Otthagyja a Magyar Narancsot Mérő László
2015. szeptember 18. péntek, 16:07
„Nem akarok olyan címlapok közelében lenni, mint a Narancs múlt heti címlapja” – írja a Magyar Narancsban megjelent, Búcsúzik a tánctanár című cikkében Mérő László a hetilap múlt heti számára utalva, amelyen Orbán Viktor orra alá szögesdrótból rajzoltak Hitler-bajuszra emlékeztető motívumot.
Mérő László, a Magyar Narancs eddigi publicistája azzal kezdi az e heti lapszámban megjelent búcsúcikkét: „Fájó szívvel tudatom: azt kell tennem, amit Esterházy Péter tett 1990-ban, amikor Csoóri Sándor nyíltan zsidózó cikke megjelent a Hitel című folyóiratban, amelynek Esterházy akkor már három éve állandó kolumnistája volt. »Nem akarok olyan mondatok közelében lenni, mint amelyeket ott olvasnom kellett« – írta, és beszüntette rovatát.”

Mérő emlékeztet, hogy 13 éve ír a lapban, az tette közíróvá, sokat kapott a Narancstól, de a Hitler-bajszos Orbánnal nem tud azonosulni, mert az a miniszterelnök személyét sátánizálja, nem a nézeteivel vitatkozik. Hozzáteszi, továbbra is utálja Orbán Viktor politikáját, mai nézeteit, „némelyiket akár egyenesen sátáninak is” tartja, de ő épp ezekkel a nézetekkel akar vitatkozni. „Orbán Viktor embernek tartom, nem sátánnak” – szögezi le.

Mérő kifejti: Orbán demonizálására az sem mentség, hogy „a másik oldal is ezt teszi, ezt tette két miniszterelnökkel is, Gyurcsánnyal és Bajnaival, méghozzá nagyon eredményesen”. Mérő kijelenti, nem szeretné, ha ilyen címlapok buktatnák meg Orbánt, akit mégis demokratikusan választottak meg. „Buktassa meg az, hogy a magyarok 51 százalékának elege lesz a nézeteiből, politikájából.”

A búcsúcikkből az is kiderül, hogy a hetilapnak Mérő továbbra is előfizetője marad.
eMasa