A Trend FM-é a Budapest 94,2 MHz-es frekvencia
2015. július 10. péntek, 09:54
Trend FM néven nyert el fővárosi frekvenciát az eddig a Gazdasági Rádiót működtető Műsor-hang Zrt.; a médiatanács e heti ülésén született döntésről csütörtökön tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)
Mint írják, ez volt az egyetlen érvényes pályázat a budapesti 94,2 MHz-es körzeti rádiós frekvencia közösségi célú hasznosítására.

Felidézték: a Crossborder Kft. pályázatát a testület korábban tartalmilag érvénytelennek találta, a frekvenciát jelenleg Mária Rádió néven használó FM 4 Rádió Kft. nyertességét megállapító médiatanácsi döntést pedig a bíróság hatályon kívül helyezte az ajánlat alaki hibái miatt.

A feleknek 45 nap áll rendelkezésükre a hatósági szerződés megkötésére, amelynek aláírását követő napon kezdődhet el a műsorszórás.

Mivel korábbi frekvenciaszerződése lejárt, de a hullámsáv hasznosítására kiírt pályázat még nem zárult le jogerősen, a Gazdasági Rádió – három másik fővárosi adóhoz hasonlóan – jelenleg úgy működhet, hogy a médiatanács hatvan napra szóló ideiglenes hatósági szerződést köt médiaszolgáltatójukkal.

Jelezték azt is: a médiatanács kilenc, jelenleg a Mária Rádió szolgáltatója által használt vidéki helyi frekvencia hasznosítására kiírt pályázati eljárását eredménytelennek nyilvánította, mert a pályázók alakilag érvénytelen ajánlatokat nyújtottak be.

Hét hullámsávra egy-egy pályázati ajánlat érkezett: a Dömös 104,9 MHz és az Esztergom 97,4 MHz hasznosítására egyaránt a Magyar Múzsa Kft. pályázott; a Gyál 98,9 MHz, a Monor 106,3 MHz, a Pécel 91,7 MHz és a Piliscsaba 104,2 MHz eljárásaiban a Mária Rádió Frekvencia Kft. pályázott; a Vác 94,1 MHz esetén a FM 4 Rádió Kft. nyújtott be ajánlatot. A Komárom 88,3 MHz pályázatán a Magyar Katolikus Rádió Zrt. visszavonta ajánlatát, a másik pályázó, a Mária Rádió Frekvencia Kft. volt. A Dabas 97,5 MHz pályázati eljárásában a Magyar Katolikus Rádió Zrt. és a Mária Rádió Frekvencia Kft. vett részt. A médiatanács felkérte az NMHH hivatalát, hogy készítse elő az érintett kilenc frekvencia új pályázati eljárásait.

A testület megismételt eljárásban pályázati nyilvántartásba vette a Lokátor Hírműhely Kft.-t a Barcs 102,7 MHz hasznosítására kiírt pályázatban. A vállalkozás ajánlatát korábban formai okok miatt elutasította a testület, a cég felülvizsgálati kérelme nyomán azonban a bíróság új eljárásra kötelezte a médiatanácsot.
Forrás: MTI