket, gondolataikat ütköztessék, közelítsék egymáshoz az elméletet és a gyakorlatot. A központ nem titkolt célja, hogy rendezvényeivel megteremtse lehetőségét az „Újságírói Hálózat a Tömeges Atrocitások Megelőzésére” nevű és szerepű szervezet megalakításának.
muosz.hu