Kafka macskái a közszolgálati rádióban
2015. augusztus 17. hétfő, 16:21
Szántó T. Gábor tavaly megjelent regényét Surányi András alkalmazta rádióra és rendezte. A kétrészes rádiójátékot a Kossuth Rádió augusztus 22-23-án, szombat és vasárnap este 21.04-kor sugározza.

A felvételt a Magyar Rádió nonprofit Zrt megrendelésére az MTVA megbízásából a Kaneta Produkció készítette 2015-ben – olvasható a Kossuth Kiadói Csoport ismertetőjében.

Közreműködnek: Cserna Antal, Széles Tamás, Bozó Andrea, Fekete Ernő, Holl Nándor, Kovács Krisztián, Menszátor Attila, Pelsőczy Réka, Schneider Zoltán, Nagy Ilona, Surányi András, Záhonyi Enikő.

Hangmérnök: Drobek Attila, zenei szerkesztő: Hortobágyi László.

„Egy idős máramarosszigeti zsidó a Budapest felé tartó repülőn megpillantva Kafka fényképét azt állítja, hogy nem halhatott meg 1924-ben, mert ő húsz évvel később Auschwitzban találkozott vele.
A regényíró az események kelepcéjébe kerülve nyomozásba kezd. Budapesttől Auschwitzon, Prágán, Bécsen, Berlinen és Oxfordon át egészen Tel-Avivig utazik azért, hogy a titokra választ találjon.

Mi történhetett Kafkával a Bécs melletti szanatóriumban és utána két évtizeden át? A nyomozás során nemcsak Kafka sorsa, hanem a 20. századi közép-európai lét egésze válik kérdésessé.
Mi lesz a sorsa annak, aki nem bírja elviselni a szerelmet, mert teher a hontalanság élménye, de nem könnyű a hazaérkezés sem, hiszen választható hazájában se lehet igazán otthon?

A nyomozás, a különleges tel-aviv-i betörés hihetetlen története, a Kafka-hagyaték csak mellékszál két ember, egy férfi és egy nő váratlan egymásra találásában.”
eMasa