Vitasorozat a médiaszabályozásról
2013. április 30. kedd, 17:24
A Mérték Médiaelemző Műhely a következő hónapokban vitasorozatot szervez a lehetséges jövőbeli médiaszabályozási és médiapolitikai keretekről. A vitasorozat célja, hogy a médiaszabályozásban érintett szereplők minél nagyobb száma véleményt nyilvánítson egy ideálisnak gondolt médiaszabályozási koncepcióval kapcsolatban.
„Nem törekszünk kész törvénytervezet megszövegezésére, nem tudjuk ígérni, hogy a vita eredményeit a médiapolitikai döntéshozók figyelembe veszik, de lehetőséget biztosítunk ahhoz, hogy az egyébként felszínre nem kerülő álláspontok megismerhetők és összemérhetők legyenek. Olyan társadalmi vitát kívánunk rendezvényeken és online felületeken megvalósítani, amely bármely jövőbeli médiapolitikai döntéshozó számára megfelelő kiindulópontot jelent egy legitim médiaszabályozás kialakításához” – írja a Mérték Médiaelemző Műhely az esemény meghívójában.

A sorozat első rendezvényére 2013. május 7-én (kedden) 18:00 órakor kerül sor, amely lehetőséget teremt arra, hogy a szabályozási koncepcióban megfogalmazott kérdésekről a résztvevők eszmét cseréljenek, vitatkozzanak.

Helyszín: MÜSZI – Művelődési Szint 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1. (Corvin áruház III. emelet, bejárat a Somogyi Béla utca felől, nagy piros ajtó MÜSZI logóval, csengetni kell, ha nincs nyitva az ajtó).

A médiaszabályozás koncepcionális kérdéseiről kezdeményezett nyilvános vitasorozat első anyaga ide kattintva letölthető. A vitaanyag témája: mit várunk a médiaszabályozástól? A szöveg arra keresi a választ, hogy milyen nyilvánosság lenne alkalmas közös ügyeink előbbre viteléhez, és ennek kialakulását mennyiben és hogyan segítheti a médiaszabályozás. Milyen összefüggés van a nyilvánosság állapota és a demokrácia minősége között? Van-e ma társadalmi szerepe a médiának, és ha igen, az hogyan határozható meg? Milyen médiapolitikai lépések korlátozzák a média társadalmi funkciójának érvényesülését? A jelenlegi médiakínálat, figyelembe véve a tényleges fogyasztói szokásokat, mennyiben felel meg a média társadalmi szerepével kapcsolatos elvárásoknak? A média társadalmi szerepének érvényesítése milyen mértékű állami beavatkozást indokol? Mi a szerepe a kereskedelmi és a közszolgálati médiaszolgáltatásnak, és mi az online szolgáltatásoknak a társadalmi párbeszéd alakításában? Végül: A médiaszabályozáson túl a társadalmi párbeszédet ösztönző szabályozási környezet kialakításához milyen egyéb jogi eszközök, intézmények átgondolására van szükség?

A vitaindító írást a Mérték Médiaelemző szakmai anyagként tárja az érdeklődők elé, hogy a résztvevők az általános észrevételeken túl saját szakmai területük szempontjait, fókuszát is megjeleníthessék majd ebben a vitában.

A szervezők a vitában jogvédő és szakmai szervezetek, sajtószervek, médiaszolgáltatók, kutató intézetek, politikai elemző intézetek, egyetemi műhelyek részvételére számítanak.
eMasa