EBESZ: elfogadhatatlan a magyar rendőrök viselkedése
2015. szeptember 18. péntek, 12:06
A magyar hatóságoknak abba kell hagyniuk az újságírók fenyegetését és a menekültválságról tudósító riporterek munkájának akadályozását – mondta az EBESZ sajtószabadság-felelőse, Dunja Mijatović a szervezet csütörtöki közleménye szerint.
„Felszólítom Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy utasítsa a hatóságokat a közügyekről tudósító újságírók jogainak tiszteletben tartására, és biztonságuk szavatolására” – nyilatkozta Mijatović.

Arról szólva, hogy magyar rendőrök gumibotokkal vertek meg újságírókat, összetörték a berendezésüket és képeik törlésére kötelezték őket, Mijatović azt mondta: „Az ilyen viselkedés abszolút elfogadhatatlan, mert semmibe veszi a média létfontosságú szerepét, és veszélybe sodorja az újságírókat”.

A közlemény emlékeztet arra, hogy szeptember 16-án a szerb állami televízió (RTS) menekültválságról tudósító egyik stábját szerdán megverték gumibotos magyar rendőrök, és összetörték kamerájukat Röszkén. Ugyanekkor szintén a rendőri intézkedés miatt egy lengyel riporter fejsérülést szenvedett, és megsérült egy svájci, egy szlovák és egy ausztrál újságíró is.
eMasa