Az Abcúg újságírója kapta a Dr. Szegő Tamás-fődíjat
2015. október 2. péntek, 16:21
Öt fiatal újságíró vehette át a Dr. Szegő Tamás Alapítvány elismeréseit pénteken délelőtt a Sajtóházban. A 100 ezer forinttal járó nagydíjat szocioriportjaiért Albert Ákos kapta.
Az alapítvány kuratóriuma (Bernáth László, Donáth László, Dr. Magyar György, Ripp Zoltán, Szegő Anna, Tóth Jenő, Varga Sándor Márton) a beküldött, magas színvonalú pályázatok közül Albert Ákosnak az Abcug.hu portálon megjelent szocioriportjait (Kerti budival indult a toldi idill megteremtése; Milyen az élet az ország legnagyobb nyomortelepén?; Tömve vannak a kocsmák a kirúgott bányászokkal) ítélte a legkiemelkedőbbeknek. A Dr. Szegő Tamás-díjhoz 100 ezer forint, emlékplakett és oklevél jár.

Az alapítvány kuratóriuma az idén két ösztöndíjat adott ki. Dr. Szegő Tamás-díjban részesül Sándor Alexandra Valéria a Cselekves.org internetes felületen publikált mélyinterjújáért (Kinek jár az ingyen mellműtét?), valamint Szurovecz Illés, az Abcug.hu portálon közölt szocioriportjaiért (Disznókkal űzik el a nihilt a bagi romatelepről; Egyszer csak jöttek a rendőrök, és elvittek három gyereket; Ne hívjanak minket gettósoknak, ahogy Battonyán). A díjhoz 50 ezer forint és oklevél jár.

Balról jobbra: Albert Ákos, Szurovecz Illés, a háttérben Magócsi Márton

– Az Abcúg riportjait magas színvonalú fotók egészítették ki, készítőik nem pályáztak, de szeretnénk felhívni a figyelmet az ő munkáikra is – emelte ki Varga Sándor Márton, a kuratórium elnöke.

Fotó: Magócsi Márton

Fotó: Hajdú D. András

Dr. Szegő Tamás-emlékérmet vehetett át Fülöp Zsófia, a Magyar Narancs nyomtatott és online változatában olvasható írásainak témaérzékenységéért és megközelítésmódjáért (Gyászjelentés – Az ápolók helyzete Magyarországon; „Ha nincs közös nyelv, leülünk rajzolni” – Így is lehet a menekültekkel viselkedni; Még megbélyegezve – HIV-vel élni Magyarországon).

Fülöp Zsófia

Balról jobbra: Bernáth László, Varga Sándor Márton és Donáth László

Dr. Szegő Tamás unokái, Judit és Eszter a díjátadón

Emlékéremmel jutalmazták Zsigmond Zsófia Évát is, a DailySzeged.hun közzétett, háromrészes riportsorozatát (Határon innen – Kiket gyűlöl a nemzet? IIIIII.).

A Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője, László Ágnes újságíró az idén is értékes könyvajándékkal lepte meg a díjazottakat.
Szegények ügyvédjei
Dr. Szegő Tamásné és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége 1996-ban díjalapítványt hoztak létre Dr. Szegő Tamás jogász és újságíró emlékére, aki elkötelezett segítője volt mindazoknak, akik eltévedtek a jog és az élet útvesztőiben. Az alapítvány azokat a 30 év alatti újságírókat tünteti ki – évről évre, Szegő Tamás születésnapjának hetében –, akik a média bármely területén kiálltak az elesettekért, az érdekeik érvényesítésére képtelenekért.
eMasa