Memento – Kollányi Péter képei a vörösiszap-katasztrófáról
2015. október 12. hétfő, 16:04
A kiváló fotóriporter egy éven át dokumentálta Kolontár és környékének pusztulását, elnéptelenedését. Nemzetközileg elismert sorozata, Nádas Péter előszavával könyv alakban is megjelent. A képek október 21-ig a Capa központban láthatók.
„Előzetes egyeztetés híján egymillió köbméter vörösiszap zúdult át harminc kilométeres sebességgel a tájon és az útjába akadó lakott településeken. A katasztrófa rigorózusan követte a fizikai testek áramlásának és ellenállásának törvényeit. Embert, állatot, növényzetet, házat, sufnit, gépet, autót elfestett, megmart, meghajlított, eltört és elsodort. A fulladásos halált átmázolta a maga míniumvörösével. Növény fulladását, emberét, állatét” – részlet Nádas Péter Üledékes Szószedet című bevezetőjéből. A szabad versként tördelt szöveg Kollányi Péter Memento címmel megjelent albumában olvasható.

Kollányi Péter [Fotó: Capa Központ]


Az album megjelentetésével és a kiállítással a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulójára emlékszik a Capa Központ. Kollányi Péter a tragikus eseményt követő egy éven keresztül készített képeket az elnéptelenedett vidéken. A sorozatból október elsején nyílt kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (1065 Budapest, Nagymező utca 8.).

Kollányi Péter Memento című munkája elnyerte a 68. Pictures of the Year International fotópályázat Általános hírek képriport kategóriájának második díját.

A kiállítás ingyenesen tekinthető meg, október 21-ig.
Tóth Zsófia Anna / Bálint György Akadémia