Budapesten tartja közgyűlését az Európai Újságírók Szövetsége
2015. október 7. szerda, 15:44
Pénteken és szombaton a magyar fővárosban tartja szakmai konferenciával egybekötött közgyűlését az Európai Újságírók Szövetsége (Association of European Journalists, AEJ).
Az 1962-ben alakult egyesület több mint félezer taggal működik, közülük legalább ötvenen vesznek részt a tanácskozáson - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Emlékeztettek arra, hogy fő célkitűzéseik közé tartozik az európai integráció fontosságának hirdetése, az unió működésének megismertetése az állampolgárokkal, valamint a sajtószabadság védelme.

Jelezték: a konferencia a szakmai párbeszéden, kapcsolatépítésen túl kiváló alkalmat nyújt Magyarország, azon belül Budapest kulturális, politikai, társadalmi életének bemutatására is.

A legfőbb megvitatandó témakörök között szerepelnek az új újságírás és a sajtószabadság aktuális kérdései, perspektívái, az újságírás és a politika viszonya, napjaink legfontosabb geopolitikai kérdései (így a közel-keleti helyzet és a migrációs válság), valamint a multimedialitás megjelenése az újságírói gyakorlatban.

Az Európai Újságírók Szövetsége [Association of European Journalists, AEJ] megkülönböztetendő a magyarul Európai Újságíró Szövetségként [European Federation of Journalists, EFJ] emlegetett nemzetközi szakmai szervezettől. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Sajtószakszervezet az utóbbinak a tagszervezete, de előbbinek is vannak magyar újságíró tagjai – a szerk.
Forrás: MTI