Fővárosi frekvenciát nyert el a Tilos és a Klasszik Rádió
2015. július 25. szombat, 12:00
Saját fővárosi frekvenciáját nyerte el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pályázatán a Klasszik és a Tilos Rádió médiaszolgáltatója, míg az eddig a Mária Rádió által használt sávra kiírt pályázaton a Műsor-Hang Kft. győzött – közölte az NMHH a médiatanács pénteki ülésén meghozott döntéseit ismertetve az MTI-vel.
A közlemény szerint a Tilos Rádió így továbbra is a 90,3 MHz-es, míg a Klasszik Rádió a 92,1 MHz-es hullámhosszon lesz elérhető Budapesten, az eddig a 105,9 MHz-en elérhető Gazdasági Rádiót működtető Műsor-Hang Kft. pedig a 94,2 MHz-en, Trend FM néven indíthat adót.

Amint arról beszámoltunk, 2014 októberében elutasította a Médiahatóság a Tilos Rádió frekvenciahasználati pályázatát, egyrészt azért, mert a rádió nem szkennelte be 467 oldalas pályázatának áthúzott, üres hátoldalait, másrészt, mert egy, a számlavezető bank szerint is értelmezhetetlen igazolást szerintük nem megfelelően állítottak ki. A Tilos felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, így novemberben a médiahatóság érvénytelenítette azt a korábbi határozatát, amely elvette a rádió frekvenciáját. Idén februárban pedig a médiatanács döntést hozott arról, hogy a Tilos ideiglenes engedéllyel tovább működhet.

A médiatanács pénteki ülése után jelezte azt is: két héten belül hozzáférhetővé teszik a médiatanács honlapján a Budapest 96,4 MHz körzeti, valamint az Abádszalók 89,2 MHz, a Villány 100,9 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű és a Budapest 95,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű pályázati felhívásokat. Arról is határozott a testület, hogy közzéteszik a Dömös 104,9 MHz, az Esztergom 97,4 MHz, a Gyál 98,9 MHz, a Pécel 91,7 MHz, a Piliscsaba 104,2 MHz és a Vác 94,1 MHz helyi frekvenciák hasznosítását célzó pályázati felhívások tervezeteit.

Egy másik döntés értelmében a ideiglenes szerződést köthet a Magyar Múzsa Kft. a Budapest 96,8 MHz hasznosítására az augusztus 20. és szeptember 18. közötti időszakra Átmeneti Mária Rádió megnevezéssel, míg a Kossuth Lajos Gimnáziumért Alapítvány a Cegléd 89,9 MHz helyi frekvenciát hasznosíthatja október első négy napjában, a Rádió Szarvas pedig 105,4 MHz-es helyi hullámsávot használhatja az arra kiírt pályázati eljárás lezárultáig.
eMasa / MTI