Áder aláírta a törvényt, fizetős lesz az adatigénylés
2015. július 14. kedd, 11:51
Hiába bírálta a törvényt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az ellenzék, Áder János szombaton aláírta az információszabadságról szóló törvény módosítását, amely alapján a jövőben fizetni kell az adatigénylésért – adta hírül a Hvg.hu. Az aláírásról nem számolt be az MTI.
Áder János köztársasági elnök szombaton aláírta az információszabadságról szóló törvény módosítását – adta hírül a Hvg.hu. A hétvégére időzített aláírásról az MTI egyáltalán nem számolt be: noha a hírügynökség korábban nyomon követte a törvénymódosításhoz fűződő híreket, az MTI-adatbázisban fellelhető utolsó hír az információszabadságról szóló törvény módosításáról július 8-i keltezésű.

Amint arról beszámoltunk, június végén Trócsányi László igazságügyi miniszter módosítást nyújtott be az információszabadságról szóló 2011-es törvényhez. A módosítás alapján egyrészt megszűnne az adatigénylés anonimitása, másrészt a közfeladatot ellátó szerv előzetes költségtérítést állapíthat meg a közérdekűadat-igénylés teljesítéséért, ha az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás „aránytalan mértékű igénybevételével” jár. Az adatkezelőnek a jövőben is 15 napon belül kell az adatot kiadnia, de ezt a határidőt meg lehet hosszabbítani egy alkalommal még 15 nappal.

Az Országgyűlés július hatodikán 123 igen szavazattal, 66 nem ellenében fogadta el az igazságügyi miniszter által benyújtott előterjesztést. Dunja Mijatović, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője a még a parlamenti szavazás előtt hangsúlyozta: az információhoz való szabad hozzáférést biztosítani kell az állampolgárok számára, ez a közélet átláthatóságának és elszámoltathatóságának alapfeltétele, és nem utolsó sorban nélkülözhetetlen eszköze az újságírók munkájának.

Később a Transparency International (TI) Magyarország, valamint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a K-Monitor is arra kérte Ádert levélben, hogy az aláírás helyett inkább forduljon az Alkotmánybírósághoz, mivel a törvénymódosítás lehetőséget teremt arra, hogy az állami és önkormányzati szervek, valamint az állami vállalatok „tetszésük szerint” akár nagy összegű költségek megfizetésére kötelezzék a közérdekű adatokat igénylő polgárokat. Álláspontjuk szerint ez eltántorítja az embereket attól, hogy éljenek a közérdekű adatok megismerésére és terjesztésére irányuló, az alaptörvény által garantált alapvető jogukkal.

Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, volt adatvédelmi ombudsman Magyarország szégyenének nevezte az Infotörvény módosítását. Az LMP is tiltakozott a törvény módosítása ellen, szerintük az indokolatlan mértékben korlátozza a közérdekű adatok nyilvánosságát, és ezért alaptörvény-ellenes. A párt azt közölte korábban, hogy a törvény kihirdetése esetén az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a parlamenti szavazás után elmondta: az Együttnek – amely a köztársasági elnököt arra kérte, hogy ne írja alá törvényt – ötven aláírásra lett volna szüksége a parlamenti képviselőktől ahhoz, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulhasson az ügyben, az MSZP azonban nemet mondott az alkotmányossági kezdeményezésre.
eMasa