A NAP IDÉZETE
Médiaügyi megbízott
2006. február 22. szerda, 12:11
utolsó frissítés: 2006. február 23. csütörtök, 14:01
Nánási Anikó esete Gyurcsány Ferenccel és a kormány médiaügyi megbízottjával – Kossuth Rádió, Budapest.
A Kossuth Rádió Háttér című műsorában Gyurcsány Ferenc „zavarba kerítette” Nánási Anikó műsorvezetőt. A miniszterelnök az utolsó kérdésnél visszakérdezett, mire kiderült: Nánási – aki névjegye szerint magasra tette a szakmai mércét – nem tudja, mire kérdezett rá.

– Még egy utolsó kérdést engedjen meg, kellemetlen, mert minket érint, de meg kell kérdeznem. Tud-e róla, illetve egyetért-e vele, a kormány médiaügyi megbízottja bírálta a rádió hírszolgáltatását és…
– Ki az a médiaügyi megbízott a kormányban? Nem ismerek ilyen embert!
– Nem ismer?
– Nem tudom, kire tetszik gondolni.
– Most zavarba hozott, a nevét nem tudom, megmondom őszintén, megfogott, tehát, nincsen önnek…
– Hát, akkor sajnos nem tudok ilyent mondani.
– Mindenesetre lejárt az időnk, én most ezzel zavarba kerültem, mindenesetre véget ért a Kossuth Rádió Háttér című műsora, vendégünk Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt. Viszonthallásra.”

Hozzátennénk, hogy Nánási Anikó valószínűsíthetően arra a Magyar Nemzet február 17-i cikkében szereplő állításra kívánt rákérdezni, amely szerint a közrádióban az egyik szocialista képviselő „élettársát”, Karakai Ildikót bízták meg a hírműsorok titkos ellenőrzésével. A Magyar Nemzet cikke szerint a hírműsorok kiegyensúlyozottságát vizsgáló munkacsoport vezetését Karakai Ildikó Hollós János alelnök alá rendelve, saját közvetlen főnökei – így például a Kossuth adó főszerkesztője és az Aktuális-szerkesztőség vezetője – tudta nélkül, őket megkerülve végzi. A napilap állításait a Magyar Rádió két alelnöke cáfolta.

Breaking News:

Fent megfogalmazott feltételezésünket cáfoló e-mailt kaptunk egyik figyelmes olvasónktól, aki szerint egyértelmű, hogy Nánási Anikó a Magyar Nemzet egy másik írásából indult ki, amikor kérdésébe bonyolódott. A napilap „Nyomás a közrádión” című cikkében (MN, február 18.) ismertette azt a levelet, amelyet Enyedi Nagy Mihály juttatott el Gőblyös István alelnökön keresztül az MR Krónika szerkesztőségébe. A cikkben Enyedi Nagy (akit ugyanott a kormány médiaügyi megbízottjának neveznek) a madárinfluenzával kapcsolatos hírszolgáltatás egyoldalú és manipulatív („felelőtlen, alkalmatlan, mulasztó kormány és államigazgatás” képét festő) voltát kifogásolja kemény hangnemben, személyi következményeket sürgetve. A Magyar Nemzet „Sztrájkra készülnek a rádiósok” című 21-i cikkében jelezte, hogy szombati lapszámában tévedett, mert Gőblyös alelnök szavait alapul véve Enyedi Nagyot „médiaügyi megbízottnak” nevezte, de azóta bebizonyosodott, hogy Enyedi Nagy nem a kormány médiaügyi megbízottja, hanem „tanácsadó”, akinek munkája a közmédiával kapcsolatos kormányzati döntések előkészítése.

Az alábbi linkre kattintva mp3 formátumban meg is hallgathatják az interjúrészletet.
eMasa