Eörsi-ünnep – disznósajttal, toponári pálinkával
2015. október 12. hétfő, 15:25
2015. október 13-án lesz tíz éve, hogy elhunyt Eörsi István költő, író, műfordító, színpadi szerző és publicista. Az évforduló kapcsán októberben fia és barátai (Eörsi László, Lengyel Anna és Vágvölgyi B. András) rendezvénysorozattal emlékeznek a szerzőre: rendhagyó színházi esttel, beszélgetéssel, konferenciával idézik meg alakját.
Kép forrása: az Eörsi-ünnep hivatalos Facebook-oldala.
A programsorozat első állomása a PanoDráma produkciója volt október 11-én a Trafóban: Ürügyeink Eörsire címmel a hatalmas életműből válogatott felolvasások, hang- és filmbejátszások, musical és más zenés fordítások énekszámai, jeles alkotótársakkal való beszélgetések váltakoztak az olyan jelenetekkel, melyeket Eörsi-szövegekből rendeznek a legkülönbözőbb alkotók. Az estet Merényi Anna szerkesztette, a dramaturgok Garai Judit és Hárs Anna voltak. Változatos stílusgyakorlatokkal léptek fel a TÁP Színház (Fekete Ádám, Takátsy Péter, Hajmási Péter, Laboda Kornél, Vajdai Vilmos), a HoppART (Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Szilágyi Kata), a kaposvári aranycsapat tagjai (Bezerédi Zoltán, Gryllus Dorka, Molnár Piroska, Urbanovits Krisztina), valamint Bánki Gergő és Szalontay Tünde. A zenéről a kaposvári Szakértők, Kovács Márton és Rozs Tamás gondoskodtak.

Ezen az estén hirdették ki az Eörsi 10 publicisztikai pályázat győzteseit is. Ebben a szervezők és szerkesztők arra kértek fel fiatal szerzőket, lehetőleg olyanokat, akik még nem voltak tíz évesek a rendszerváltás hajnalán, hogy Eörsi szellemében, ha tetszik: modorában az elmúlt tíz év fordulópontjairól írjanak publicisztikákat. A 3. helyezett Szmerka Gergely lett Hőemelkedésemről c. írásával, a második Hargitai Miklós Egy, csak egy legény c. pályázatával, melyekből rövidített változatot hallhatott a közönség. Első díjat nem osztottak ki.

Az Eörsi-ünnep következő programja október 13-án, kedden este 8 órakor lesz a Gödör Klubban: Optipista, vidám szellemidézés Eörsi Istvánnal a címe a színházi és közéleti barátok, kollégák beszélgetésének. A szellemidézők között lesz Ascher Tamás, Konrád György, Mohácsi János és Kuncze Gábor. Az esten jutányos áron Eörsi-emlékszatyor is kapható lesz disznósajttal, malackolbásszal és persze toponári pálinkával – az anekdotákból valószínűleg magyarázatot kapunk a különös összeállításra. A házigazda Vágvölgyi B. András, a szervezők költségeikhez 1000 forint hozzájárulást kérnek a vendégektől.

Október 22-én, csütörtökön 10 órától az OSA Archívumban egész napos konferenciát tartanak Eörsi, a homo politicus és Eörsi, a homo ludens címmel - Eörsi Istvánt, a közéleti személyt és Eörsi Istvánt, az írót ütköztetik a felszólalók. A közéleti fejezetet Gulyás Márton moderálja, megszólal többek között Iványi Gábor, Juhász Péter és Tóth Gábor Attila. A Szépírók Társaságával együttműködésben szervezett irodalmi fejezetben többek között Radnóti Sándort, Fehér Renátót és várhatóan Végel Lászlót hallhatjuk.

Részletes program a folyamatosan frissülő Facebook-oldalon érhető el.

Az Eörsi-emlékbizottság programjai mellett október 14-én, szerdán az Eleven emlékmű szervez megemlékezést a Szabadság téren 18 órától. Az Eleven Beszélgetőkörbe Eörsi István fiát, Eörsi Lászlót hívták meg. A beszélgetést moderálja: Édler Eszter. Közreműködik: Garai Róbert színművész.
Gyöngyösi Lilla / Bálint György Akadémia