Itt a MÖT: megalakult a Média Önszabályzó Testület
2013. szeptember 9. hétfő, 16:08
utolsó frissítés: 2013. szeptember 10. kedd, 09:43
„Az önszabályozás nem jelent cenzúrát, még kevésbé öncenzúrát: a minőségi újságírást támogató, a média szabadságát biztosító eszköz” – hangsúlyozzák a magyar újságíró-szakmai szervezetek közös közleményükben. Új szakaszába léphet a több, mint egy évtizedes etikai együttműködés.
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ajánlása nyomán a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), a Magyar Újságírók Közössége (MÚK), a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) és a Sajtószakszervezet részvételével 1993-ban alakult meg a Magyar Újságírók Etikai Együttműködési Testülete (MÚEET). Az ernyőszervezethez később csatlakozott a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) is.

Az együttműködést új tartalommal és lendülettel megtölteni készülő tagszervezetek képviselői a MÚOSZ székházában tartott mai ülésükön úgy döntöttek: Média Önszabályozó Testület (MÖT) néven működnek tovább. Céljuk, hogy a sajtóetikára, a szakmai pontosságra, a személyiségi jogokra vonatkozó alapelvek meghatározása és érvényesítése révén segítsék a médiát abban, hogy megválaszolja a legitim panaszokat és korrigálja tévedéseit.

– A hagyományos újságíró-szakmai szervezeti körben kezdi meg működését a testület, de később ez kibővülhet, nyitottak vagyunk az együttműködésre minden olyan szervezettel, amely a MÖT céljaival, az önszabályozás programjával azonosulni tud – mondta el az eMasának, Barát Tamás, a MÚOSZ Etikai Bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy működésük alapelveit, döntéseiket és állásfoglalásaikat folyamatosan frissülő Facebook-oldalukon teszik közzé.

„Az önszabályozás nem jelent cenzúrát, még kevésbé öncenzúrát: a minőségi újságírást támogató, a média szabadságát biztosító eszköz” – hangsúlyozzák az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közleményben.
eMasa