A MÚOSZ elítélte a menekülteket bántalmazó újságírót
2015. szeptember 9. szerda, 18:27
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) mélyen elítéli a magát nemzeti televízióként meghatározó N1 csatorna Röszkénél menekülteket megrúgó, gáncsoló munkatársának tettét.
A verbális és fizikai erőszak távol áll nem csak az etikus újságírás, de az emberiesség normáitól is.

Az eldurvult magyar nyilvánosságban is példátlan esetről a magyar sajtó hamar beszámolt és a riporternőt ezt követően szinte azonnal elbocsátották. A magyarországi történet főszereplőjének akciója szakmailag nem mérlegelhető.

Ettől függetlenül fontosnak tarjuk, hogy a menekültek sorsát feldolgozó cikkek, műsorok, fotók és videók kapcsán az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) minap kiadott közleményéhez csatlakozva felhívjuk a figyelmet az alapos, árnyalt és humánus beszédmód jelentőségére. A diszkrimináció veszélyét a média felerősítheti, ezért mindent meg kell tennünk, hogy elkerüljük a faji, nemi, szexuális orientáció-, nyelvi, vallási, politikai alapú, valamint a nemzeti vagy társadalmi hovatartozás miatti megkülönböztetést erősítő megfogalmazásokat.

A „Menekültügyről – másként” címmel meghirdetett szolidaritási fotóakcióra egy nap alatt több, mint harmincan küldtek képeket. A kiállítás anyaga napról napra bővül [Fotó: Europress / Matt Cardy via Getty Images News]

[Fotó: Stalter György]

E megközelítés szellemében indította útjára a MÚOSZ egy nappal korábban a „Menekültügyről – másként” fotóakcióját. Az amatőr és profi fotósoktól érkező képekből a Sajtóházban és internetes felületeinken napról napra bővülő válogatást közlünk.
Forrás: MÚOSZ