A Marslakóknak még a bukása is 85 millióba került
2013. szeptember 13. péntek, 09:44
Összesen 85 millió forintot fizetett az MTVA Jáksó László producer cégének, miután a céggel tavaly augusztusban felbontották a Marslakók című szappanopera gyártásáról szóló szerződést – derül ki azokból dokumentumokból, amelyeket az Átlátszó.hu kérésére tett közzé honlapján a szervezet.
Az Átlátszó.hu 2012 augusztusában kérte ki az MTVA-tól a Marslakók Produkciós Kft.-nek kifizetett és még kifizetni kívánt tételek listáját, a kft. által kibocsátott számlákat, illetve a műsorgyártás megszüntetéséről szóló szerződést. A portál később pert is indított az adatokért, amelyet első- és másodfokon is megnyert, de az MTVA mégsem adta ki az adatokat. A portál csütörtökön jelezte, hogy ezért feljelentik a rendőrségen az MTVA-t. Az MTVA csütörtök estére azonban közölte, hogy a szerkesztőségnek megküldte és honlapján is nyilvánosságra hozta a kért adatokat.


Az MTVA két, a Marslakók Produkciós Kft-vel kötött szerződést tett közzé weboldalán. Az egyik dokumentum azzal indokolja a megbízás felbontását, hogy a sorozat nézőszáma messze elmaradt az elvárt mértéktől. „A nézettségi adatokból a sorozat elvitathatatlan filmművészeti értékei sajnálatos módon nem tükröződtek vissza, a nézőszám messze elmaradt a felek által elvárt mértéktől” – olvasható a szövegben. A szerződés azt is az indokok közé sorolja, hogy „a sorozat nagyobb megértettségének és szélesebb körű elfogadottságának kialakulása a jövőben sem várható”, ezért a közpénzek költséghatékony felbontására hivatkozva a szerződés felbontását kezdeményezi.

A másik közzétett dokumentum a pénzügyi elszámolás részleteit rögzíti. Eszerint az MTVA a szerződés felmondásából eredő kár miatt 20 millió, a szerzői jogok miatt 30 millió, a színészek felmondása miatt 5 millió, az elmaradt epizódok gyártása miatt 15 millió, a hosszú távú beruházások meg nem térülése miatt 15 millió, vagyis összesen 85 millió forintot fizet a Marslakók Produkciós Kft.-nek.

Amint arról korábban beszámoltunk, a naponta 5,9 millió forintba kerülő sorozatból a köztévé rögtön három évadot rendelt meg Jáksó László cégétől, mintegy kétmilliárd forint értékben. Mielőtt a sorozat megbukott volna, a köztévé nagyjából 1 milliárd forintot költött el rá.
eMasa